Budgetmotion 129/2022-2023

Lagstifta om Åda och Ålands digitala kommun

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr  129/2022-2023

Lagtingsledamot

Datum

 

Nina Fellman m.fl.

2023-04-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

Lagstifta om Åda och Ålands digitala kommun

 

I tilläggsbudgeten finns två moment som hänger ihop, dels anslaget för säker informationshantering, där landskapsregeringen under två år ger ÅDA uppdraget att sätta informationshantering, hosting och tjänstefiering i ett sådant skick att VIS-projektet kan genomföras, dels att landskapet under en femårsperiod betalar grundavgiften för Åda åt kommunerna. Underförstått att kommunerna behöver lirkas in i olika samarbeten i syfte att göra det som behöver göras, det vill säga samordna och utveckla landskapets it gemensamt.

Slutsatsen är riktig, men vägen dit är beströdd med törnen. Under hela denna mandatperiod har landskapsregeringen arbetat i motsatt riktning, och underlåtit att ge besked om vad man vill med Åda och hur kommunerna ska fås med på tåget. I sista stund kommer man nu med förslag som visserligen går i rätt riktning, men motivet är att man inte vill gå miste om EUs resilienspengar på 4,6 miljoner genom att alltför många kommuner inte ser nyttan med det. Förslagen har därtill inte förankrats med kommunerna eller övriga ägare av bolaget, varför processen blir svårare och mer konfliktfylld.

 Det som fortfarande saknas är en tydlig vision och väg framåt. Åda har presenterat en vision där det finns goda bitar, och också helt orealistiska förslag som att skapa ett eget åländskt Ålcloud. Den politiska visionen saknas.

Med erfarenhet från tidigare arbete och processer är det nu dags att lagstifta om Åda, så att alla landskapet myndigheter och verksamheter inordnas i den gemensamma satsningen, men också så att Åda kan inleda arbetet med att skapa Ålands digitala kommun. En fysisk kommunreform kanske ligger långt borta, men en digital servicekommun kan byggas upp medan dagens struktur består och tjäna som ett exempel på hur arbete kan samordnas och hur det kan vara till nytta för alla.

 

 

FÖRSLAG

 

Moment: 21200 Utgifter för digitalisering och informationsteknologi

Ändring av anslag: -

Momentmotivering: Till momentmotiveringen fogas följande text: ”Under den övergångsperiod då landskapsregeringen står för kommunernas hela grundavgift tar landskapsregeringen fram lagstiftning som reglerar Ådas syfte och verksamhet, och ger uppdrag att inleda ett arbete för att förverkliga Ålands digitala kommun.”

 

 

Mariehamn den 14 april 2023

 

 

 

Nina Fellman

 

Jessy Eckerman

 

 

Camilla Gunell