Första behandling

Kosmetiska produkter LF 1/2015-2016

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av lagförslaget i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Igge Holmberg

    Tack, fru talman! Som ordförande för social- och miljöutskottet så vill jag säga några ord. Denna lag heter lag om kosmetiska produkter men handlar egentligen om konsumentsäkerhet. Helt enkelt att det som säljs till ålänningar och turister som kommer hit ska vara säkert att applicera på deras hud.

    Utskottet föreslår med hänvisning till landskapsregeringens motiveringar att lagförslaget antas oförändrat.

    Vi konstaterade att Europaparlamentets och rådets förordning nr 1223/2009 om kosmetiska produkter är direkt tillämplig på Åland och att det inte är något vi kan eller behöver göra ur självstyrelsepolitisk vinkling. Den är egentligen bara en bekräftelse på saker som redan gäller på Åland med det tillägget att man nu utsett vilka som har tillsynsansvaret.

    Under remissdebatten kom det upp ett par frågor. Den första frågan var hur det skulle slå på det nordiska samarbetet. Kunde små norska företag sälja till Åland? Ja, det kan de fortfarande, såvida de lyder det som står i förordningen. Det är inget företag utanför EU som kan sälja saker till EU utan att följa dess säkerhetsbestämmelser.

    Den andra frågan som kom upp var hur detta skulle slå mot lokala producenter av kosmetika. Samma sak gäller där. Inget nytt har egentligen tillkommit. Om man tillverkar kosmetiska produkter och säljer dem så måste man ha en förteckning på vad de innehåller. Detta är också något som gällt sedan 2009.

    Vi konstaterade i utskottet att det på Åland finns verksamhetsutövare som omfattas av förordningens bestämmelser och uppmanar därför landskapsregeringen att informera berörda aktörer och konsumenter om förordningens innehåll och förpliktelser. Så med det är saken avgjort för utskottets del. Tack.

    Vtm Britt Lundberg, replik

    Tack, fru talman! Det står i utskottets betänkande: ”Utskottet konstaterar att det på Åland finns verksamhetsutövare som omfattas av förordningens bestämmelser och uppmanar därför landskapsregeringen att informera berörda aktörer och konsumenter om förordningens innehåll och förpliktelser”, precis som ordförande sade. Det skulle vara intressant att veta mera om vilka konsekvenserna är för våra företagare. Vad händer nu med de verksamhetsutövare som i väldigt liten skala tillverkar kosmetiska produkter när vi inte har den kontrollen här på Åland? Hur är detta i förhållande till de produkter som idag t.ex. kan säljas på marknader? Jag förstår att produkter på marknader är exkluderade. Har man överhuvudtaget diskuterat den möjligheten att man skulle vidga marknadsbegreppet?

    Ltl Igge Holmberg, replik

    Utskottet hörde lagberedare Mathias Lundqvist och miljöingenjören Mia Westman och bägge två sade att det inte finns några undantag för marknader och liknande. De här reglerna har funnits sedan 2009. Det går inte att göra så mycket annat. Finns det en vilja att sälja de här produkterna så måste man också ha en vettig innehållsförteckning på dem.

    Vtm Britt Lundberg, replik

    Fru talman! Min fråga lydde: Vilka är konsekvenserna för dessa verksamhetsutövare?

    När det gäller det nordiska samarbetet så står det att man inom nationerna har nationella regelverk. Precis som man har regelverk inom hälsokost och inom livsmedel så kan man ha regelverk för de kosmetiska produkterna. Det var detta som jag funderade över. Hur stor är den här skillnaden? Finns det skillnader? Eller har man ändå gått in för det här trots att man har möjligheter till nationella avvikelser att ha en samsyn inom Norden? Eller har vi ett gränshinder här?

    Ltl Igge Holmberg, replik

    Tack, fru talman! Vi har inte tagit upp den diskussionen på ett djupare plan, annat än att vi har konstaterat att de här reglerna finns. Reglerna har funnits sedan 2009. Om det inte har funnits något gränshinder sedan dess så borde det inte uppstå nya med den här lagförändringen.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Torsten Sundblom

    Tack, fru talman! Det finns egentligen inte så mycket att säga men jag skulle vilja lyfta upp informationsbiten. Det finns väldigt många marknader på Åland; skördemarknaden, julmarknader och många andra. Kanske någon gör produkter som de vill sälja och de omfattas också av den här lagen. Man har skyldigheter när man tillverkar någonting. Det är just den informationen som vi syftar på, sista meningen i utskottets synpunkter.

    Så här är det redan tidigare. Oberoende av vad man tillverkar; mat eller kosmetika, så måste man ha en innehållsförteckning. Det är detta som det handlar om. Det är viktigt att det informeras och kommer fram så att alla vet att man ska göra så här. När det gäller livsmedel så råder det ibland tvivel om man måste ha innehållsförteckning eller inte. Man ska ha innehållsförteckning.

    När det gäller företag som berörs av detta så är det ganska obetydlig. Det finns företag men ingen större mängd.

    Vtm Britt Lundberg, replik

    Tack, fru talman! Räcker det faktiskt med innehållsförteckning? Jag uppfattade i den här lagstiftningen att det ska finnas både kontrollinstanser och annat. Landskapsregeringen har nu valt att man anlitar de som är i Finland och det kan också vara en komplicerande del.

    När det gäller produkter som säljs på marknader, är ltl Sundblom säker på att de omfattas av den här lagstiftningen? Tidigare har åtminstone marknadsprodukter varit exkluderade från den här lagstiftningen. I så fall har det skett en förändring nu.

    Ltl Torsten Sundblom, replik

    Det är på det viset att man måste tala om vad man har i olika saker. Sedan finns det ett register över vad man får ha när man går tillbaka och studerar EU-direktiven.

    Vtm Britt Lundberg, replik

    Tack, fru talman! Jag uppfattade ändå att det finns en viss osäkerhet i vad utskottet egentligen har begärt att landskapsregeringen ska göra. Jag tycker att det är jätteviktigt när det gäller ledarskapet att man är väldigt tydlig.

    Ska man gå ut med information nu att alla behöver ha en innehållsförteckning? Ska hela kontrollapparaten finnas kring kosmetiska produkter när man tillverkar produkter för marknader, som ltl Sundblom sade? Då hamnar vi nog väldigt illa ute. Då tycker jag nog vi borde ha sett till att vi skulle skriva in ett undantag för det här, annars blir det väldigt komplicerat.

    Jag är glad om ltl Sundblom uttryckte sig fel, att marknadsprodukter inte omfattas av lagstiftningen utan det räcker att det finns en innehållsförteckning. Är det rätt uppfattat?

    Ltl Torsten Sundblom, replik

    Lagstiftningen gäller alla. Vtm Lundberg spetsade nu till det. Oberoende av vad man gör, lagstiftningen gäller alltid!

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslagen om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om konsumentsäkerhet för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagets första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.