Budgetmotion 131/2022-2023

Utbildning för alla

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr 131/2022-2023

Lagtingsledamot

Datum

 

Katrin Sjögren

2023-04-17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

Utbildning för alla

 

Språkundervisning, arbete och möjlighet till utbildning är faktorer som främjar och är avgörande för både integration och att snabbt kunna känna sig som en del av samhället. I dagsläget fungerar den förberedande undervisningen i grundskolan medan ungdomarna i gymnasieåldern helt faller mellan stolarna. Åland har tagit emot ett stort antal ukrainska flyktningar, varav flera är ungdomar, som varken har möjlighet till en anpassad språkundervisning eller utbildning. Att vara tonåring kan redan det ha sina utmaningar. Att

Dessutom fly från krig, lämna sin pappa, sitt hem, sina släktingar och vänner är svårt att ens föreställa sig. Det behövs en långsiktig lösning för ungdomar som flyttar eller flyr till Åland och som inte har svenska som modersmål. Det finns redan en färdig modell som gäller i grundskolan, som har lagstöd och kunde appliceras rakt av. Det stipuleras att den förberedande undervisningen har som mål att ge eleven tillräckliga kunskaper i svenska och i övriga färdigheter för undervisning i grundskolan samt att främja elevens harmoniska utveckling och integrering i det åländska samhället.  Eleven ska få ett individuellt studieprogram för sin tid inom den förberedande undervisningen där mål och innehåll bestäms utgående från elevens kunskaper i svenska och tidigare skolgång.  En nyanländ elev har rätt att få förberedande undervisning under minst två terminer och högst underfyra terminer.

 

 

FÖRSLAG

 

Moment: 22500 Främjande av integration

Ändring av anslag: -

Momentmotivering: Ett nytt sista stycke fogas till motiveringen: ”Från och med inkommande hösttermin planeras en förberedande undervisning starta för nyanlända elever i gymnasieåldern som flyttat till Åland och har ett annat modersmål än svenska.”

 

 

 

Mariehamn den 17 april 2023

 

 

 

Katrin Sjögren