Remissdebatt

Hissäkerhet LF 5/2016-2017

  • Utdrag ur protokollet

    Talmannens förslag är att ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.

    Diskussion.

    Vicelantrådet Camilla Gunell

    Tack, herr talman! Orsaken till att minister Fellman tog med bilden, förstår att det är svårt för lagtinget att se men den finns till beskådande för den som önskar mera noggrann läsning, är för att den illustrerar väldigt bra vilken omfattning lagpaketet har från EU med både horisontella lagstiftningar och olika specifika lagar. Några av lagarna ligger redan i lagtinget för behandling explosiva varor och pyrotekniska artiklar. Det som är på listan idag, lagarna om hissdirektiv, marknadskontroll och elsäkerhetslag är ett tecken på att EU omorganiserar och sätter väldigt stort fokus på energifrågan, försöker styra upp det med marknadskontroll kring olika produkter och dess säkerhet.

    De tre lagar som nu föreläggs för lagtinget och som sambehandlas hör alla tre till det här lagtekniska paketet. Det betyder att lagarna i sig inte innehåller några nämnvärda politiska förändringar av det nu rådande läget beträffande elsäkerhet, hissäkerhet och marknadskontroll utan det är mycket lagtekniska justeringar som sker.

    Landskapet har fått en formell underrättelse från EU-kommissionen i dessa ärenden eftersom direktiven skulle ha genomförts den 19 april i år. Landskapet bedömer att det absolut mest ändamålsenliga på dessa tekniska lagar är att fortsättningsvis ha blankettlagstiftning. Det blir en komplikation eftersom rikets lagar fortfarande inte är tagna av riksdagen. Därför är det just nu en ganska annorlunda behandling av lagarna eftersom de blankettlagar som vi nu vill att träder i kraft på Åland fortfarande är under behandling i riksdagen.

    Landskapsregeringen har förstås kontroll på vad som sker i riksdagen och kommer aktivt att informera utskottet om förändringar sker i de blankettlagar som ligger till grund för de som landskapet vill lagstifta om.

    Det betyder att lagtingets behandling är beroende av riksdagens behandling i ärendena att vi vet att det finns en samstämmighet i lagstiftningen.

    Den första lagen om marknadskontroll är en allmän lag om tillsyn, övervakning och förvaltningsåtgärder för vissa produktgruppers säkerhet och det säger kanske inte så mycket. Orsaken till att man gör det inom unionen är det övergripande målet att undanröja hinder för varors fria rörlighet på den inre marknaden och att idkarna ser till att produkter som berörs inom områdena uppfyller gällande krav.

    Den andra lagen som ges till lagtinget utgår från lågspänningsdirektivet och även det handlar om en lagteknisk ändring som omfattar ett regelverk, säkerhet vid byggande av elanläggningar samt om driftsäkerhet för elektrisk utrustning och elanläggningar. Även denna lag innebär inga större förändringar i sak. En lokal avvikelse som vi har i motsats till riket är att vi har fler minde hus på Åland sedan 1996 som kräver en certifieringsbesiktning. På Åland certifieringsbesiktas även av fritidshus och vanliga bostadshus, vilket inte görs på rikssidan där man har större hus som kräver certifieringsbesiktning. Orsaken till att vi haft det så på Åland i våra åländska bestämmelser är för att upprätthålla kompetens på området som annars skulle bli väldigt sällan använd om den inte omfattade fler objekt.

    Den tredje lagen som landskapsregeringen lägger fram handlar om hissäkerhet. Även där är det ytterst lagtekniska saker som inte påverkar frågorna i större grad än vad som gäller idag.

    Vtm Veronica Thörnroos, replik

    Tack talman! Har en del synpunkter på det som vicelantrådet förde fram, mer av självstyrelsepolitiskt karaktär. Finner det anmärkningsvärt att Ålands lagting ska ge en fullmakt in banco åt Finlands riksdag att stifta en lag som vi per automatik ska kopiera utan att vi de facto vet det substantiella innehållet fullt ut, det kan inte vara förenligt med självstyrelselagen och de intentioner som finns. Jag är mycket förvånad. Det var en vänlig gest av den socialdemokratiska partiledaren att stöda kollega minister Nina Fellman men det är inte brukligt att man står i ett parlament och viftar med ett papper och på något sätt försöker anföra och koppla det vidare.

    Vicelantrådet Camilla Gunell, replik

    Pappret är till för att illustrera frågan och hur många lagar det finns inom direktivpaketet, både av horisontell och av mer stuprörskaraktär. Pappret var ett stöd för mig och för minister Fellman att för lagtinget förklara detta, även för lagberedningen beskriver det mycket tydligt deras arbetsprocess. Det kanske kan vara utskottet till hjälp att utgå ifrån pappret när man tittar på helheten, det hjälpte mig att förstå det hela.

    Det är en speciell situation, vi har EU i nacken när det gäller att få direktivet genomfört och därför kommer förstås inte lagtinget att anta några lagar innan det är klart att man har gjort det samma i riksdagen och om det har vi haft en dialog med lagtinget.

    Talmannen

    Tiden är ute!

    Vtm Veronica Thörnroos, replik

    Talman! Gällande illustrationen är det säkert klokt att ha en sådan, stöder det fullt ut, men regeringen bör fundera hur man kommunicerar med lagtinget så att det även uppfyller lagtingsordningen och arbetsordningen. Den allra viktigaste frågan är hur landskapsregeringen kan förvänta sig att lagtinget in banco ska fatta ett beslut och därefter ska det processas i utskottet? Nog måste det väl ändå vara ett färdigt lagförslag som landskapsregeringen kommer med? Vad blir det annars av självstyrelsen med denna landskapsregering?

    Vicelantrådet Camilla Gunell, replik

    Det handlar om att vi har ett väldigt brådskande fall och det är för att underlätta lagtingets beredning att man har materialet hos lagtinget och vi har fört en diskussion med lagtingets ledning om processen. Naturligtvis ska lagtinget avvakta riksdagens behandling om det föranleder några ändringar.

    Lagarna i riksdagen som nu läggs på bordet har gått igenom ekonomie- grundlagsutskottet alla tre och det finns betänkanden därifrån och det ser inte ut som det blir några ändringar, men det vet man först när riksdagen har klubbat sitt. Eftersom de nu lämnas till lagtinget för behandling i utskott kan utskottet avvakta den behandlingen.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade. Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendena till lag- och kulturutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendena remitteras till lag- och kulturutskottet.