Budgetmotion 122/2022-2023

Viktig tid går förlorad

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr  122/2022-2023

Lagtingsledamot

Datum

 

John Holmberg

2023-04-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

Viktig tid går förlorad

 

Varför denna politiska senfärdighet gällande etableringen av havsbaserad vindkraft? Ser inte landskapsregeringen det stora behovet av optimalt snabba offentliga processer kring etableringen för att komma i mål? I betänkandet för årsbudget 2023 lyfte Finans-och näringsutskottet den viktiga roll ÅMHM har i de processer som krävs för att skapa förutsättningar för en framtida utbyggnad av havsbaserad vindkraft på åländska vatten. För att myndigheten ska kunna arbeta smidigt och utnyttja sina resurser optimalt skrev utskottet att myndigheten kunde omfattas av samma nettobudgeteringsprincip som används för andra myndigheter.

 

En av de viktigaste nycklarna för att uppnå bästa möjliga utfall för Åland kring satsningen på havsbaserad vindkraft är effektiva och snabba processer där nödvändiga undersökningar och tillståndsprocesser ska kunna genomföras utan onödiga dröjsmål. Konkurrensen kring vindparksetableringar är stor runt hela Östersjön och därav behöver ÅMHM ges de absolut bästa förutsättningarna för att resursmässigt tillgodose de privata aktörernas behov av myndighetsstöd.

Det är därför besynnerligt att ÅMHM nu förefaller tvungen att invänta denna tilläggsbudget för att ges nödvändig ekonomisk resursering i syfte att bygga upp en intern vindkraftsenhet. Processen kring detta är alldeles för långsam och kräver en betydligt större politisk handlingskraft. De experttjänster ÅMHM är i behov av borde varit upphandlade/anställda sedan länge. Nu beräknas tjänsterna vara rekryterade först under sommaren. Hur blev det så här? Varför anammar inte landskapsregering det finans- och näringsutskottet påpekat? Smidiga processer och ett system med nettobudgetering som inte kräver lång väntan på nya budgeterade skattemedel. För naturligtvis ska det ÅMHM gör gentemot vindkraftsaktörerna säljas som tjänster enligt fastställda taxor. Där bolagen själva finansierar ÅMHM:s vindkraftsexpertis och inte skattemedel. Det vilar ett stort politiskt ansvar för att satsningen på storskalig havsbaserad vindkraft ska lyckas. Ett ansvar som inte kan delegeras till tjänstemän och myndigheter. ÅMHM:s roll går inte att underskatta och landskapsregeringen behöver i skyndsam ordning säkerställa att myndigheten ges nettobudgeteringsmöjligheter i syfte att hantera de privata aktörernas behov av expertis och stöd. Tiden rinner iväg och konkurrenssituationen medger inte att den politiska delen av projektet är långsam.

 

 

FÖRSLAG

    

Moment: 84810 Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, verksamhet sid 19

Ändring av anslag: Anslaget stryks i sin helhet

Momentmotivering: Motiveringen får följande lydelse:Landskapsregeringen inför med omedelbar verkan nettobudgeteringsmöjligheter för Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet. Detta för att möjliggöra optimalt smidiga, snabba och konkurrenskraftiga processer i arbetet med att etablera storskalig havsbaserad vindkraft på Åland. Finansieringen av nya kompetenser till myndigheten ska ske via utförsäljning av tjänster och ger sålunda en lägre belastning på den offentliga ekonomin.”

 

 

Mariehamn den 14 april 2023

 

 

 

John Holmberg