Budgetmotion 125/2022-2023

Biologiska mångfalden bevaras bäst genom privat ägande

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr 125/2022-2023

Lagtingsledamot

Datum

 

John Holmberg

2023-04-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

Biologiska mångfalden bevaras bäst genom privat ägande

 

EU:s strategi gällande biologisk mångfald är viktig, men ställer höga krav på implementeringen och att landskapsregeringen ser positivt på den privata äganderätten. Strategin går ut på att 30 % av land och vatten ska skyddas för att säkerställa den biologiska mångfalden. 10 % av detta område ska vara strikt skyddat. Det omöjliggör inte jakt och fiske, men exploatering och överutnyttjande. En milstolpe för strategin är att säkerställa att Europas biologiska mångfald senast 2030 ska vara på väg att återhämta sig till nytta för människor, planeten, klimatet och ekonomin.

Den åländska äganderätten är stark och ska så förbli. Förhållandet mellan privat/offentligt ägande är unikt på Åland. Därför är det viktigt att de privata markägarna blir en grundläggande part i den åländska processen. Redan om något år ska medlemsländerna inkl. Åland kunna påvisa framsteg och en tydlig plan på hur direktivet förverkligas. Annars kommer garanterat strängare regler och lagstiftning att träda till, vilket är fullt förståerligt med tanke på den biologiska mångfaldens betydelse för vår överlevnad. Däremot är det på flera sätt problematiskt att landskapsregeringen via skattemedel ska köpa upp de mark- och vattenarealer som behövs. Det blir dyrt, det kan i slutändan leda till exproprieringar och en kultur där det offentliga börjar konkurrera på privata marknaden känns främmande. Det finns åländska markägare som är beredda att upplåta vatten och mark för naturskyddsändamål, speciellt då det inte berör rätten till jakt, fiske, bärplockning, vedhämtning etc. Frivillighet är huvudspåret som ska gälla då Åland i snabb takt behöver öka ytan av naturskyddade områden och där information kring strategin nu behöver nå ut till ålänningarna.

 

FÖRSLAG

    

Moment: 44000 Naturvård, överföringar sid 14

Ändring av anslag: -

Momentmotiveringen får följande lydelse:Landskapsregeringen avser under 2023 erbjuda åländska mark- och vattenägare att frivilligt upplåta områden som naturskydd i ett led att uppnå EU:s direktiv om biologisk mångfald som stipulerar att 30 % av Ålands land- och vattenområden ska vara skyddade, varav 10 % strikt skyddade senast 2030. Landskapsregeringen avser även säkerställa att områden klassade som naturskyddade inte berörs av fastighetsskatt. Det är av stor vikt att respektera den privata äganderätten och det finns inget självändamål i att det offentliga Åland ska köpa och äga land- och vattenområden som dessutom skulle kräva omfattande budgetresurser för att inköpa.”

 

 

Mariehamn den 14 april 2023

 

 

 

John Holmberg