Budgetmotion 117/2022-2023

Skärpt attityd kring våra dricksvattentäkter

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr 117/2022-2023

Lagtingsledamot

Datum

 

Simon Påvals

2023-04-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

Skärpt attityd kring våra dricksvattentäkter

 

Rent dricksvatten är en grundläggande mänsklig rättighet och något som de skandinaviska samhällena är kända för och är avgörande för vår attraktionskraft. Attityden kring vårt dricksvatten och sättet vi behandlar våra dricksvattentäkter på Åland har lett till deras akut dåliga tillstånd. Våra dricksvattentäkter är i sämre skick än någonsin pga övergödning där tillförsel av näringsämnen från gödsel är främsta orsaken. Ökade föroreningar ökar kostnaden för den kemiska reningen av dricksvattnet. Vem ska betala notan?

Redan 2020 ansågs läget akut då styrgruppen för VA-samarbetet gav ut en rapport där man uppmanade till åtgärder, bla en ny lag om vatten- och avloppstjänser. Miljöbyrån meddelade då att en VA-tjänstlag skulle tas fram men landskapsregeringen har inte för avsikt att presentera varken en VA-tjänstlag eller en ny vattenlag inom denna mandatperiod. Samtidigt som Ålands Vatten i början på detta år meddelade att det enda alternativet för att tillgodose det framtida behovet av dricksvatten är att börja avsalta havsvatten.

 

Våra dricksvattentäkter behöver ett juridiskt skydd som motsvarar sakens allvarliga natur och det behöver säkerställas att lagen följs vad gäller tillförsel av näringsämnen från tillrinningsområden, användning av konstgödsel i omkringliggande områden och inrättande av tillbörliga skyddszoner. För att skapa en grund för ett välfungerande juridiskt skydd, behöver en inventering av de omkringliggande områdena göras för att säkerställa att lagen efterföljs vad gäller verksamheters näringspåverkan och skyddsåtgärder.

 

FÖRSLAG

      

Moment: 45000 Vattenförsörjning och vattenvård, verksamhet sid. 15

Ändring av anslag: -

Momentmotivering: Följande text:

Problematiken har blivit extra tydlig under de senaste somrarna där näringshalterna i kombination med klimatförändringen periodvis lett till mycket dålig vattenkvalitet, vilket framför allt observerats i dricksvattentäkterna och de inre havsvikarna.”

 

ändras till:

Problematiken har blivit extra tydlig under de senaste somrarna där näringstillförsel från främst jord- och vattenbruk i kombination med klimatförändringen periodvis lett till mycket dålig vattenkvalitet. Detta har framför allt observerats i dricksvattentäkterna och de inre havsvikarna, där speciellt dricksvattentäkternas tillstånd beskrivs som akut.”

 

och vidare fogas följande text till momentets andra stycke:

 

”Inom projektet kommer en inventering av tillrinningsområden och odlingsmarker i direkt anslutning till alla åländska dricksvattentäkter göras för att säkerställa att lagstiftning som begränsar näringstillförsel åtföljs.”

 

 

 

Mariehamn den 14 april 2023

 

 

 

Simon Påvals