Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Enligt arbetsordningens 44 § beslutar lagtinget på förslag av talmannen till vilket utskott ett ärende ska remitteras. Beslutet fattas efter avslutad diskussion. Talmannens förslag är att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.

    Diskussion.

    Minister Gun-Mari Lindholm

    Talman! Landskapsregeringen har av lagtinget fått en förfrågan om på vilket sätt landskapregeringen har förfarit vad beträffar den konvention som lagtinget har att ta ställning till.

    Begäran om yttrande kom den 5 november. Landskapsregeringen ger följande utlåtande.

    Vi har ifrån landskapsregeringens sida gett ett utlåtande till social- och hälsovårdsministeriet över regeringens proposition till riksdagen om godkännande av konvention. Vi har också haft möjlighet att inkomma med ett yttrande om regeringens proposition till riksdagen om godkännande av konventionen och det har vi gjort ifrån landskapsregeringens sida redan tidigare

    Från landskapsregeringens sida ser vi att det här egentligen inte är något som föranleder ytterligare lagstiftning i från vår sida. Det här finns redan implementerat i olika lagstiftningar på det här området som Åland har behörighet på.

    Landskapsregeringen konstaterar i sitt utlåtande att avtalet inte innehåller bestämmelser som står i strid med självstyrelselagen eller annan landskapslagstiftning.

    Konventionens syfte är huvudsakligen att förebygga storolyckor inom industrin. Innehållet i konventionen är i princip detsamma som i Seveso II avtalet, vilket gör att innehållet redan finns i lagstiftningen.

    Åland har till största delen blankettlagstiftning på området och viktigaste är kemikaliesäkerhetslagen och förordningen och flytgasförordningen med flera av samma karaktär. Den berör Ålands lagstiftning främst genom räddningslagen från 2006 där stadganden om förebyggande av storolyckor redan finns.

    De som främst kommer i kontakt med den här konventionen är Chipsens flytgasanläggning där man använder flytgas för värmeproduktion.

    Konventionen är viktig och bör antas. Det behövs inte några lagändringar i det här skedet, men plan- och bygglagen kan förtydligas när det gäller förebyggande av storolyckor. Tack. 

    Ltl Gunnar Jansson, replik

    Tack, fru talman! Det är lätt att instämma i ministerns presentation, så här är rättsläget. Sista stycket på andra sidan innehåller ju ett förbehåll om kommande utveckling.

    Det som jag har svårt att förstå gäller tredje sista stycket nerifrån på andra sidan. Regeringen konstaterar; ”således ska lagtingets bifall inhämtas före tilläggsprotokollet till europeiska stadgan om lokalt självstyrelse kan träda ikraft i landskapet”. Såvitt jag har kunnat utröna så har stadgan om lokalt självstyrelse lite eller ingenting att göra med den här frågan.

    Minister Gun-Mari Lindholm, replik

    Talman! Jag förstår inte riktigt frågan, men vi kanske kan återkomma till den vid ett senare anförande.

    Ltl Gunnar Jansson, replik

    Till landskapsregeringens yttrande över konventionen så konstaterar regeringen alltså att lagtingets bifall ska inhämtas före tilläggsprotokollet till europeiska stadgan om lokalt självstyrelse kan träda ikraft i landskapet. Vad har den lokala självstyrelsen med den här frågan att göra?

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till social- och miljöutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.