Remissdebatt
Landskapslagstiftning om pensionsskyddet för ledamöter av lagtinget och landskapsregeringen FR 19/2008-2009
Utdrag ur protokollet
Talmanskonferensen föreslår att ärendet remitteras till lagutskottet. Godkännes? Godkänt.
Diskussion.
Landskapsregeringsledamoten Mats Perämaa
Herr talman! Landskapsregeringen föreslår en förändring i det pensionsskydd som ledamöterna av lagtinget och landskapsregeringen åtnjuter. Lagen, som vi föreslår att ska bli en enhetlig lag för respektive ledamöter, ersätter de tidigare landskapslagarna om pension för lagtingsledamöter skilt för sig och landskapsregeringsledamöter skilt för sig. Det finns tre väsentliga skäl till varför förändringen bör göras. De pensioner och de pensionsskydd för ledamöter som gör politisk karriär ska följa de allmänna pensionsförändringar som beslutas om och som gäller för människor ute i samhället för övrigt. Man har i övriga pensionssystem infört ett system med en livslängdskoefficient, där den beräknade livslängden kan påverka ens pension. Det här är väsentligt för att resurserna ska räcka till för pensionsutbetalning i en situation där människor lever allt längre. Förändringar sker i pensionssystem för alla befolkningskategorier. Det bör också ske för människor som gör en politisk karriär, i det här fallet för ledamöter i lagtinget och i landskapsregeringen.
Ett annat skäl till varför detta bör göras är den byråkrati vi skulle råka ut för om vi inte förändrar vårt system till att motsvara det som har skett i riksdagen. Detta p.g.a. att vi via avtal köper tjänster för beräkning av pensioner åt ledamöter av statskontoret. Den kunskap om det nuvarande system som ännu finns vid statskontoret kommer så småningom att minska och försvinna helt eftersom riksdagsledamöter och regeringsledamöter i Helsingfors har det här nya samordnade systemet. Då är förmodligen den enda lösningen, ifall vi inte gör den här förändringen, att vi måste bygga upp en egen kompetens här i landskapet för att kunna göra de här beräkningarna, med den byråkrati och kostnader som där medföljer. Det är också rimligt att man gör en pensionsbedömning utifrån en enhetlig politisk karriär där personer ibland kanske sitter i lagtinget och får möjlighet att medverka i landskapsregeringen ibland i varierande mån.
Ytterligare ett skäl till varför det här är ändamålsenligt att göra är att lagtinget år 2004 hemställde om att den här förändringen skulle göras också vad gäller pensionsskyddet för lagtingsledamöter och regeringsledamöter. I samband med den hemställan ville lagtinget att man skulle utreda effekterna av och förutsättningarna för ett gemensamt pensionsskydd för ledamöterna i lagtinget och regeringen. Landskapsregeringen har gjort bedömningar av det här och konstaterar att de ekonomiska verkningarna är omöjliga att i detalj förutse, eftersom man inte vet exakt när och hur människor går i pension, vid vilken ålder det sker o.s.v. Den ekonomiska verkningen torde vara litet, förmodligen neutral. Också i den preposition som regeringen gav till riksdagen när man gick in för ett motsvarande system så konstaterades detsamma. Till vissa delar kan man ev. förutspå en viss marginell kostnadsökning, men till andra delar kommer det att ske en minskning, bl.a. det här med livslängdskoefficienten. Sammantaget torde det vara neutralt.
Lagförslaget torde inte heller ha konsekvenser för jämställdheten. Det här är en beskrivning av det förslag som föreligger där pensionerna ska samordnas till ett pensionsskydd, tack.
Ltl Barbro Sundback, replik
Tack herr talman! Det här med pensioner är ju ingen lätt sak. Det är frågan om system, men alla är väl mest intresserade av vilken pension man själv kommer att få. Min första fråga är; kan man få förhandsuppgifter om sin pension, och i så fall varifrån? Nog måste det väl ändå innebära förändringar det här, åtminstone för lagtingsledamöterna? Det fanns en begränsning förut, att man skulle ha suttit minst sju år i lagtinget för att det skulle vara pensionsberättigat. Det där försvinner väl nu? Det gäller väl inte retroaktivt, men nog måste det ju påverka systemet framöver.
Landskapsregeringsledamoten Mats Perämaa, replik
Herr talman! Vi har försökt göra interna kontrollberäkningar för att se hur pensionsskyddet kunde slå ut för politiskt tillsatta och förtroendevalda människor. Vissa skillnader kan det väl bli ändå för enskilda personer, även om det inte är stora förändringar. Vi har också säkerställt oss om att vi har övergångsbestämmelser i framställningen så att det inte ska finnas någon retroaktiv försämring för någon person. Det finns också i tabellform ett försök till att beskriva hur de olika situationer som olika politiskt tillsatta personer är i. Det kan finnas många olika fall där människor har varit olika lång tid i lagtinget och olika lång tid i landskapsregeringen. Det går att utläsa ungefär hur det här slår.
Ltl Barbro Sundback, replik
Herr talman! Jag tycker inte jag blev särskilt mycket klokare av det svaret. Vi får väl i lagutskottet fördjupa oss i det. Jag hade också en annan fråga; om enskilda lagtingsledamöter kan få förhandsbesked om sin pension och vart man i så fall ska vända sig?
Landskapsregeringsledamoten Mats Perämaa, replik
Herr talman! Lämpligen vänder man sig till avtalsbyrån på Finansavdelningen för att få svar på frågor av den här typen. Det är via Finansavdelningen som pensionsskyddet för lagtingsledamöter och regeringsledamöter sköts.
Talmannen
Replikskiftet är avslutat. Begäres ordet? Diskussionen är avslutad. Ärendet remitteras till lagutskottet.