Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmannens förslag är att ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.

    Diskussion.

    Ltl John Holmberg

    Tack, fru talman! Bästa lagting, det känns kanske lite dumt men jag har skrivit ett anförande och jag tänker hålla det ändå även fast ministern inte har presenterat det här ärendet.

    Det är ibland enkelt att dansa in i en negativitet när det handlar om EU-byråkrati och nya direktiv. Gällande införandet av ITS-direktivet, intelligenta transportsystem på vägtransportområdet och gränssnitt mot andra transportslag finns, enligt mig, enbart applåder. Det här är ett positivt grepp, som underlättar, förbättrar säkerhet och skydd på våra vägar och som tar oss in i framtiden.

    I lagförslaget räknas ITS-direktivets sex fokusområden upp. En av dessa är multimodala reseinformationstjänster. Det här är en tjänst som kommer att skapa en förenklad vardag för gemene man som arbetspendlar, reser i jobbet eller turistar, givetvis speciellt i miljöer med väl utbyggd trafik i form av tåg, pendeltåg, busstrafik, bilpooler etc.

    Det öppnar eventuellt möjligheter för en högre servicenivå gällande resetjänster lokalt på Åland, men jag ser en direkt åländsk vinning genom detta när det gäller resande till och från de stora färjhamnarna från vilka rederierna som trafikerar Åland angör, eller flygplatserna. På sikt ska det vara möjligt att enklare boka en biljett för hela resan inkl. det som sker på åländsk mark. Givetvis öppnar det även upp för förenklande möjligeter för oss ålänningar när vi själva ska resa och ta oss med hjälp av flera inblandade transportslag.

    Resandet idag sker ofta med enbart ett reseslag. Du tar bussen till jobb, cyklar till träningen och tar tåget på semester. När vi tänker på en resa tänker vi således oftast på ett enda transportslag.

    Med multimodalt resande ingår två eller flera transportslag. Låt oss säga att du cyklar till tågstationen, tar tåget till centralstationen där du är medlem i en elbilspool, och tar därför elbilen därifrån ut till en kund. Det kanske inte gäller Åland i så stor utsträckning men våra närregioner.

    Att knyta ihop flera och olika reseslag med varandra sparar tid och ger mer ändamålsenliga resemöjligheter. Detta ska gynna resandet till, från och på Åland och bör rimligtvis ge nya affärsmöjligheter för våra åländska företag.

    Gällande eCall, som kommer att rädda många liv, beräknas det sjösättas om cirka ett år på Åland.

    När det gäller den digitala utvecklingen är det ett absolut måste att det offentliga Åland, inklusive kommunerna, håller samma höga tempo som vår omvärld. Vi ser att en god IT-infrastruktur, bidrar till ökad allmän säkerhet, bättre logistik, effektiviseringar, ökad konkurrenskraft och förbättrade affärsmöjligheter. Åland har inte av någon orsak råd att halka efter, tvärtom borde vi se till att hela tiden vara i framkant, det om något skulle vara ett stort konkurrensverktyg för oss. Det kostar initialt, men ger mångfalt tillbaka på alla fronter.

    Vi hyvlar som bäst ner en uppförsbacke i form av ett IT-investeringsunderskott. Förutsättningen till ett toppmodernt offentligt IT-Åland är utan tvekan det alltmer välmående och fungerande ÅDA. Efter en utmanande start börjar ÅDA nu hitta sina former. Det i sig är en viktig allmän förutsättning när det gäller införandet av nya IT-lösningar och direktiv på Åland. Tack, fru talman.

    Ltl Sara Kemetter, replik

    Tack, fru talman! Det här direktivet argumenterades ganska genomgående när det tidigare kom till lagtinget som information.

    Då lyftes problematiken kring larmcentralen och eCall fram. Hur ser ltl Holmberg på att vi på Åland idag inte kan ta emot eCalls med det nya larmprogrammet, och att det beräknas vara i drift först år 2020? Kan man se något problem här i mellanskedet?

    Ltl John Holmberg, replik

    Tack, fru talman! Tack ltl Kemetter. Problem med eCall, om jag har förstått saken rätt så kommer alla nya bilar från 2018 att ha det implementerat i sina bilar så att eCall kan förverkligas. Det gäller förstås också att mottagaren, alltså en alarmcentral, också är det. Givetvis skulle det vara optimalt om Åland skulle vara där redan, men om ett år är vi där.

    Nu rullar det förstås många andra bilar på Åland än de som är byggda 2018 och framåt. Jag ser det väl inte som ett jättestort problem. Det visar också behovet av, precis som jag avslutade mitt anförande, att vi har en väldigt modern IT-infrastruktur på Åland så att vi kan vara i framkant när det gäller alla dylika satsningar.

    Ltl Sara Kemetter, replik

    Tack, fru talman! Det är trevligt att ltl Holmberg är insatt i frågan. Det var en intressant redogörelse.

    Åland ligger väldigt efter med hela sin bilpark och vi har väldigt föråldrad teknik. Vi ser att det går framåt med stormsteg, förutom att bilarna blir mera koldioxidneutrala eller elektrifierade så ser vi också att de skyddar människorna på ett helt annat sätt. Den här möjligheten med eCall är en av de saker som bör finnas med. Har man varit med om en olycka, det är mörkt på natten och man är ensam så kommer det ändå hjälp.

    Jag hoppas att utskottet kan analysera detta lite mera och hur vi på Åland kan påskynda det här. Att vänta tills dess att bilparken har förnyats är kanske inte realistiskt om man faktiskt vill vara ett modernt samhälle.

    Ltl John Holmberg, replik

    Tack, fru talman! Exakt, och speciellt på Åland med stor periferi, skärgård och områden som kanske inte är så biltäta och det kan ske singelolyckor. Det här systemet är givetvis någonting som tryggar upp säkerheten ännu mera. Jag håller helt med ltl Kemetter.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Tony Wikström, replik

    Tack, fru talman! Tack ltl Holmberg för ett intressant anförande. Jag tycker också att det är väldigt spännande. För tio år sedan var det nästan science fiction att kunna följa med i realtid var bilar är, vilket också ger möjligheter med t.ex. flexibla appar som styr kollektivtrafik, taxin osv.

    Jag tänker fråga om någonting som inte riktigt framkommer i det här lagförslaget men som ändå ingår i intelligenta trafiksystemprogram i Europa, nämligen självkörande bilar som är starkt på kommande. Hur ser ledamoten på dem och Ålands möjligheter att vara med på det tåget och kanske t.o.m. vara ett testområde i något avseende?

    Ltl John Holmberg, replik

    Tack, fru talman! Tack ltl Wikström. Absolut, personligen är jag jättepositivt till den utvecklingen. Om jag har förstått saken rätt gällande det här direktivet så bejakar det en förarlös biltrafik också. Det här direktivet är ett steg i den riktningen om jag har förstått saken rätt.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade. Begärs ordet?

    Kan förslaget att remittera ärendet till finans- och näringsutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.