Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Ärendet bordlades den 9 september 2009.

    Först tillåts allmän diskussion och efter det att diskussionen avslutats kan, enligt 54 § 2 mom. lagtingsordningen, förslag väckas om att ärendet skall remitteras till stora utskottet. Diskussion.

    Ltl Åke Mattsson

    Herr talman! Det här gäller betänkande nr 7/2008-2009 från social- och miljöutskottet. Det gäller upphävande av landskapslagen om landskapet Ålands jämställdhetsdelegation.

    Man föreslår fr.o.m. 1 januari 2010 att jämställdhetsdelegationen ska upphöra och lagen träda i kraft. Initialt var det en god tidsfrist för den här lagstiftningen. Man kunde bra ha fått lagen klar till den 1 januari 2010 men vid bordläggningen i september noterade jag som utskottsordförande att tiden skulle bli väldigt knapp att få den klar till 1 januari 2010. P.g.a. detta föreslår jag att lagen återremitteras till social- och miljöutskottet, för att vi ska kunna justera och ha den tidsfristen som krävs för att presidenten ska ha möjlighet att fastställa lagen.

    Jag vill ändå kort kommentera vårt betänkande lite kortfattat. Jag vill framhålla att det relativt korta utskottsbetänkandet definitivt inte återspeglar utskottets engagemang i den här frågan. Vi debatterar i de flesta lagframställningar jämställdhet. Vi anser att det är väldigt viktigt både för män och för kvinnor att man har en bra jämställdhetsdebatt och att man har jämställdhet mellan könen. Det finns fortfarande mycket att göra där.

    Däremot erfar vi kanske att jämställdhetsdelegationen har tjänat ut sin tid. Det var ett bra initiativ när den kom och den har fyllt en stor funktion under tiden som har varit. I dagsläget måste man ta ett steg framåt och jobba på ett annat sätt, det har man också lämnat olika förslag på.

    Vi tycker också att det behöver jobbas mera på jämställdheten inom familjepolitiken, arbetslivet och inom skolsystemet. Vi har också noterat att inom den kommunala sektorn behöver ytterligare fokus sättas på jämställdhetsarbetet. Det finns en väldigt stor uppfattning om vad jämställdhet är i utskottet. Där har vi en varierad inställning. Det räcker att man tittar på löneskillnaderna mellan könen så förstår man att det finns mycket att göra i det här sammanhanget. När man ser hur mycket man tar ut föräldraledighet finns det mycket för papporna att tänka på.  Papporna borde vara med mera.

    Vi har också tittat på vilka sätt man kommer att jobba med de här frågorna i fortsättningen. Det kommer att vara årliga stormöten där man diskuterar de här frågorna. Man kommer att komma med meddelanden vart fjärde år. Man kommer att utbilda tjänstemän. Man har redan genomfört en del av den här utbildningen. Alla ledande tjänstemän ska ha ett jämställdhetsansvar inom sitt delområde. Via budgeten kommer det i fortsättningen också att styras ganska mycket. Vi har också föreslagit, enligt vårt betänkande, att man ska försöka gå in för gender budgetering, d.v.s. att man beaktar jämställdheten när man sätter upp en budget. Man har haft det i åtanke redan tidigare och man kommer att ha det i fortsättningen, men det har varit en ganska turbulent situation nu och stora förändringar i budgeteringen överhuvudtaget. Man kanske inte har nått fullt ut med det i år heller. Vi ser fram emot att man kommer längre i det här.

    Vi har fått en förteckning till utskottet med olika saker man har jobbat med. Det är flicka-projektet, norm-projektet, jämn-projektet och projekt som berör sexuella trakasserier. Man har jobbat mycket med kvinnofriden. Inom barnomsorgen finns också genus och jämställdhetsarbete på gång. Det här arbetet fortgår. Naturligtvis finns det olika synpunkter på om det behöver göras mer eller mindre i den här frågan. Vi i utskottet har inte fördjupat oss så mycket i det.

    Vi föreslår en kläm, bifogad till betänkandet, att landskapsregeringen bör tillsätta en övergripande expertgrupp, vars uppdrag ska vara att övervaka det fyraåriga ramprogrammet samt också ha visioner för jämställdhetsarbetet efteråt.

    Vi anser också att man behöver se över utövandet av tillsynsbefogenheterna, åtminstone finns det en uppfattning bland allmänheten om att man behöver se över den här biten.

    Med beaktande av det här stöder vi lagframställningen. Vi hemställer till lagtinget om att landskapsregeringen bör tillsätta en expertgrupp med uppdrag att övervaka det fyraåriga ramprogrammet och utveckla jämställdhetsarbetet i det åländska samhället.

    Ltl Carina Aaltonen

    Herr talman! Ett stort tack till social-och miljöutskottets ordförande och medlemmar för de konstruktiva diskussioner som vi har haft när det gäller denna lagframställning om att upphäva jämställdhetsdelegationen.

    Om vi i utskottet varit oeniga så har det mest handlat om huruvida man kan säga att jämställdheten har tagit stora eller små steg under de senaste 20 åren. Det man nog kan säga är att jämställdhet numera är en fråga som här i lagtinget engagerar både kvinnor och män. Jämställdhet är inte längre bara en kvinnosaksfråga utan många män inser att de också har mycket att vinna på ett jämställt samhälle. Det är inte allt för många män som deltar i lagtingets debatter då vi har jämställdhetsfrågor på agendan, men ni finns och ni blir fler.

    Vi kan inte ta för givet att jämställdheten bara fortsätter att öka bara av sig själv, bara för att vi är fler som är medvetna om problemen och strukturerna som förhindrar ett mer jämställt samhälle. Fler måste få kunskap och utbildning, fler måste få fortbildning, vi måste ha visioner, strategier och absolut måste gender budgetering införas i landskapets budget, i synnerhet nu när det blir kärvare ekonomiska tider. Och så måste det här arbetet göras, inte bara inom förvaltningen utan i hela samhället, i näringsliv, föreningsliv osv.  Därför var det minst sagt förvånande när regeringen lämnade denna framställning om att slopa Ålands jämställdhetsdelegation. Det organ som skulle driva på allt detta arbete. Min lagtingsgrupp har varit emot slopandet av jämställdhetsdelegationen i denna form. Istället har vi velat ser en utveckling.

    Socialdemokraterna har flera gånger fört fram att delegationen istället skulle bli ett jämställdhetsråd med uppgift att diskutera och formulera aktuella jämställdhetsfrågor och reformer. Sedan ville vi även att man skulle tillsätta ett samarbetsforum för kommunal jämställdhetsutveckling för att aktivera kommunerna som fortfarande brister i konkreta åtgärder för att öka jämställdheten på kommunal nivå. Nå, de här förslagen stötte på patrull.

    Det fanns heller ingen möjlighet att få stöd för det här i utskottet. Däremot är jag nu nöjd med att utskottet har lyckats hitta en bra och tillfredsställande kompromiss, en kläm där vi uppmanar landskapsregeringen att tillsätta en expertgrupp med uppdrag att övervaka det fyraåriga ramprogrammet och utveckla jämställdhetsarbetet i det åländska samhället.

    Detta som nu social-och miljöutskottet föreslår är alltså en utveckling istället för att gå in för avveckling som var regeringens förslag. Vi går från att ha haft en parlamentarisk politisk tillsatt delegation till att istället ha en mindre grupp med sakkunniga och experter på jämställdhetsfrågor. Denna expertgrupp ska tillsättas av regeringen och ska fungera som ett stöd för regeringen och för jämställdhetschefen. Jag ser också gärna att den här expertgruppen består av medlemmar som har tentakler ute i näringslivet, i föreningsliv, i kommuner eller var nu dessa genuskunniga personer kan befinna sig. Det handlar alltså inte om en grupp med landskapsanställda tjänstemän. Det handlar inte bara om det interna jämställdhetsarbetet inom landskapsförvaltningen. Nej, istället ska det vara människor som vet vad som även sker på områden utanför offentlig sektor. En grupp som har stor kunskap om jämställdhetsfrågor är medlemmarna i Feministakademin. Där finns säkert personer som skulle kunna vara med i denna expertgrupp.

    Beträffande tidtabellen så har social- och miljöutskottet inte sagt när vi vill att regeringen tillsätter denna grupp, men bäst vore att det sker samtidigt som när man drar in den nuvarande jämställdhetsdelegationen så tillsätter man expertgruppen. På så vis blir det inte något glapp i jämställdhetsarbetet.

    Eftersom vi i den här framställningen föreslår att delegationen ska upphöra redan den 1 januari 2010, så understöder jag ordförande Mattssons förslag om att social- och miljöutskottet får komma med ett nytt betänkande och korrigera det här datumet för ikraftträdandet.

    För övrigt så anser jag och min grupp att det inte är riktigt juste att dra in en delegation mitt i en mandatperiod. Det borde ha kunnat vänta till nästa val. Men det här fann, tyvärr, inget gehör i utskottet.

    Ltl Åke Mattsson, replik

    Tack herr talman! Jag vill göra ett förtydligande när det gäller den här landskapsregeringens jämställdhetsarbete. Det kunde tolkas som man ev. hade det för avsikt att trappa ner på det här arbetet. Det har man definitivt inte. Därför stöder jag den här expertgruppen som man tillsätter för att understryka att man verkligen satsar på den här biten och man vill gå framåt fort och offensivt i de här frågorna. Det var ett förtydligande från min sida. Det är inte så att jag på något sätt ifrågasätter deras arbete, jag vet att de är väldigt engagerade i sitt uppdrag.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Vicelantrådet Britt Lundberg, replik

    Herr talman! Det här ärendet har varit bordlagt länge nu. Jag har inte dokumentet exakt framför mig, men jag har ett starkt minne av, när vi diskuterade behandlingen av det här ärendet och där vi också diskuterade jämställdhetsdelegationens arbete, att det var just utveckling vi var ute efter, ett nytt sätt att arbeta. Jämställdhetsdelegationen har en fantastisk funktion på det sättet att man har hämtat in i mycket kunskap. Kunskapen har spridit sig vidare medan vi har upplevt att det behövs ett pådrivande organ och också ett sakkunnigorgan. Jag upplever på ett sätt att social- och miljöutskottet slår in öppna dörrar när man föreslår en expertgrupp. Det är ju det som har varit avsikten från första början, vilket också landskapsregeringen tycker att är bra att ni har kommit fram till samma sak.

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Herr talman! Det framkom inte så tydligt, som jag ser det, i framställningen. Därför var det viktigt för oss att kunna påpeka att man behöver ha en expertgrupp som också kan fungera som ett stöd i landskapsregeringens arbete. Att helt lämna över det till olika avdelningar och till sådana här små sakkunniggrupper som ska tillsättas ad hoc, det var det som vi lite ifrågasatte. Vi skulle då ha en över gripande expertgrupp som drar upp de stora linjerna och se på helheten.

    Vicelantrådet Britt Lundberg, replik

    Herr talman! Ja, jag konstaterar att vi är fullkomligt eniga. Om man kallar det för expertgrupp eller sakkunniggrupp, så må vara. Det är olika namn för samma sak. Jag upplever att utvecklingen kommer att gå exakt i den riktning som även social- och miljöutskottet efterfrågar. Det gläder oss.

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Ja, det var det vi kom fram till att det inte var riktigt exakt likadant. Det som regeringen hade föreslagit var just sakkunniggrupper. Om man t ex skulle titta på någon trafiklagstiftning, så kanske man skulle tillsätta en grupp som ser på jämställdhetsfrågorna där. Medan den här expertgruppen, som vi föreslår, tittar på hela samhällets jämställdhetsutveckling både när det gäller offentlig förvaltning men också vad som händer utanför i näringslivet och i föreningslivet osv.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Landskapsregeringsledamoten Katrin Sjögren, replik

    Herr talman! Jag tycker att det är glädjande att landskapsregeringen och social- och miljöutskottet har samma åsikt när det gäller vikten av jämställdhetsarbete. Landskapsregeringen anser att jämställdhetsarbete är en av de viktigaste demokratifrågorna. Det visar också att det är lantrådet som har jämställdhetsarbete som sitt ansvarsområde eftersom det är en demokratifråga. Från landskapsregeringens sida anser vi att det är ett steg framåt, vare sig man kallar det expertgrupp eller sakkunniggrupp. Vi konstaterar att det finns olika områden där man behöver bedriva jämställdhetsarbete. Den här gruppen ska vara inte vara statisk, man behöver få ta in specialkunskap under resans gång. Ett aktuellt nästa område för jämställdhetsarbetet blir jämställdhetsarbete inom vården, då behöver man där sin sakkunskap.

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Om man då tolkar vad social- och miljöutskottet menar med den här expertgruppen så är det just inte bara en tillsatt grupp som ska se på hur man ska jobba med jämställdhet i vården. Den här gruppen skulle motsvara en jämställdhetsdelegation, men med sakkunskap, och tillsättas på en mandatperiod och fungera som ett stöd i regeringens arbete. Sedan naturligtvis, är det fantastiskt bra om den här sakkunniggruppen som har expertkunskaper när det gäller t.ex. jämställdhet i vården, jämställdhet i trafiken, jämställdhet i skolan o.s.v. Men den här gruppen, som vi föreslår för social- och miljöutskottet, den skulle vara på en hel mandatperiod och består av ett fåtal experter med tentakler ute i samhället.

    Landskapsregeringsledamoten Katrin Sjögren, replik

    Herr talman! Jag tror att vi är helt eniga. Det viktigaste är att jämställdhetsarbetet tar kliv framåt och att det finns flexibilitet i systemet.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Under diskussionen har ltl Åke Mattsson, understödd av ltl Carina Aaltonen, föreslagit att lagtinget enligt 53 § 2 mom. lagtingsordningen inhämtar ett nytt betänkande av social- och miljöutskottet. Den sakliga behandlingen av ärendet avbröts därför för fattande av beslut om ltl Åke Mattssons förslag. Önskar någon yttra sig om förslaget?

    Omröstning kommer att verkställas. Den som röstar för fortsatt behandling, röstar JA. Den som röstar för ltl Åke Mattssons förslag om återremiss till social- och miljöutskottet röstar NEJ. Kan omröstningspropositionen godkännas?

    Jag ber ja-rösterna resa sig. Jag ber nej-rösterna resa sig. Majoritet för nej. Den sakliga behandlingen av ärendet avbryts härmed och inväntar ett nytt betänkande från social- och miljöutskottet.