Första behandling

  • Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen. Diskussion.


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Anförande | 13:04

    Tack, talman! Bästa lagting och åhörare. I den polariserade värld vi lever i just nu måste ett handelsavtal mellan Europa och Socialistiska republiken Vietnam ses som mycket positivt och något som förenar och knyter länder närmare varandra istället för att isolera och försvåra utbyten.

    Republikens president föreslår att Ålands lagting ger sitt bifall till att avtalet om investeringsskydd mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater och Socialistiska republiken Vietnam träder i kraft på Åland till de delar avtalet faller inom landskapets behörighet.

    Avtalet om investeringsskydd är en del i en helhet som omfattar ett ramavtal om partnerskap och samarbete, ett frihandelsavtal och ett avtal om investeringsskydd. Avtalet om investeringsskydd har delad behörighet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater. De åländska förbehållen som finns i anslutningsavtalet och i självstyrelselagen är beaktade i avtalet om investeringsskydd.

    Landskapsregeringen ser inga hinder för att lagtinget ger sitt bifall till att avtalet med Socialistiska republiken Vietnam kan godkännas och sättas i kraft till den del det berör landskapets behörighet.

    Utskottet föreslår att lagtinget ger det begärda samtycket. Tack, talman!


  • Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar. Förslaget i presidentens framställning föreläggs för lagtingets bifall i enlighet med betänkandet. Förslaget är bifallet i första behandling. Ärendets första behandling är avslutad.