Budgetmotion 119/2022-2023

Offentliga ekonomin kräver politiskt mod

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr 119/2022-2023

Lagtingsledamot

Datum

 

John Holmberg

2023-04-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

Offentliga ekonomin kräver politiskt mod

 

Landskapsregeringen skriver i budgetförslagets allmänna motiveringar följande;

” En förutsättning för att nå de budgetpolitiska målen är en stram budgetprocess. Det finanspolitiska ramverket skapar goda förutsättningar för stabilitet och förutsebarhet kring den ekonomiska politiken. Följsamhet mot ett överskottsmål leder på sikt till att ett ekonomiskt handlingsutrymme skapas som gör att Åland framöver står bättre rustat vid allvarliga ekonomiska nedgångar.”

 

Vidare bedömer landskapsregeringen att Ålands ekonomi kommer att befinna sig i en lågkonjunktur 2024. Detta faktum i kombination med landskapets strukturella underskott och investeringsskuld skapar ett allt högre krav på ordning och reda i den offentliga ekonomin. Även hanteringen av den finska skuldspiralen riskerar sätta sin prägel på den åländska välfärdens nivåer.

Den ekonomiska situationen kräver nu starkt ledarskap och tydliga åtgärder. Om det finanspolitiska ramverket ska fungera krävs politiskt mod. Lagstiftningen som omgärdar processerna kring ramverket måste ges högsta prioritet. Om inte resurser för detta finns inom den egna lagberedningen, behöver landskapsregeringen köpa dessa juridiska tjänster.

 

Landskapsregeringen skriver ytterligare;

” Eftersom lagstiftningen håller på att utarbetas och ännu inte finns på plats, lämnas här inte något förslag till nivå på överskottsmål och kostnadstak för lagtinget att ta ställning till. Landskapsregeringens avsikt är att i höstens förslag till budget för år 2024 inkludera förslag till nivå på överskottsmål samt nivå på kostnadstaket för åren 2024–2026.”

 

Landskapsregeringen behöver vara modigare och tydligare än denna skrivning, annars riskerar det finanspolitiska ramverket sjunka innan det lämnat kajen. Landskapsregeringen behöver i september återkomma till lagtinget med förslag till nivå på överskottsmål samt nivå på kostnadstaket för åren 2024-2026. Att lämna sådana betydande beslut i famnen på ett kommande lagting och en nytillträdd landskapsregering ger inte rätt förutsättningar för en tillräckligt tydlig och handlingskraftig ekonomisk politik.

 

FÖRSLAG

    

Rubrik i den allmänna motiveringen: Utgångspunkter för arbetet med 2024 års budget

Sida: 4

Ändring av motiveringen: Följande text stryks: "Eftersom lagstiftningen håller på att utarbetas och ännu inte finns på plats, lämnas här inte något förslag till nivå på överskottsmål och kostnadstak för lagtinget att ta ställning till. Landskapsregeringens avsikt är att i höstens förslag till budget för år 2024 inkludera förslag till nivå på överskottsmål samt nivå på kostnadstaket för åren 2024–2026."

 

och ersätts med följande text:

”Landskapsregeringen återkommer till lagtinget senast i september 2023 med lagförslag kring det finanspolitiska ramverket samt förslag på nivå gällande överskottsmål och nivå på kostnadstak för åren 2024-2026.”

 

 

 

 

 

 

Mariehamn den 14 april 2023

 

 

 

John Holmberg