Budgetmotion 111/2022-2023

Stärk den finanspolitiska styrningen

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr  111/2022-2023

Lagtingsledamot

Datum

 

Simon Holmström mfl

2023-04-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

Stärk den finanspolitiska styrningen

 

Det nya finanspolitiska ramverket är ett viktigt verktyg för att skapa en gemensam politisk förståelse för att kostnader och intäkter ska gå ihop. Det finns dock flera öppna frågor kvar att klargöra för att Åland effektivt ska kunna dess potential.

 

Budgeteringsmarginal

Landskapsregeringen skriver i förslaget till första tilläggsbudget att en budgeteringsmarginal kommer att ingå för oförutsedda kostnader. Hållbart Initiativ har redan tidigare understött detta; en modern autonomi ska ha möjlighet att flexibelt hitta snabba lösningar på komplexa utmaningar om situationen så kräver. Det är dock viktigt att marginalen inte används för att täcka sedvanliga kostnader som bör finnas inom budgetramarna. Därför bör anvisningar förtydligas om användningsändamål samt beslutsansvar.

 

Förverkligandegrad

Det saknas vidare en analys av förverkligandegraden i budgeten. När taken ska sättas för verksamhet för verksamhet för första gången behöver vi veta hur mycket outnyttjad marginal som finns sen tidigare, den så kallade historiska “luften i systemet”. Även om förverkligandegraden generellt sett hittills har varit förhållandevis hög gäller det inte alla verksamheter. Mot bakgrund av det ökade behovet av stramhet är det anmärkningsvärt att landskapsregeringen inte nämner detta i tilläggsbudgeten. Utan exakthet i budgetplaneringen missar vi potentiella kostnadsinbesparingar.

 

Lagstiftningen

Den parlamentariska kommittén föreslog i sitt betänkande 2022 ny lagstiftning med syfte att styra arbetet med det finanspolitiska ramverket. Landskapsregeringen har tidigare meddelat att resurserna hittills inte funnits för att mäkta med lagförändringarna, vilket också föreliggande budgetförslag låter förstå. Däremot nämns inget om en tidsplan för när dessa ska vara på plats.

 

Kommande intäktsmöjligheter

Ett alltför ensidigt fokus på kostnadssidan riskerar att slå undan benen för samhällsutvecklingen. Det riskerar att rikta bort fokus på frågan om vilka näringsverksamheter som ska skapa skatteintäkter i framtiden. Hållbart Initiativ föreslår därför att landskapsregeringen lämnar över ett näringspolitiskt meddelande till lagtinget för att möjliggöra en politisk dialog om framtidsutsikterna.

 

FÖRSLAG 1

    

Rubrik i den allmänna motiveringen: Överskottsmålet

Sida: 2

Följande text läggs till: (som ett nytt tredje stycke) ”Väsentligt för planeringen av ekonomiskt utrymme på lång sikt är möjligheterna för högre skatteintäkter inom ramen för det nya ekonomiska systemet. Det är till viss del beroende av den politik som kommer att bedrivas under de kommande åren för att stöda olika delar av näringslivet. I syfte att förankra den framtida näringspolitiken avser landskapsregeringen att inkomma med ett näringspolitiskt meddelande till lagtinget.”

 

FÖRSLAG 2

    

Rubrik i den allmänna motiveringen: Kostnadstaket

Sida: 2

Följande text läggs till: (som en ny mening efter det första stycket) ”Landskapsregeringen kommer i budgetförslaget för 2024 att närmare beskriva till vilka syften budgeteringsmarginalen kan tänkas användas och hur beslutsgången sker i de fall medlen används.”

 

FÖRSLAG 3

    

Rubrik i den allmänna motiveringen: Kostnadstaket

Sida: 3

Följande text läggs till: (som ett nytt sista stycke) ”För att göra den anslagsspecifika budgetplaneringen så precis som möjligt kommer landskapsregeringen att analysera verksamheternas historiska förverkligandegrad noggrant. Analysen ligger till grund för kommande kostnadstak.”

 

FÖRSLAG 4

    

Rubrik i den allmänna motiveringen: Utgångspunkter för arbetet med 2024 års budget

Sida: 4

Följande text läggs till: (som ett nytt tredje stycke) ”Det är likväl viktigt att tillhörande lagstiftning kommer på plats för att säkerställa kontinuitet i arbetet med det finanspolitiska ramverket. Landskapsregeringen lägger i kommande tilläggsbudget fram en tidsplan för de lagstiftningsförändringar som krävs.”

 

 

 

Mariehamn den 14 april 2023

 

 

 

Simon Holmström                                     Alfons Röblom