Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen.

    Diskussion.

    Ltl Jörgen Pettersson

    Talman! I takt med att kommunikationerna förbättras, världen krymper och handeln bedrivs internationellt ställer det nya och hårdare krav på lagstiftning och avtal. Det är det värt eftersom handel är bra för såväl demokrati som rättvisa i det att det skapar arbetstillfällen.

    Sedan en tid tillbaka har ett frihandelsavtal upprättats mellan EU och republiken Korea, men för att det även ska gälla på Åland och passa in i vår särställning i unionen krävs detta lagtings bifall vilket efterfrågats av republikens president. Landskapsregeringen har i ett yttrande över den framställningen konstaterat att avtalet är förenligt med de så kallade WTO-bestämmelserna i det allmänna tull- och handelsavtalet.

    Från finans- och näringsutskottets sida noterar vi att i avtalets handelspolitiska avsnitt ingår de bestämmelser som har beröringspunkter med protokoll nummer två om Åland i bilagan till fördraget om Finlands anslutning till EU.

    En del av dessa bestämmelser hör till EU:s exklusiva behörighet varför det har beaktats redan i förhandlingarna om avtalsbestämmelserna i fråga. I de särskilda åtagandena om tjänster och etableringar ingår ett undantag som rör Ålands rätt utifrån hembygdsrätten att begränsa tillhandahållandet av tjänster inom sitt territorium.

     

    Utskottet noterar att landskapsregeringen konstaterar att avtalet, med beaktande av de förbehåll som gjorts för Åland inte innehåller bestämmelser som står i strid med självstyrelselagen eller annan landskapslagstiftning.

    Med anledning av detta är det ett enigt utskott som föreslår att lagtinget ger sitt bifall till att lagen träder i kraft i landskapet Åland till de delar frihandelsavtalet faller inom landskapets behörighet.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar.

    Förslaget i presidentens framställning föreläggs för lagtingets bifall i enlighet med betänkandet. Förslaget är bifallet i första behandling.

    Ärendets första behandling är avslutad.