Budgetmotion 102/2022-2023

Nya vägar för en normal och modern utveckling av Ålands självstyrelse

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr 102/2022-2023

Lagtingsledamot

Datum

 

Anders Eriksson

2023-04-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

Nya vägar för en normal och modern utveckling av Ålands självstyrelse

 

Självstyrelsens utveckling har gått i stå och vår regering satsar allt på enbart ett kort, det vill säga att med alla medel i Helsingfors försöka tala för döva öron. Tjänstemän inom Ålands förvaltning nämner ofta den positivism och stora beredvillighet de möts av i sina kontakter med den svenska regeringens tjänstemän och företrädare från underlydande institutioner.

Åland har bara en representation i Helsingfors och det naturliga följande steget är att inrätta en motsvarande i Stockholm. Åland var tidigare väl representerat i Sveriges huvudstad med både resebutik centralt i Stockholm och ett handelskontor. Tyvärr har en ensidigt åländsk östinriktad ”utrikespolitik” lett till att Åland idag inte har någon representation i Sverige. I ett följande steg bör representation i Köpenhamn, med den inspiration och kunskap det skulle medföra och Bryssel utredas.

Eftersom Ålands representation i Stockholm de facto handlar om utrikeskontakter medan representationen i Helsingfors handhar angelägenheter som berör inrikesärenden är det viktigt att den avvikande juridiska och diplomatiska statusen mellan dessa representationer beaktas i beredningen.

 

 

 

FÖRSLAG

    

Rubrik i den allmänna motiveringen: ”Föreliggande förslag”

Sida: 2

Texten under tabellen ändras till: ” Den 1 september 2022 bildades Ålands representation i Helsingfors. I samband med detta förstärktes verksamheten med en tillfällig tjänst som Ålands representant i Helsingfors. Landskapsregeringen avser att i samband med grundbudgeten för 2024 se över om hur verksamheten vid Ålands representation i Helsingfors kan effektiviseras. Samtidigt förbereder Regeringen under år 2023 inrättande av Ålands representation i Stockholm och återkommer med detaljer och anslag i tilläggsbudget.”

 

 

 

 

Mariehamn den 14 april 2023

 

 

 

Anders Eriksson