Finans- och näringsutskottets betänkande 21/2022-2023

Lagtingsår: 2022-2023

Ladda ner Word-dokument

LSvapen

5x5px

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 21/2022-2023

 

Datum

 

Finans- och näringsutskottet

2023-05-22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Finans- och näringsutskottets betänkande

Förslag till första tilläggsbudget för år 2023

·      Landskapsregeringens budgetförslag nr 4/2022-2023

·      Budgetmotionerna nr 101-134/2022-2023

                                            

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Landskapsregeringens förslag. 1

Motionerna. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 2

Allmän motivering. 2

Detaljmotivering. 2

210 Regeringskansliet 2

212 Digitalisering och informationsteknologi 2

225 Främjande av integration. 3

440 Naturvård. 3

450 Vattenvård. 3

715 Bostäder och byggande. 4

848 Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) 4

89250 Avkastning av Ålands penningautomatförenings verksamhet 4

Ärendets behandling. 5

Motioner 5

Höranden. 7

Närvarande. 7

Reservationer 7

Utskottets förslag. 7

 

 

Sammanfattning

 

Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att lagtinget antar ett förslag till ett första tillägg till budgeten för år 2023.

     I föreliggande förslag till tilläggsbudget föreslås bland annat medel för vattenförbättrande åtgärder, tilläggsanslag för avlägsnande av oljepannor, kompensationsstöd för höjda energi- och gödselkostnader i jordbruket samt anslag för ökning av informationssäkerheten bland de offentliga samfunden på Åland.

     Vidare föreslås ett tilläggsanslag för höjda kostnader av det allmänna bostadsbidraget. Detta föranleds av en temporär höjning av de boendekostnader som är bostadsbidragsgrundande i landskapslagen (2015:4) om tillämpning av lagen om allmänt bostadsbidrag på Åland. Lagen föreslås sättas i kraft med stöd av 20 § 3 mom. självstyrelselagen som en så kallad budgetlag.

 

Motionerna

 

I anslutning till budgetförslaget har 34 budgetmotioner inlämnats.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att budgetförslaget godkänns. Budgetmotionerna föreslås förkastade.

 

Utskottets synpunkter

 

Allmän motivering

 

Landskapsregeringen förbereder som bäst lagstiftning som syftar till att ändra budgeteringen från den nuvarande modellen till en 3-års löpande rambudgetering. Centrala begrepp inom rambudgeteringen är kostnadstak och överskottsmål. Kostnadstaket är ett nominellt belopp för samtliga kostnader inom landskapsförvaltningen och avsikten med ett överskottsmål är att skapa en buffert för att parera eventuella framtida ekonomiska nedgångar. Utskottet erfar att landskapsregeringen har för avsikt att lämna lagförslaget inom maj månad.

     Utskottet understryker vikten av att de ramar som förbereds för 2024-års budgetarbete, och framöver, tillsammans med en bedömning av landskapets ekonomi ska presenteras i september.

     Åland är en del av den finländska ekonomins underskott och statsskuld, där de åtgärder som behövs för att stabilisera ekonomin kommer ge påverkan även för ålänningen och Åland i stort. Detta betonar behovet av en balanserad offentlig ekonomi på Åland.

 

Omröstning

 

Vice ordföranden John Holmberg, understödd av ltl Stephan Toivonen, föreslår ett nytt andra stycke.

     Förslaget förkastades. Beslutet tillkom efter omröstning som utföll 5-2. Beslutet biträddes av ordföranden Jörgen Pettersson samt ledamöterna Nina Fellman, Lars Häggblom, Robert Mansén och ersättaren Marcus Måtar.

     Vice ordföranden John Holmberg och ltl Stephan Toivonen lämnar en gemensam reservation.

 

Detaljmotivering

 

210 Regeringskansliet

 

Nyupptäckta fuktskador i Självstyrelsegårdens första våning tvingar fram en omfattande fukttätning av golven. Som en del av detta arbete avser landskapsregeringen genomföra en förtätning av antalet arbetsstationer.

     Utskottet har erfarit att förankringsprocessen till personalen skedde efter att tilläggsbudgeten offentliggjordes. Utskottet uppmanar landskapsregeringen och underlydande myndigheter att i processer kopplade till arbetsmiljön säkerställa att personalens välbefinnande, trivsel och delaktighet respekteras. Projektet bör genomsyras av transparens och kommunikation.

     Vice ordföranden John Holmberg lämnar en reservation mot avsnittets text.

 

212 Digitalisering och informationsteknologi

 

I budgetförslaget föreslås en satsning på att öka effektiviteten och säkerheten inom de offentliga förvaltningarnas informationshantering. Utskottet konstaterar att frågan om en uppgradering av informationssäkerheten inte längre är en valbar sak, utan ett måste om man vill genomföra en digitalisering av tjänster och funktioner, samt att kunna vara uppkopplade mot olika nationella system och databaser.

     För att så långt som möjligt kunna skapa gemensamma utgångspunkter och möjliggöra synergieffekter genom gemensamma upphandlingar med mera är det nödvändigt att aktörerna använder sig av det gemensamma bolaget Åda Ab. Det är också viktigt att Åda Ab får finansiella verksamhetsförutsättningar för de projekt som planeras. För att detta ska kunna förverkligas avser landskapsregeringen stå för kostnaden för kommunernas hela andel av grundavgiften till Åda Ab under perioden 2024-2026 och en mindre andel av grundavgiften 2027-2028. Under denna period är avsikten att innehållet i bolagets grundavgift ska anpassas efter de behov som verkligen finns och att kommunerna därefter ska kunna stå för sina andelar av grundavgiften till bolaget.

     Utskottet stöder förslaget och vill påpeka att målsättningen bör vara att Åda Ab ska kunna finansieras med full kostnadstäckning för de tjänster de producerar. Utskottet vill ytterligare framhålla vikten av att man ska utnyttja privata tjänsteproducenter i syfte att stärka det digitala Åland som helhet.

 

Under utskottsbehandlingen har framkommit att processen med att involvera övriga ägare av Åda varit bristfällig, och att detta kan försvåra uppnående av samsyn och god dialog.

     Därtill konstateras att det fortfarande saknas en tydlig strategi för vilken roll Åda ska spela för sina ägare och vad landskapsregeringen på lång sikt avser göra i förhållande till ägarstruktur och avgränsningar både gentemot kommunerna och privata aktörer. Utskottet uppmanar landskapsregeringen att inleda en beredning för lagstiftning av Ådas roll och funktioner, i vilken ingår att krav ställs på landskapets myndigheter och kommuner att ingå i den framtida digitala samordning som Åda erbjuder.

Vice ordföranden John Holmberg lämnar en reservation mot avsnittets text.

 

225 Främjande av integration

 

Utskottet konstaterar att det är positivt att det igångsätts ett nytt projekt inom integration som till huvuddelen finansieras av EU-medel med Mariehamns stad som huvudman. Behovet av språkutbildning är ett växande behov till följd av händelser i omvärlden. Utskottet önskar understryka betydelsen av att inkludera Ålands folkhögskola som ett alternativ för unga nyanlända personer.

 

350 Penningautomatmedel

 

Vice ordföranden John Holmberg, understödd av ltl Stephan Toivonen, föreslår att avsnittet öppnas.

Förslaget förkastades. Beslutet tillkom efter omröstning som utföll 5-2. Beslutet biträddes av ordföranden Jörgen Pettersson samt ledamöterna Nina Fellman, Lars Häggblom, Robert Mansén och ersättaren Marcus Måtar.

     Vice ordföranden John Holmberg och ltl Stephan Toivonen lämnar en gemensam reservation.

 

440 Naturvård

 

Åland behöver en palett av olika naturskyddsformer för att uppnå utvecklings- och hållbarhetsagendans mål 4 samt EU-kravet om 10 % strikt skydd av land- och vattenarealen. Ett kostnadseffektivt alternativ till naturreservat är att införa program för frivilligt naturskydd som inför lokalt anpassade åtgärdsbegränsningar. Utskottet understryker vikten av naturvårdsåtgärder och uppmuntrar landskapsregeringen att följa utvecklingen av kommande program.

     Vice ordföranden John Holmberg lämnar en reservation mot avsnittets text.

 

450 Vattenvård

 

Utskottet konstaterar att informationen från Ålands Vatten Ab om att bolagets försök att hitta nya vattentäkter bland sjöarna på Åland inte har lett till resultat eftersom ingen sjö längre fyller sådana krav att den duger som dricksvattentäkt. Vattenbolaget har istället påbörjat en förprojektering av en användning av avsaltat havsvatten som den framtida vattenkällan. Ålands Vattens utredning har fungerat som en väckarklocka för såväl som politiker som en bredare allmänhet.

     I föreliggande budgetförslag finns medel anslagna för att förstärka åtgärdsprojekt riktade mot vattenförekomster och tillrinningsområden. Utskottet bedömer att acceptansen för dessa åtgärder på senare tid har ökat och det därför är möjligt att få ett brett deltagande från olika aktörer på den lokala nivån, vilket möjliggör att åtgärder med hög relevans kan genomföras i snabbare takt än vad som tidigare varit möjligt.

     Landskapsregeringen är i slutfasen av revideringen av vattenlagen, något som kommer att innebära större möjligheter att uppnå en god vattenkvalitet. Arbetet med vattenförbättrande åtgärder bör under 2023 även inkludera en översyn kring hur tillsynen av nitratdirektivet, vattenlagen och övrig lagstiftning med påverkan på vattentäkter, sjöar och hav fungerar idag.

 

 

715 Bostäder och byggande

 

Landskapsregeringen har noterat ett stort intresse för det stöd som lanserades i februari för konvertering av värmesystem och önskar nu utöka anslaget med ytterligare 210 000 €. Stödet är riktat till privatpersoner som äger en bostadsbyggnad för permanent boende med olja som primär uppvärmningskälla.

     Utskottet anser att oljepriset i kombination med ett generellt ansvarstagande gällande omställningsbehovet redan ger tillräckliga incitament för konvertering till en mer klimatsmart uppvärmning. Landskapsregeringens stödförslag riskerar istället rubba marknadsbalansen negativt, sett till prissättning och efterfrågan.

     Utskottet konstaterar dessutom att landskapet inte har det ekonomiska utrymmet för dylika stöd. Utskottet förordar sålunda, att anslaget 71500 Stöd för byggnadsrelaterade åtgärder om 210 000 €, stryks i sin helhet.

     Beslutet tillkom efter omröstning som utföll 4-3. Beslutet biträddes av vice ordföranden John Holmberg samt ledamöterna Lars Häggblom, Stephan Toivonen och ersättaren Marcus Måtar.

   Ordföranden Jörgen Pettersson och ltl Robert Mansén lämnar en gemensam reservation.

 

848 Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM)

 

I betänkandet över grundbudgeten för 2023 (FNU nr 2/2022-2023) och tilläggsbudgeten nr 4/2022 (FNU nr 09/2022-2023) lyfte utskottet den viktiga roll som ÅMHM har i samband med de processer som krävs för att skapa förutsättningar för en framtida utbyggnad av havsbaserad vindkraft på åländska vatten.

     Med tanke på det omfattande arbete som kommer att krävas av myndigheten i handläggningen av olika tillstånds- och tillsynsärenden kring vindkraften de kommande åren anser utskottet att det bör utvecklas en avgiftsmodell som möjliggör en högre grad av kostnadstäckning.

     För att myndigheten ska kunna arbeta smidigt och utnyttja sina resurser optimalt anser utskottet att myndigheten kunde omfattas av samma nettobudgeteringsprincip som används för andra myndigheter.

 

89250 Avkastning av Ålands penningautomatförenings verksamhet

 

Under momentet upptas ett kostnadsanslag om överföring av reserverade PAF-medel till ett belopp om 676 000 euro. Anslaget har ett positivt förtecken vilket i normalfallet innebär en minskad kostnad.

     Under detta specifika anslag är posten ”kostnader” inte egentliga kostnader, utan reserverade medel som inte ännu har fått specifik användning då grundbudgeten beslutades. Därför minskar denna post i samband med att en del av reservationen tas i bruk.

     Den ovanstående beskrivningen illustrerar hur komplicerad användningen och redovisningen av PAF-medel är i budgeteringen och i bokslutet.

     Med tanke på det stora antal budgetposter som finansieras av PAF-medel frågar sig utskottet huruvida det längre är ändamålsenligt att göra denna separata redovisning eftersom det inte längre går att få en rimlig överblick av PAF-medlens användning och allokering.

     Utskottet har behandlat användningen av PAF-medel i ett flertal betänkanden på senare tid och hänvisar vidare till dessa (FNU 22/2021-2022 och FNU 23/2021-2022).

     Utskottet konstaterar därmed att problematiken bearbetats i flera parlamentariska referensgrupper och att en lösning bör komma snarast möjligt. 

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 21 april 2023 inbegärt finans- och näringsutskottets yttrande över förslaget till första tilläggsbudget för år 2023.

 

Motioner

 

I anslutning till budgetförslaget har utskottet behandlat 34 budgetmotioner.

Flexibla och effektiva stödordningar

Ltl Anders Erikssons budgetmotion BM 101/2022-2023

Nya vägar för en normal och modern utveckling av Ålands självstyrelse

Ltl Anders Erikssons budgetmotion BM 102/2022-2023

Stimulera privat företagsamhet

Ltl Anders Erikssons budgetmotion  BM 103/2022-2023

Vattenprojekt får inte bli plåster på såren

Ltl Alfons Röbloms m.fl. budgetmotion BM 104/2022-2023

En modern arbetsplats

Ltl Alfons Röbloms m.fl. budgetmotion BM 105/2022-2023

Ta höjd för en offensiv, rättvis omställning

Ltl Alfons Röbloms m.fl. budgetmotion BM 106/2022-2023

Fler energiinvesteringar till hushållen

Ltl Alfons Röbloms m.fl. budgetmotion BM 107/2022-2023

Sätt också ekologiskt på tallriken

Ltl Alfons Röbloms m.fl. budgetmotion BM 108/2022-2023

Tydliggör målbild för Åda

Ltl Simon Holmströms m.fl. budgetmotion BM 109/2022-2023

Klargör ansvaret för integrationen

Simon Holmströms m.fl. budgetmotion BM 110/2022-2023

Stärk den finanspolitiska styrningen

Simon Holmströms m.fl. budgetmotion BM 111/2022-2023

Mer resurser till frivilligt naturskydd

Simon Holmströms m.fl. budgetmotion BM 112/2022-2023

Stöd för byte av oljepannor stryks

Ltl Stephan Toivonens budgetmotion BM 113/2022-2023

Resursförstärkningen nu och i framtiden för ÅMHM stryks

Ltl Stephan Toivonens budgetmotion BM 114/2022-2023

Framtida resursförstärkning för ÅMHM stryks

Ltl Stephan Toivonens budgetmotion BM 115/2022-2023

Lura inte de äldre

Ltl Stephan Toivonens budgetmotion BM 116/2022-2023

Skärpt attityd kring våra dricksvattentäkter

Ltl Simon Påvals budgetmotion BM 117/2022-2023

Bra tillsyn gör vattnet renare

Ltl Simon Påvals budgetmotion BM 118/2022-2023

Offentliga ekonomin kräver politiskt mod

Ltl John Holmbergs budgetmotion BM 119/2022-2023

Beredskap för kommande stålbad i finska ekonomin

Ltl John Holmbergs budgetmotion BM 120/2022-2023

Ålands välfärd blir allt mer spelberoende

Ltl John Holmbergs budgetmotion BM 121/2022-2023

Viktig tid går förlorad

Ltl John Holmbergs budgetmotion BM 122/2022-2023

Förvaltningen växer och självstyrelsegården räcker inte till

Ltl John Holmbergs budgetmotion BM 123/2022-2023

Bättre bild av den ekonomiska situationen

Ltl John Holmbergs budgetmotion BM 124/2022-2023

Biologiska mångfalden bevaras bäst genom privat ägande

Ltl John Holmbergs budgetmotion BM 125/2022-2023

Åda ab är inte en avdelning under landskapsregeringen

Ltl Ingrid Zettermans budgetmotion BM 126/2022-2023

Regeringen ska inte utveckla program

Ltl Ingrid Zettermans budgetmotion BM 127/2022-2023

Finanspolitiskt ramverk kräver beslut om Paf-medel

Ltl Camilla Gunells m.fl. budgetmotion BM 128/2022-2023

Lagstifta om Åda och Ålands digitala kommun

Ltl nina Fellmans m.fl. budgetmotion BM 129/2022-2023

Politisk statssekreterare för landskapsregeringen

Ltl Nina Fellmans budgetmotion BM 130/2022-2023

Utbildning för alla

Vtl Katrin Sjögrens budgetmotion BM 131/2022-2023

Tillhandahållande av ändamålsenliga arbetsutrymmen är också personalpolitik

Ltl Rainer Juslins budgetmotion BM 132/2022-2023

Likaberättigande till stöd för konvertering av värmesystem

Ltl Rainer Juslins budgetmotion BM 133/2022-2023

Tillhandahållande av ändamålsenliga arbetsutrymmen är också personalpolitik

Ltl Rainer Juslins budgetmotion BM 134/2022-2023

 

 

Höranden

 

Utskottet har i ärendet hört lantrådet Veronica Thörnroos, ministrarna Roger Höglund, Annika Hambrudd, Annette Holmberg-Jansson, förvaltningschefen John Eriksson från regeringskansliet, byråchefen Conny Nyholm och budgetplaneraren Robert Lindblom från finansavdelningen, specialsakkunnige Cindi Portin vid social- och miljöavdelningen, avdelningschefen Niklas Stenbäck och informatören Dan Sundqvist vid utbildnings- och kulturavdelningen, myndighetschefen Susanne Perander, sektionschefen Helena Boman och miljöskyddsinspektören Mikael Stjärnfelt vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, rektorn Johanna Mattila vid Högskolan på Åland.

     I samband med behandlingen ordnade utskottet ett utvidgat hörande i vilket utskottet gjorde ett hörande om budgetförslagets moment 21200 gällande det offentliga Ålands IT-utveckling, digitalisering och Åda Ab:s roll i detta.

     I detta hörande deltog ministrarna Roger Höglund och Fredrik Karlström, verkställande direktören Christian Jansson och styrelsemedlemmen Fredrik Wiklund från Åda Ab, verkställande direktören Tom Bengtsson från Ålcom Ab, verkställande direktören Janne Engblom från Consilia Ab, kanslichefen Emma Dahlén från Mariehamns stad, kommundirektören Christian Dreyer från Jomala kommun, förbundsdirektören Minna Hellström från Ålands kommunförbund och IT-chefen Jani Sjölund från landskapsregeringens digitaliseringsenhet. Därtill var övriga lagtingsledamöter, ministrar, lagtingets personal och representanter från ÅHS och högskolan inbjudna som åhörare.

 

Närvarande

 

I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Jörgen Pettersson, vice ordföranden John Holmberg, ledamöterna Nina Fellman, Lars Häggblom, Robert Mansén, Stephan Toivonen och ersättaren Marcus Måtar.

 

Reservationer

 

Totalt har sex reservationer inlämnats.

     Vice ordföranden John Holmberg har inlämnat tre reservationer, vice ordföranden John Holmberg och ltl Stephan Toivonen två gemensamma reservationer och ordföranden Jörgen Pettersson och ltl Robert Mansén en gemensam reservation.

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

-        att lagtinget antar landskapsregeringens förslag till första tilläggsbudget för år 2023,

-        att lagtinget förkastar budgetmotionerna nr 101-134 samt

-        att lagtinget beslutar att det första tillägget till budgeten för år 2023 ska tillämpas omedelbart i den lydelse det har i lagtingets beslut.

 

 

Mariehamn den 22 maj 2023

 

 

 

Ordförande                           Jörgen Pettersson

 

 

 

Sekreterare                           Sten Eriksson