Budgetmotion 128/2022-2023

Finanspolitiskt ramverk kräver beslut om Paf-medel

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr  128/2022-2023

Lagtingsledamot

Datum

 

Camilla Gunell m.fl.

2023-04-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

Finanspolitiskt ramverk kräver beslut om Paf-medel

 

En parlamentarisk arbetsgrupp har gått in för att ett finanspolitiskt ramverk ska införas i landskapsbudgeteringen. Det är bra att åstadkomma långsiktiga redskap och verktyg för den ekonomiska politiken och därmed ge bättre förutsättningar att åstadkomma en medveten och hållbar ekonomisk hushållning.

 

För att få ett helhetsgrepp om hela landskapets finansiella tillgångar och ekonomiska flöden krävs ytterligare två saker vid sidan om det finanspolitiska ramverket: att landskapsregeringen fattar inriktningsbeslut om hur Paf-medlen ska användas och att beakta hela landskapets koncern som en helhet. I den parlamentariska slutrapporten konstaterades att frågan om förändrade principer gällande hanteringen av avkastningen från PAF är komplex och att landskapsregeringen behöver ta ställning i frågan i samband med att ramverket träder i kraft. Denna arbetsgrupp föregicks dessutom av ytterligare en arbetsgrupp, dvs den Parlamentariska kommittén för att föreslå riktlinjer för framtida användning av penningautomatmedel” (ÅLR 2020/1222). Trots det har landskapsregeringen fortfarande inte fattat några inriktningsbeslut kring den fortsatta färdplanen kopplat till användningen av paf-medel.

 

Ofördelade paf-medel, amorteringar på lån och outnyttjade reservationsanslag finns reserverade på ett särskilt balanskonto i bokslutet. År 2021 uppgick dessa reserverade paf-medel till drygt 57,8 miljoner euro. Noteras dock bör att paf-reserven inte motsvaras av disponibla likvida medel. Landskapet har inte behövt ta upp lån för att täcka sitt underskott av likvida medel tack vare att outnyttjade paf-medel ingår i landskapets likviditet. Dels behöver man klarlägga hur detta balanskonto ska hanteras, hur man ska lagstifta kring ett framtida nyttjande och ta ställning till hur de medel som inte går till den tredje sektorn kan användas.

 

Förutom detta krävs också ett bredare grepp om hela landskapets ekonomiska tillgångar som finns i de landskapsägda enheter som idag inte kopplar till landskapets budget, dvs att införa ett ekonomiskt tänkesätt och metoder som innefattar hela landskapets ägande inom landskapskoncernen.

 

 

FÖRSLAG

    

Rubrik i den allmänna motiveringen: Det finanspolitiska ramverket

Sida: 2

Följande text läggs till: ”Innan det finanspolitiska ramverkets redskap införs i landskapets budgetering fattar landskapsregeringen nödvändiga inriktningsbeslut beträffande nyttjandet av paf-medel samt påbörjar arbetet med en ekonomisk planering som omfattar hela landskapets koncern.”

 

 

 

 

 

Mariehamn den 14 april 2023

 

 

 

Camilla Gunell

 

 

Jessy Eckerman

 

 

Nina Fellman