Budgetmotion 123/2022-2023

Förvaltningen växer och självstyrelsegården räcker inte till

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr  123/2022-2023

Lagtingsledamot

Datum

 

John Holmberg

2023-04-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

Förvaltningen växer och självstyrelsegården räcker inte till

 

Renoveringen av självstyrelsegårdens våning 1 ger möjlighet till att modernisering och effektivisering. Personalens trivsel är en grundförutsättning för produktivitet och välmående. Senaste KivaQ-enkäten bland förvaltningens personal visade nedslående siffror som kräver krafttag och sett ur den synvinkeln är det viktigt att berörd personal ges möjlighet till god input och blir hörd gällande renoveringen. Denna renovering öppnar upp för flexibla arbetsplatser, strukturerade distansarbetsmöjligheter och effektivare nyttjande av ytor. Förvaltningens storlek har ökat och mängden arbetsplatser behöver bli fler. Detta är ett grundproblem i sig, att förvaltningen ökar i så snabb takt att de fysiska arbetsplatserna inte räcker till. Alternativet till att utöka antalet arbetsplatser skulle enligt lagförslaget vara tillbyggnad eller externa hyreskontrakt. Landskapsregeringen behöver från och med nu kostnadsberäkna varje nytt årsverke inom förvaltningen, inte bara sett till behovsprövning och lönekostnader, men även sett till den krassa ekonomiska verklighet som uppstår när tillbyggnad och extern upphyrning måste till för att inhysa en allt större personalstyrka. Det vilar ett politiskt ansvar över varför självstyrelsegården som arbetsplats lider av utrymmesbrist. Det visar med tydlighet hur den offentliga sektorn stadigt växer, något som inte enbart kan hänvisas till EU-inträde och ökad lagstiftning. Den ekonomiska utmaningen av en allt större offentlig sektor/förvaltning löses inte genom en reaktiv ombyggnad eller tillbyggnad. Dock bör utrymmesbristen i sig väcka funderingar om hur länge denna offentliga tillväxt kan fortgå utan att benämnas ekonomiskt ohållbar.

 

 

FÖRSLAG

      

Moment: 21010 Regeringskansliet, verksamhet

Ändring av anslag:

Momentmotivering: Följande text bifogas motiveringen: ”Landskapsregeringen avser kontinuerligt efterhöra personalens synpunkter och förslag kring renoveringen.

Landskapsregeringen kommer begränsa ytterligare nya årsverken inom förvaltningen där den reella utrymmesbristen är en av flera orsaker. Att fortsätta utöka antalet årsverken är inte ekonomiskt hållbart. Åtgärder kommer vidtas för att öka produktivitet och frigörandet av resurser. Konkurrensutsättningar, utmanarrätter, snabbare digital transformering, införande av servicecenter, köp av tjänster etc. är exempel på kostnadseffektiviserande och produktivitetshöjande åtgärder som landskapsregeringen ämnar konkretisera inför budget 2024.”

 

 

Mariehamn den 14 april 2023

 

 

 

John Holmberg