Föredras

Tunnelutredning EF 22/2008-2009

  • Utdrag ur protokollet

     

    Enkel fråga skall uppläsas av frågeställaren vid plenum då den besvaras. Härefter avger lantrådet eller därtill utsedd ledamot av landskapsregeringen svar på frågan. Med anledning av svaret får frågeställaren omedelbart härefter hålla högst två till frågan anslutna anföranden, vilka även får innehålla tilläggsfråga. Efter vartdera anförandet har den som besvarat frågan rätt att yttra sig. Annan diskussion är inte tillåten.

    För svaret på frågan tillämpas ingen tidsbegränsning. Frågeställarens följande yttranden samt tilläggsyttranden av den som avger svaret får däremot inte överstiga tre minuter.

    Ordet ges först till vtm Gun-Mari Lindholm.

    Vtm Gun-Mari Lindholm

    Tack herr talman! Landskapsregeringen utreder möjligheten till förverkligande av ett tunnelbygge mellan Föglö och Lemland. Det har framkommit att markägare i Lemland har varit ovetande om att undersökningar gjorts på deras mark- och vattenområden.

    Med hänvisning till 48 § 2 mom. lagtingsordningen ställer jag till vederbörande medlem av landskapsregeringen följande enkla fråga: Vilka lagar och regelverk har landskapsregeringen tillämpat i kontakterna med berörda markägare i Lemland i samband med undersökningen av deras mark- och vattenområden?

    Landskapsregeringsledamot Veronica Thörnroos

    Tack herr talman! Projektet med tunneln till Föglö fick sin start i o m landskapsregeringens kortruttsmeddelande nr 1/2005-2006, vilket följdes av finansutskottets betänkande nr/6 2005-2006. Under sommaren 2007 vidtogs undersökningar som visade att det var tekniskt möjligt att bygga en tunnel. I mars 2008 beslöt landskapsregeringen att fortsätta projekteringen med anslutningsvägarnas linjeföring, en miljökonsekvensbedömningsutredning, samt kompletterande undersökningar. Under vårvintern 2009 har bl.a. arbetet med förslag till vägplan och miljökonsekvensbedömningsutredning startat.

    Ett rådgörande möte, enligt landskapslagen om miljökonsekvensbedömning, hölls mellan beslutande myndigheter i april detta år. Det därpå följande avgränsningssammanträdet, enligt samma lag 9 §, hölls den 8 juni i Föglö och den 10 juni i Lemland. Enligt 13 § ska landskapsregeringen i samband med avgränsningssammanträdet efterhöra markägarnas åsikter, sakägarnas åsikt. I det här fallet var sakägarna enligt lantmäterikontorets sammanställning 274 stycken, varvid man beslöt att gå ut med en allmän kungörelse. Det var alltså inte fråga om en personlig kontakt. Den delen angående miljökonsekvensbedömningen.

    Enligt landskapslagen om allmänna vägar i landskapet har landskapsregeringen härutöver rätt att, med stöd av 46 § i samma lag, utföra undersökningar av grund eller vidta andra förbättrande åtgärder på fastighet när förslag om byggande av väg har väckts. Genom kortruttsmeddelandet, finansutskottets betänkande, lagtingets beslut samt flera budgetmotiveringar har sådant förslag av byggande av väg väckts. Trots att lagens paragraf uppfylls vad gäller undersökningen beklagar dock landskapsregeringen att vi inte vidtagit ytterligare åtgärder för att informera markägare om förestående undersökningar.

    Framöver kommer landskapsregeringen att ytterligare intensifiera arbetet med att informera sakägare och andra berörda i frågor som berör landskapsregeringens projekt.

    Vtm Gun-Mari Lindholm

    Talman! Det var uppräknande av, vad jag kunde förstå, den här miljökonsekvensbedömningen vad beträffar vägbygget. Man kan luta sig mot landskapslagen. Alla de undersökningar och kompletterande undersökningar, alla de otaliga besök på områden på privat mark där man har gjort undersökningar på beskaffenheter på naturen. På vilka grunder har de undersökningarna gjorts? Avser man att även med dessa markägare ha en vidare kontakt eller är det bara framdeles i de kontakter man har till andra projekt och markägare för framtida projekt? Hur kommer man att hantera det här projektet och markägarna som är berörda i det här projektet?

    Landskapsregeringsledamot Veronica Thörnroos

    Tack herr talman! Som jag tidigare sade så medger ju väglagen möjlighet till rådighet. När lagtinget har fattat ett beslut så verkställer landskapsregeringen det. Enligt nämnda lag, så har du möjligt att undersöka på plats hur markens beskaffenhet se ut o.s.v. Besöken är ändå bara en liten del av hela processen när man kartlägger ett område. Som jag sade tidigare, i det här fallet är det landskapsregeringens bedömning att det juridiskt sätt har skötts korrekt. Moraliskt sätt, som jag tidigare sade, så beklagar vi att vi inte har haft och har bättre kontakter med markägarna i det berörda området. Det är vad jag kan säga i dagsläget. Jag har också sagt att vi ska försöka förbättra oss. Det gäller ju givetvis alla projekt. Självklart ligger det i landskapsregeringens intresse att ha en god dialog med medborgarna i landskapet Åland, allting annat vore ju främmande. Jag har bett om ursäkt, jag har lovat bot och bättring, mera kan jag inte göra i dagsläget.

    Vtm Gun-Mari Lindholm

    Talman! Det låter väldigt bra det här. Skulle man kunna starta från noll, så kanske det skulle vara bra för projektet som helhet. Nu vet vi att det inte är så lätt att reparera en skada som redan är skedd. För den som har tyckt att det här projektet har varit intressant och bra och stöttat projektet, så i o m att den här hanteringen av markägarna har skett på det sättet som det har gjorts, så har också hela det här projektet tagit en annan vändning. På vilket sätt har man nu tänkt reparera de här kontakterna? Jag har förstått att man har lämnat in en skrivelse till landskapsregeringen, kommunen har också blivit uppvaktad i den här frågan. Det är först och främst hanteringen, behandlingen av kontakterna med landskapsregeringen som man är upprörd över. Att man inte har fört en dialog och berättat vad man tänker göra. Det finns kanske möjlighet att reparera, tyvärr tror jag inte att det finns det, men man borde åtminstone ha en plan på huruvida man tänker gå till väga just beträffande det här projektet. Annars tror jag att det är ganska svårt att gå vidare med det här, eftersom det är en stor folkmängd, av dem som är berörda, som är emot det här. Det tar åtminstone emot för mig att gå emot en så här stor folkmängd.

    Landskapsregeringsledamot Veronica Thörnroos

    Tack herr talman! Jag tycker det är klädsamt av vtm Gun-Mari Lindholm att lyssna på opinionen. Jag tolkar det också som att Obunden Samling, som tidigare varit förespråkare av det här projektet, nu har tagit en annan vändning, rent politiskt om man tittar på det så. Det var ju också intressant.

    I den här stora processen med så väldigt många inblandade så är det svårt för mig här och nu att i detalj redogöra för vem som kommer att tala med vem, var, när och hur. Det som är det viktiga, tycker jag, är att alla medborgare på Åland oberoende vilket projekt det gäller, ska känna att landskapsregeringen hanterar ärendena professionellt och bra. Det är också landskapsregeringens målsättning. Det brast för oss den här gången och det har vi beklagat. Jag kan inte göra mera. Den som är felfri kastar första stenen.

    Talmannen

    Landskapsregeringens svar antecknas till kännedom. Ärendet är slutbehandlat.