Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen.

    Diskussion.

    Ltl Katrin Sjögren

    Talman! LKU har behandlat en presidentframställning som berör ett godkännande av ett ramavtal om partnerskap och samarbete mellan EU och Socialistiska republiken Vietnam. Landskapet ska för sin del ge sitt godkännande till de bestämmelser i avtalet och den lagstiftning som faller inom landskapets behörighet.

    I juni 2012 ingicks ramavtalet mellan EU och Vietnam om partnerskap och samarbete. Det är ett vidsträckt samarbetsavtal med bestämmelser om formerna för politiskt, ekonomiskt och sektorbaserat samarbete samt dialog. Avtalet, som är det första med Vietnam, omfattar samarbete bl.a. inom miljö och klimatförändringar, energi, vetenskap och teknologi samt sjö- och flygtrafik. Avtalet innehåller rättsligt bindande åtaganden som är centrala för EU:s utrikespolitik, bl.a. bestämmelser om mänskliga rättigheter, icke-spridning av vapen, bekämpning av terrorism, internationella brottmålsdomstolen, migration och beskattning.

    Den föreslagna lagen avses träda i kraft samtidigt som avtalet träder i kraft, vid en tidpunkt som bestäms genom förordning av statsrådet.

    Landskapsregeringen har i sitt yttrande till lagtinget konstaterat att avtalet inte innehåller bestämmelser som står i strid med självstyrelselagen eller annan landskapslagstiftning.

    Utskottet, som inget har att anföra i ärendet, föreslår att lagtinget ger det begärda bifallet.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. Förslaget i presidentens framställning föreläggs för lagtingets bifall i enlighet med betänkandet.  Förslaget är bifallet i första behandling.

    Ärendets första behandling är avslutad.