Budgetmotion 105/2022-2023

En modern arbetsplats

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr 105/2022-2023

Lagtingsledamot

Datum

 

Alfons Röblom mfl

2023-04-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

En modern arbetsplats

 

I tilläggsbudgeten ingår nu ett förslag om renovering av självstyrelsegårdens norra länga på våning 1 för att råda bot på sanitära problem. Detta utan resonemang om utrymmesbehovet i sin helhet.

 

Många större arbetsplatser på Åland och i närområdet har utvecklat nya metoder för arbetsplatser och personalpolitik för att maximera användningsgraden av de befintliga kontorsbestånden. Med en personalpolitik som baserar sig på tillit, samarbete och värdebaserat ledarskap skapas förutsättningar för flexjobb, distansjobb och s.k. hot desking, för de yrkesgrupper där detta är möjligt. Det finns idag många möjligheter till smarta system för bokning och användning av delade kontorsytor. Ett smart och modernt lokalutnyttjande gynnar inte bara ekonomin och hållbarheten, utan också personalnöjdhet och sammanhållning.

 

Om landskapsregeringen ska vara en attraktiv arbetsplats i framtiden behövs en modern personalpolitik med tyngdpunkt på dialog och flexibilitet.

 

FÖRSLAG

    

Moment: 21010 Regeringskansliet, verksamhet (s. 9)

Ändring av anslag: -

Momentmotivering: Efter meningen “Ledningen för allmänna förvaltningen och Fastighetsverket har diskuterat alternativ.” föreslås att ett nytt sista stycke införs enligt följande:

“Planeringen av nya arbetsutrymmen i självstyrelsegården utgår ifrån en modern personalpolitik som innefattar goda möjligheter till distansarbete och flexibilitet.” 

 

 

 

Mariehamn den 14 april 2023

 

 

 

Alfons Röblom                                          Simon Holmström