Budgetmotion 126/2022-2023

Åda ab är inte en avdelning under landskapsregeringen

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr  126 /2022-2023

Lagtingsledamot

Datum

 

Ingrid Zetterman

2023-04-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

Åda ab är inte en avdelning under landskapsregeringen

 

Landskapsregeringen föreslår ensidigt, utan dialog med övriga ägare, stora satsningar för Åda ab samt ändring av modellen för grundavgifter. Detta låter sig inte göras. I ett gemensamt ägt bolag behöver ägarna vara överens om inriktningsbeslut. Texterna i budgeten andas att landskapsregeringen har uppfattningen om att Åda ab skulle vara en egen avdelning under landskapet snarare än ett gemensamt bolag.

 

Kommunerna har länge väntat på svar från landskapsregeringen om vad landskapsregeringens avsikt med och förväntningar på Åda ab är, det är således bra att landskapsregeringen kommit fram till en viljeyttring. Den viljeyttringen borde givetvis i första hand diskuteras på ett ägarmöte. Det viktigaste torde vara att bland ägarna nå en gemensam bild av vad bolaget ska leverera och hur dessa tjänster ska finansieras. Efter att ett sådant arbete är genomfört kan landskapsregeringen återkomma till lagtinget.

 

Därtill aviserar landskapsregeringen kapitalförstärkning genom informationssäkerhetsprogrammet av Åda ab samtidigt som man aviserar ett större aktieinnehav. Hur kapitalförstärkningen påverkar priset på köp av aktier från övriga ägare är oklart.

 

FÖRSLAG

    

Moment: 21200 Utgifter för digitalisering och informationsteknologi

Ändring av anslag: - 200 000 e

Momentmotivering: Föreslås att motiveringen får följande lydelse:
”Föreslås ett anslag om 20.000 euro för ansökan om partnerskap i Interreg Europe-projektet ”Self-Supporting Digital Islands”.

Utgifter

Ansökan om partnerskap i Interreg-Europe projekt

Landskapsregeringens ansökan kommer att fokusera på digitalisering av vården samt närliggande områden inom digitalisering och tillhörande infrastruktur, exempelvis en plattform som underlättar att bo och verka från öar. Landskapsregeringens digitaliseringsenhet stöttar Högskolan på Åland i projektet. Ifall landskapsregeringen antas som partner avser landskapsregeringen återkomma med förslag om anslag i ordinarie budget för år 2024. Före det står klart vilka som blir samarbetspartners i ett eventuellt projekt och före omfattningen samt syftet med projektet är fastställt går det inte att göra en närmare budgetering. Uppskattningen av hela projektets kostnader uppgår till 1 - 2 miljoner euro fördelat på fem till åtta parter. Den externa finansieringen från Interreg Europe uppgår till 80 % av godkänd budget.”

 

 

 

Mariehamn den 14 april 2023

 

 

 

Ingrid Zetterman