Budgetmotion 132/2022-2023

Tillhandahållande av ändamålsenliga arbetsutrymmen är också personalpolitik

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr  132/2022-2023

Lagtingsledamot

Datum

 

Rainer Juslin

2023-04-17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 

Tillhandahållande av ändamålsenliga arbetsutrymmen är också personalpolitik

 

Den åländska arbetsmarknaden är liten. För många ålänningar är inte arbetsplatsen den avgörande faktorn för valet av ort för var man väljer att slå ner sina bopålar. Det är helt enkelt andra kriterier som sätts i första rummet. Ett sådant kan vara tryggheten, ett annat närheten till naturen. För någon annan kan små undervisningsgrupper inom barnomsorg och skola vara avgörande. Men allt mer sällan hör man numera att arbetstillfället var den utmaningen som fick en att stanna på Åland.

Om man vill klättra på karriärstegen tar det inte länge innan man nått den högsta nivån. Att byta arbetsgivare kan vara ett annat alternativ men även här är utbudet begränsat och det tar inte länge innan man tvingas konstatera att nu är även alla dessa alternativ utprovade. Kännetecknande för en arbetsgivare som åtnjuter en god renommé  är omsorgen om sin personal.

Det är allmänt känt på den åländska arbetsmarknaden att landskapsregeringen har stora problem med rekrytering av personal. Trots att många tjänster borde vara eftertraktade så lockar de allt färre sökande. Landskapsregeringen kan måhända inte locka med konkurrenskraftiga löner men då bör man överväga alla andra tillgängliga medel för att fånga presumtiva medarbetares intresse för utlysta tjänster och befattningar.

Ett sådant medel är sunda och ändamålsenliga arbetsutrymmen som motverkar vantrivsel och utbrändhet. Den plan som nu presenteras i den första tilläggsbudgeten för år 2023 är sällsynt misslyckad och bör återtas. Det säger sig självt att om man på en befintlig yta, som redan från början är trångbodd, ska ytterligare förtäta arbetsplatserna genom att utöka dem från 39 till 56 stycken är förslaget avsett att skada förutsättningarna för varje arbetstagares rätt till en god arbetshälsa. Ombyggnaden i föreliggande form kommer att vara totalt misslyckad. Investeringen kan ses som kapitalförstöring av stora mått med långtgående konsekvenser. Därför kan förslaget inte omfattas. Landskapsregeringen uppmanas i stället att bevaka hur andra arbetsgivare t.ex. i centrum i Mariehamn väljer att lösa sina utrymmesproblem och därefter återkomma med ett nytt förslag som inkluderar en djupare analys av dels landskapsregeringens anseende som arbetsgivare och dels totalkostnaderna för byggnation och förebyggande företagshälsovård.

 

 

FÖRSLAG

 

Moment: 21010 Regeringskansliet, verksamhet (s. 9)

Ändring av anslag: Anslaget stryks

Momentmotivering:Föreslås att momentet får följande tillägg:

”Landskapsregeringen återkommer i årsbudget 2024 med ett nytt förslag till lösning på utrymmesbristen som beaktar kriterier för en god arbetshälsa i en ändamålsenlig och trivsam arbetsmiljö.”

 

 

Mariehamn den 17 april 2023

 

 

 

Rainer Juslin