Budgetmotion 120/2022-2023

Beredskap för kommande stålbad i finska ekonomin

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr  120/2022-2023

Lagtingsledamot

Datum

 

John Holmberg

2023-04-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

Beredskap för kommande stålbad i finska ekonomin

 

 

Redan i december publicerade Finansministeriet i Finland sin bedömning att de två kommande regeringarna måste minska statens årliga utgifter eller hitta tilläggsinkomster som uppgår till 9 miljarder per år. Det motsvarar 1600 euro per finländare per år. Ministeriet ser heller inga tecken på en tillräcklig ekonomisk tillväxt som skulle kunna lappa penninghålet. Finansministeriet har redan en längre tid betonat att det offentliga underskottet är ett problem för Finland. Den offentliga ekonomins svaga framtidsutsikter i kombination med de begränsade möjligheterna till ekonomisk tillväxt ställer de finländska politikerna inför svåra val. Finlands välfärdssamhälle har skapats under en tid då både de ekonomiska utsikterna och befolkningsutvecklingen var bättre än i dag. Nu räcker den offentliga sektorns inkomster inte mera till för att upprätthålla alla funktioner. Den stora brytningen skedde under finanskrisen 2008 då Finland också förlorade sitt ekonomiska flaggskepp Nokia.

Den finska ekonomin kommer troligtvis att genomgå ett kraftigt stålbad för att återupprätta en god trend och nivå på statsskuld och budgetunderskott. Sannolikheten är att vidtagna åtgärder kommer ge påverkan även för det åländska samhället och ålänningarna. I de allmänna motiveringarna ger landskapsregeringen en kort analys av Finlands ekonomiska utsikter de närmaste två åren gällande främst tillväxt- och inflationsnivåer. Textens innehåll bör breddas och även lyfta upp det grundläggande problemet den finska ekonomin brottas med, underskott och skenande statsskuld. Detta för att Åland vare sig vi vill eller inte, är en del av den finska ekonomin. Åland behöver vara beredd på att sänkta kvalitetsnivåer inom välfärdsområden utanför våra behörigheter med stor sannolikhet kommer ge kännbara effekter även hos oss. Därför måste den åländska offentliga ekonomin ha en förmåga och uthållighet att vid behov kompensera och möta upp för eventuella försämringar som sker på riksnivå och som riskerar försämra Ålands attraktionskraft och önskade välfärdsnivåer.

 

 

FÖRSLAG

    

Rubrik i den allmänna motiveringen: Ekonomiska utsikter - lågkonjunktur 2024

Sida: 3

Motiveringsändring: Följande text läggs till stycket med underrubriken Finland: ”Åland är en del av den finska ekonomins underskott och statsskuld, där de kraftiga åtgärder som nu behövs för att stabilisera ekonomin kommer ge påverkan även för ålänningen och Åland i stort. Detta skapar än större behov av att den åländska offentliga ekonomin balanseras för att uthålligt och vid behov kunna dämpa effekterna av neddragningar inom offentliga serviceområden som ligger utanför åländsk behörighet och kontroll. Allt i syfte att bibehålla god attraktionskraft och önskade nivåer inom hela välfärdssektorn.”

 

 

 

 

 

Mariehamn den 14 april 2023

 

 

 

John Holmberg