Budgetmotion 106/2022-2023

Ta höjd för en offensiv, rättvis omställning

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr 106/2022-2023

Lagtingsledamot

Datum

 

Alfons Röblom mfl

2023-04-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

Ta höjd för en offensiv, rättvis omställning

 

Mycket tyder på att vår omvärld går in i en lågkonjunktur i en snar framtid. Landskapsregeringen skriver i budgetförslaget att det inte är läge att vare sig föra en expansiv eller åtstramande finanspolitik. Med tanke på de ökade levnadskostnaderna och de prövningar som hushåll och företag haft under coronavirus-pandemin samt på senare tid till följd av Rysslands brutala anfallskrig i Ukraina finns det emellertid skäl att öka det offentliga ansvarstagandet i särskilt två områden.

 

För det första är det angeläget att stöda de grupper i samhället som har det allra svårast och som bedöms få det svårt att få levnadskostnaderna att gå ihop. Social isolering, marginalisering och mental ohälsa kommer att leda till ökade kostnader för samhället i längden, om utmaningarna inte löses i ett tidigt skede.

 

För det andra ser Hållbart Initiativ stor potential i att satsa på framtidsinriktade sektorer. Det gäller områden som utbildning, hållbart byggande, energieffektivisering, förnybar energiproduktion, cirkulär ekonomi, hållbar livsmedelsproduktion samt klimatsmarta transporter. Försenade investeringar kommer att göra att Åland i sista stund måste göra anpassningar som möter EU-krav. En tidig omställning skapar kostnadseffektivitet.

 

I fortsatt oroliga ekonomiska tider får inte det politiska budskapet om den övergripande finansiella politiken vara oklart – det är nu vi ska investera i en socialt och miljömässigt hållbar omställning.

 

FÖRSLAG

    

Rubrik i den allmänna motiveringen: Utgångspunkter för arbetet med 2024 års budget

Sida: 4

Följande text läggs till: “Landskapsregeringen avser därför att välja en neutral finanspolitik som utgångspunkt för det fortsatta budgetarbetet och ett kostnadstak som är anpassat till detta.” ersätts med: “Samtidigt som stramhet beaktas i den finanspolitiska styrningen bedömer landskapsregeringen det som angeläget att rikta särskilda insatser för att skydda utsatta grupper i ekonomiskt oroliga tider, samt främja investeringar som skapar konkurrenskraft och framtidshopp hos ålänningarna.”

 

Mariehamn den 14 april 2023

 

 

 

Alfons Röblom                    Simon Holmström