Budgetmotion 5/2011-2012

Tillhör ärendet: Sommarlovsentreprenörer
Lagtingsår: 2011-2012
Typ av dokument: Budgetmotion

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

BUDGETMOTION nr 5/2011-2012

Lagtingsledamot

Datum

 

Axel Jonsson m.fl

2011-11-15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Sommarlovsentreprenörer

 

”Landskapsregeringens näringspolitiska roll är att skapa förutsättningar för entreprenörer och företag att starta nya och utveckla befintliga företag.” skriver man i kapitelmotiveringen till 47.03. ”Näringslivets främjande”. Samtidigt uppgick enligt ÅSUB:s statistikmeddelande ”Arbetsmarknad 2011:10” ungdomsarbetslösheten till 6,8 % i oktober 2011.

Det finns många ungdomar på Åland som sommartid gärna skulle ha ett arbete, men som av olika orsaker inte lyckas skaffa sig ett sommarjobb, detta samtidigt som det under sommarmånaderna finns en betydligt större efterfrågan på framförallt servicetjänster tack vare turistsäsongen.
I flera kommuner i Sverige, bland annat Skövde, Eksjö och Västerås, har man startat projekt där ungdomar själva får bilda sina egna företag, som alternativ till de traditionella sommarjobben. Ungdomarna utbildas inledningsvis och får lyssna till och diskutera med redan etablerade entreprenörer som delar med sig av sina erfarenheter och idéer. De får själva ta fram en genomförbar företagsidé och affärsplan, och har under hela tiden tillgång till vägledning och experthjälp. De får även ett litet startkapital för att snabbt kunna inleda sin verksamhet. Konceptet är till och med så utbrett att det svenska skatteverket har en särskild sida med information för sommarlovsentreprenörer av ovan nämnda slag.
Ett likartat årligt återkommande åländskt projekt, i samarbete med näringslivet, och kommunerna kunde vara ett ypperligt sätt att stärka entreprenörskapsutbildningen och intresset för företagande bland barn och ungdomar som bland annat omnämns i de allmänna motiveringarna på sidan 19 under rubriken ”Företagsutveckling” i första stycket, sista meningen. Ungdomarna får samtidigt god inblick i och praktisk erfarenhet av lagstiftning och regelverk och inom området.

 

Med hänvisning till ovanstående föreslår vi

 

att under motiveringen till kapitlet 47.03. ”Näringslivets främjande” fogas ett nytt sista stycke: ”För att stärka entreprenörskapsutbildningen för unga och uppmuntra till nyföretagande initierar landskapsregeringen ett projekt i samarbete med näringslivet under sommaren 2012, där ungdomar ges utbildning, startkapital och kontinuerlig vägledning i syfte att hjälpa dem att starta upp och driva sina egna företag över sommaren.”

 

 

Mariehamn den 15.11.2011

 

 

Axel Jonsson

 

 

Brage Eklund

 

 

Anders Eriksson