Budgetmotion 104/2022-2023

Vattenprojekt får inte bli plåster på såren

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr  104/2022-2023

Lagtingsledamot

Datum

 

Alfons Röblom mfl

2023-04-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

Vattenprojekt får inte bli plåster på såren

 

Om vi inte agerar nu och tar ansvar för att minska utsläppen till våra vatten, kan vi se en fortsatt nedgång i kvaliteten på vårt dricksvatten, en minskning av fiskbestånden och en allmän försämring av vårt marina ekosystem. Det försämrar attraktionskraften i att bo, verka och leva på Åland.

 

Att landskapsregeringen startat ett vattenvårdsprojekt och föreslår tilläggsanslag är i enlighet med vad Hållbart Initiativ arbetat för och motionerat om. Men det är viktigt att tydliggöra att vattenprojektet inte får eliminera ansvaret hos verksamheter att minska sin belastning. Det får helt enkelt inte ersätta behovet av utsläppsbegränsningar och åtgärder som följer av en moderniserad lagstiftning. Samhället ska inte bekosta att verksamheter fortsättningsvis får smutsa ner våra vatten.

 

Remisstiden för förslaget till ny vattenlag löpte ut den 24 januari. En bärande tanke i förslaget är att skapa förutsättningar för att vi uppnåer god vattenstatus genom striktare utsläppsbegränsningar och möjligheter till kompensationsåtgärder. Landskapsregeringen bör prioritera att lagförslaget lämnas till lagtinget.

 

FÖRSLAG

    

Moment: 45000 Vattenförsörjning och vattenvård, verksamhet (s. 21)

Ändring av anslag: -

Momentmotivering: Följande text tillfogas efter sista stycket under rubriken utgifter:

“Landskapsregeringen betonar vikten av att projekt inom vattenvården inte eliminerar verksamheters lagstadgade skyldigheter. Vidare konstateras att förslaget till ny vattenlag kommer att innebära större möjligheter att uppnå god vattenkvalitet. Landskapsregeringen avser därför skyndsamt överföra förslaget till ny vattenlag till lagtinget så att lagförslaget kan antas innan mandatperiodens slut.”

 

 

Mariehamn den 14 april 2023

 

 

 

Alfons Röblom                                          Simon Holmström