Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Talmannens förslag är att ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.

    Diskussion.

    Lantrådet Camilla Gunell

    Fru talman! Ärade lagting, vi har en framställning till Ålands lagting från republikens president med anledning av regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av 30 § i självstyrelselagen för Åland.

    Det här är ett initiativ som har tagits från Ålands landskapsregering. Det har faktiskt gått väldigt smidigt framåt här under månaderna med ett gott samarbete med justitieministeriet, jord- och skogsbruksministeriet och social- och hälsovårdsministeriet.

    Framför er har ni en ändring av 30 § i självstyrelselagen, 8:e punkten gällande smittskydd och hur förvaltningsuppgifterna ska skötas på Åland om bekämpande av smittsamma sjukdomar hos människor och husdjur. Det här är frågor som har varit aktualiserade tidigare, ganska långt tillbaka i tiden. Vi har olika organisationer. I riket har veterinäruppgifterna skötts av kommunerna medan vi har haft veterinäruppgifterna under landskapets lydande myndigheter. För att få ordning och reda i systemet och att vi i landskapet ska kunna sköta de här uppgifterna i framtiden, via Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, så hoppas jag att lagtinget tar sig an denna förändring av självstyrelselagen och behandlar den i skyndsam ordning.

    Det är också bra att vi kan få till stånd den här typen av ändringar i självstyrelselagen. Vi har heller inte tvekat att ta tag i det trots att vi har en revision på gång av självstyrelsesystemet. Det här är viktigt att få ordning på så snart som möjligt, tack.

    Ltl Gunnar Jansson

    Tack, talman! Det vi hörde av lantrådet var bra. Den här typen av justeringar kan skötas smidigt och effektivt.

    Detta ärende illustrerar väldigt tydligt skillnaden mellan ett självstyrelsesystem, en autonomi som baserar sig på enumeration, uppräkning av kompetenser och residualprincip som inte gör det utan som lämnar till lagtinget att bestämma det lagtinget själv önskar att bestämma om. Det är en administrativ justering av hur viktiga ärenden behandlas och föranleder ganska omfattande procedurer. Det är behandling i två parlament; i riksdagen i grundlagsenlig ordning och i lagtinget med det krav på kvalificerad majoritet som framgår av framställningen. Nu sker de här handläggningarna också smidigt, det kan vi gott räkna med.

    I ingressen till själva lagtexten framgår att både 73 § i grundlagen och 69 § i självstyrelselagen är inblandade och det innebär att det är det tyngsta konstitutionella artilleri som överhuvudtaget existerar i en sådan här demokrati. Även den här typen av ärenden måste naturligtvis skötas enligt de regler som gäller. Det här är absolut korrekt förfarande från allas sida, från landskapsregeringens sida också. Naturligtvis ska lagtingets organ följa den effektivitet och smidighet som ärendet kräver. Motsatsen skulle vara att man tillämpar ifrågavarande paragrafer fullt ut; ändringen av självstyrelselagen i riksdagen med val, två riksdagar och kvalificerad majoritet i andra behandling. Så blir det inte nu, men det kräver istället att ärendet i riksdagen förklaras brådskande av 5/6 majoritet och därefter, när man har klarat av det vilket man förhoppningsvis klarar, ska lagförslaget godkännas med 2/3 majoritet eller på samma sätt som här i lagtinget. Det här har jag varit med om tidigare. Enligt min och liberalernas åsikt är tiden mogen att man överger det här systemet och övergår till ett residualt förfarande som också svarar upp mot kravet på effektivitet och snabbhet som också kännetecknar lagstiftningen numera.

    Jag hoppas att lag- och kulturutskottet behandlar det här i snabb ordning som en modell för hur också riksdagen bör hantera samma ärende. Tack.

    Ltl Barbro Sundback

    Fru talman! Det är kloka ord som Gunnar Jansson här för fram. Vi känner igen dem från Ålandskommittén. Det är allas uppfattning att vi ska ha ett residualt system. Det är kanske viktigt att påpeka att vi är eniga om den saken.

    För att påvisa det nuvarande systemets in-flexibilitet så ligger det i sakens intresse att regeringen Gunell skulle komma med flera sådana här frågor. Det får vara ganska bagatellartade frågor och det skulle ytterligare understryka behovet av en förändring och ett mera flexibelt självstyrelsesystem. Det här exemplifierar någonting som man har uppfattat som undantag i vår kommunikation eller vårt umgänge med riksmyndigheterna. Jag tycker att regeringen skulle passa på att komma med flera sådana här justeringar. Det är ganska illustrativt och det stöder vårt arbete i Ålandskommittén.

    Ltl Gunnar Jansson, replik

    Tack, talman! Jag vill fortsätta på denna konstruktiva linje. Vi har sikte inställt på residualt självstyrelsesystem från och med 2022. Jag är alldeles övertygad om att under tiden fram till det, under de följande 7-8 åren, kommer justeringar av nuvarande självstyrelselag att behövas. Då kan man just komma in på de övningar som kollegan Barbro Sundback här nämner, det är alldeles klart. Och ännu längre, om man kommer till en sådan ordning 2022, att de ärenden som då tillhör lagtinget stannar i lagtinget och de som är föremål för ett residualt förfarande är så litet som möjligt, då har man just möjlighet till det här förfarandet som vi hörde, med många reformer av det här slaget under tiden fram till ett nytt system. Jag delar den uppfattningen.

    Ltl Barbro Sundback, replik

    Som vid många tillfällen i livet så utesluter inte det ena det andra. I det här fallet blir väl både modern och dottern gift om vi förfar på det sätt som ltl Gunnar Jansson föreslår.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till lag- och kulturutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.