Föredras

  • En fråga ska läsas upp av frågeställaren och efter det ger lantrådet eller en minister svar på frågan. Frågeställaren får sedan hålla högst två anföranden som också kan besvaras. Någon annan diskussion är inte tillåten. För svaret på frågan tillämpas ingen tidsbegränsning medan övriga yttranden inte får överstiga tre minuter. Svaret kommer att ges av minister Arsim Zekaj.

    Ordet ges först till lagtingsledamoten Wille Valve.


  • Ledamot Wille Valve (M) Fråga | 18:23

    Nu aktiveras inte m/s Skarven längre vid nödsituationer vilket lett till att Föglö FBK tvingats ta extra ansvar då helikopter eller sjöbevakningen kommer för att hämta patienter. Situationen är ohållbar i längden, skriver Föglös kommunstyrelse, en sjuktransport kan sällan genomföras utan Föglö FBK och kan komma mitt i natten.

    Med hänvisning till 38 § 1 mom. lagtingsordningen ställer jag till vederbörande medlem av landskapsregeringen följande skriftliga fråga: Hur avser landskapsregeringen trygga sjuktransporterna från Föglö på ett långsiktigt och hållbart sätt?


  • Tack, talman!

    Stort tack för frågan, ledamot Valve. Vi har precis fått in den här skrivelsen, och sedan kom den här skriftliga frågan till lagtinget också. Vi arbetar med en analys på hälso- sjukvårdsbyrån och har också kontakt med ÅHS. Jag har även begärt att få träffa Föglö kommun personligen för att diskutera den här stationen.

    Jag tänkte bara ge en liten bakgrund. ÅHS har säkrat sjuktransporterna i skärgården. Detta kan göras genom att överlåta sjukhusets sjuktransportfordon till bland annat Föglö, Brändö och Kumlinge. Dessa fordon gör det möjligt för patienter att snabbt och säkert transporteras till närmaste hamn eller en plats där ambulanshelikoptern kan möta upp och landa.

    Hur fordonen bemannas varierar något mellan skärgårdskommunerna, men bemanningen sker av frivilliga från FBK. I Brändö har man organiserat en jourlista med frivilliga från den lokala brandkåren, och där har det ännu inte kommit några krav på ersättning. Kumlinge gör på motsvarande sätt.

    Nu har den här skrivelsen kommit in och vi behandlar den. Vi kommer att titta på en rimlig modell. Samtidigt vill jag understryka att den akuta beredskapen idag fungerar, och det är tack vare samarbetet mellan ÅHS och frivilligorganisationerna, ambulanshelikoptern står redo att rycka ut dygnet runt. Ambulansverksamheten ser också till att alla involverade har rätt kompetens och utbildning, både på land och till sjöss.

    För att återkomma till Skarven, så stämmer det att den inte längre aktiveras enligt den tidigare modellen. Vi konstaterar att vid en nödsituation kan Skarven aktiveras, men det sker då via SOS Alarm. En situation där det är fara för liv och lem; då kan man aktivera och beordra in Skarven för att möta upp.

    Kostnaden för Skarven och den tidigare modellen var alldeles för hög, den låg på 150 000 euro. I relation till nyttan och antalet utryckningar var det orimligt. Här måste det finnas en ekonomisk rimlighet i hur vi använder våra gemensamma resurser, och detta gäller så klart både fasta Åland och skärgården.

    Med det sagt är jag mycket angelägen om att hitta en lösning. Jag har idag haft mejlkontakt och mejlkorrespondens med en tjänsteman i Föglö kommun, och vi kommer att försöka ordna en träff här under maj månad. Vi fortsätter att arbeta med hälso- och sjukvårdsbyrån för att se vilket svar jag kan leverera under mitt besök i Föglö. Tack!


  • Ledamot Wille Valve (M) Tilläggsfråga | 18:27

    Talman!

    En sak som skiljer Föglö från skärgårdskommunerna Brändö, Kumlinge och Kökar är att ÅHS där har både en närvaro och något som kallas för beredskap för akuta allvarliga sjukdomsfall. När jouren och beredskapen avvecklades på Föglö skedde det uttryckligen med motiveringen: "Vi har ju Skarven." Det vill säga, Skarven kan aktiveras vid behov och sköta transporter nattetid på Föglö.

    Detta skedde i oktober 2024 då landskapsregeringen hastigt avslutade möjligheten som tillät brand- och räddningsmyndigheten att aktivera färjan Skarven nattetid vid behov. Jag menar att detta är ett orimligt beslut. Det sparar 150 000 euro, men alternativkostnaden har inte beaktats.

    För att ge en uppfattning, baserat på min erfarenhet av tidigare ingångna helikopteravtal, så är enbart timpriset för en helikoptertransport cirka 1 600 euro i timmen. Detta inkluderar inte den stora timkostnaden för beredskap och HTP personal utslaget per timme. De få gånger då superpuman aktiveras är kostnaden sex gånger högre minst, det vill säga ungefär 10 000 euro i timmen.

    Jag befarar, talman, att av aktiveringen av M/S Skarven var en ekonomiskt oklok åtgärd. Det har lett till ett ökat bruk av ÅHS helikoptertransporter och ibland även av superpuman som är notoriskt oekonomisk. Uppenbarligen har ÅHS inte konsulterats före detta beslut ordentligt.

    Det är också, talman, ett kallt faktum att den största skärgårdskommunen idag står utan jour, och att frivilliga krafter tvingas ta ett oskäligt ansvar för prehospital sjukvård, och möjligen även för sjukvård. Vi får återkomma till det ämnet i ett annat sammanhang.

    Men jag vill ställa följdfrågan: Kan landskapsregeringen tänka sig att involvera även ÅHS i en diskussion med Föglö kommuns företrädare, som minister Zekaj aviserade i sitt första svar?


  • Minister Arsim Zekaj Tilläggssvar | 18:30

    Tack, talman!

    ÅHS är i högsta grad involverad i den här diskussionen. Vi har kommunicerat med ÅHS och bett om bakgrunden och fått information om hur det hanteras i övriga kommuner. Vi har fått en bra förståelse för vilka lagliga möjligheter som finns för att hitta en lösning tillsammans med Föglö. Så ÅHS kommer att vara involverade.

    Det finns juridiskt sett en möjlighet och lagrum som kan reglera upprättandet av något form av avtal med de lokala eller kommunala räddningsmyndigheterna. Men jag vill inte gå in på det i det här skedet. Den här skrivelsen kom in för några dagar sedan, och jag vill först föra en kommunikation tillsammans med Föglö om vad som är rimligt och aktuellt.

    När det gäller just Skarven så bedömningen vi har fått från sakkunniga är att antalet kostnaden för varje utryckning var enormt stor. Vi pratar om 150 000 kronor för varje påbörjad timme, vilket gjorde att avtalet ansågs orimligt och därför avslutades. Men Skarven kan aktiveras vid en nödsituation. Det är fortsatt så att Skarven kan aktiveras, liksom alla andra båtar. Om en nödsituation uppstår kan räddningsledaren säga: "Nu kör ni, nu åker ni över och löser det här."

    Med tanke på att man fortsatt kan aktivera Skarven i en nödsituation, ansåg regeringen inte att det var rimligt att fortsätta ha det här avtalet som kostade 150 000 årligen. Men det är historia. Jag är intresserad av och angelägen om att möta varje Föglö kommun för att se vilket behov som finns och hur vi tillsammans kan hitta en väg framåt.


  • Ledamot Wille Valve (M) Tilläggsfråga | 18:32

    Talman!

    Jag välkomnar givetvis att ÅHS involveras fullt ut. Jag välkomnar också fokus på framtiden.

    När ni sätter er ner med Föglö kommun och ÅHS, skulle jag inte bli förvånad om ni landar i att det mest kostnadseffektiva och mest förnuftiga alternativet vore att återinföra beredskap på Föglö. Det skulle garanterat kosta mindre än den årliga besparingen på 150 000 för av aktivering av Skarven. Mycket skulle kunna redas upp med detta.

    Det näst förnuftiga alternativet är sannolikt en återaktivering av Skarven. Det minst förnuftiga är att ha det som det är idag, med tanke på hur Föglös frivilliga resurser utnyttjas och helikoptertransporterna. På Föglö sägs det ibland att vi är de enda skärgårdsborna som får åka helikopter både till stan och tillbaka, vilket nog säger mycket.

    Avslutningsvis är jag lite förvånad över beskedet att aktiveringen av Skarven på något sätt skulle kvarstå. Det motsvarar inte den bild som jag har fått, men det finns säkert en förklaring till det uttalandet. Tack för ordet.


  • Minister Arsim Zekaj Tilläggssvar | 18:33

    Tack, talman! Självklart kan alla fordon aktiveras om räddningsledare och SOS beordrar det. I det här fallet står Skarven där och aktiveras vid en nödsituation, och de kan fortsätta åka ut vid en nödsituation. Ingen ska behöva vara i fara för liv och hälsa; det är alltid det som går först.

    Jag har fått några förslag på tider för att träffa Föglö, och jag ser verkligen fram emot det. Jag blev mycket imponerad när jag besökte Brändö och såg hur de arbetade med den här typen av transporter. Där görs detta på frivillig basis, och kommunen visade en fantastisk styrka. Jag är också imponerad av hur FBK tar detta viktiga ansvar.

    Vi behöver hitta en lösning tillsammans med de frivilliga krafterna. Jag märkte att det finns en tradition där av att man hjälper varandra på ett sätt som vi kanske inte är riktig vana vid här på fasta Åland. Jag är mycket angelägen och ser fram emot att träffa Föglöborna för att diskutera deras förslag och hur de ser på framtiden. Givetvis kommer vi också att ha diskussioner med ÅHS och med andra delar av förvaltningen.


  • Landskapsregeringens svar antecknas för kännedom. Ärendet är slutbehandlat.