Lag- och kulturutskottets betänkande 4/2013-2014

Tillhör ärendet: Ändrad polislag
Lagtingsår: 2012-2013

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 4/2013-2014

 

Datum

 

Lag- och kulturutskottet

2014-03-03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag- och kulturutskottets betänkande

Ändrad polislag

·       Landskapsregeringens lagförslag nr 25/2012-2013

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 1

Ärendets behandling. 2

Utskottets förslag. 2

 

 

Sammanfattning

 

Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att den nya polislagen för Åland, som trädde i kraft den 1 januari 2014, ändras. Den nya polislagen utgör i praktiken en blankettlag och ändringarna överensstämmer i huvudsak med motsvarande förändringar i rikets nya polislag. Den delade behörigheten inom de rättsområden som polislagen berör fordrar en kontinuerlig uppdatering av lagstiftningen, för att undvika tolkningsproblem om vilka bestämmelser som gäller på Åland.

     Ändringarna är till stor tekniska och berör i huvudsak bestämmelserna om hemliga metoder för inhämtande av information. Bland annat ändras förutsättningarna för användning av teleövervakning. Även bestämmelserna om förtäckt inhämtande av information föreslås ändrade liksom reglerna om användningen av den överskottsinformation som polisen har erhållit genom teleavlyssning, teleövervakning, inhämtande av basstationsuppgifter och teknisk observation. Bestämmelserna om underrättelse om hemligt inhämtande av information föreslås samtidigt ändrade. Den nya polislagen föreslås även bli anpassad till förändringar i strafflagen och tillkomsten av en ny säkerhetsutredningslag.

     Avsikten är att merparten av de förslagna lagändringarna ska träda i kraft samtidigt som den nya polislagen, men det finns även bestämmelser som föreslås träda ikraft vid en senare tidpunkt. Därför är de föreslagna ändringarna av polislagen uppdelade i två lagförslag.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att lagtinget förkastar det andra lagförslaget samt antar det första lagförslaget med de ändringar som antagits av Finlands riksdag.

 

Utskottets synpunkter

 

Utskottet konstaterar att lagförslaget till avgörande del innehåller bestämmelser som hör till rikets behörighet, vilket betyder att de ändringar som företas och företagits av Finlands riksdag gäller i landskapet oavsett lagtingets beslut. Som landskapsregeringen konstaterar i lagförslaget fordrar den valda lagstiftningstekniken dock en kontinuerlig uppdatering av landskapslagstiftningen för att undvika tolkningsproblem om vilka bestämmelser som gäller på Åland.

     Till den del lagförslaget handlar om skyldigheten för väktare att bära uniform hänför sig förslaget till landskapets behörighet. Enligt förslaget införs skyldigheten till följd av att en tjänst som väktare har inrättats vid polismyndigheten på Åland efter det att medel för tjänsten anslagits i en tilläggsbudget för år 2013.

     Utskottet har under behandlingen av ärendet fått erfara att riksdagen dels företagit vissa förändringar av rikslagstiftningen efter det att landskapsregeringens lagförslag överlämnades till lagtinget, dels inte slutbehandlat ett lagförslag. Med anledning av detta har utskottet inbegärt ett utlåtande från landskapsregeringen i ärendet. Utlåtandet som bifogas, innehåller inte något förslag till beslut men däremot bifogas ett utkast till ändringar av lagförslaget om ändrad polislag. I fråga om det andra lagförslaget konstaterar landskapsregeringen att eftersom behandlingen i riksdagen inte slutförts vore ett alternativ för utskottet att föreslå ett förkastande av det andra lagförslaget. En annan modell som även kan övervägas är att omfatta det andra lagförslaget, med risk för att lagändringen fälls av presidenten vid lagstiftningskontrollen. Men såvida lagändringen skulle kunna anses falla inom ramen för vad som är möjligt för lagtinget att lagstifta om, vinner detta alternativ i behandlingstid i en reglering som trots allt förr eller senare måste tas in i polislagen för Åland.

     Utskottet väljer att uppfatta landskapsregeringens bifogade utkast som ett förslag och föreslår därför att lagtinget antar motsvarande ändringar av polislagen för Åland. Utskottet föreslår samtidigt att det andra förslaget till ändring av samma polislag för Åland ska förkastas eftersom rikslagen till denna del fortfarande är föremål för utskottsbehandling i riksdagen varför ett antagande sannolikt skulle innebära en behörighetsöverskridning. Utskottet utgår från att landskapsregeringen inkommer med ett nytt lagförslag när riksdagens behandling är avslutad, dock med beaktande av eventuella ändringar av rikslagen.

    

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 16 september 2013 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande över lagförslaget.

     Utskottet har i ärendet hört dåvarande ministern Gun-Mari Lindholm, lagberedaren Hans Selander och polismästaren Teijo Ristola. Utskottet har även inhämtat ett skriftligt utlåtande från landskapsregeringen.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Katrin Sjögren, viceordföranden Göte Winé samt ledamöterna Harry Jansson, Axel Jonsson, Gun-Mari Lindholm, Roger Slotte och Åke Mattsson.

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget förkastar det andra lagförslaget och

att lagtinget antar det första lagförslaget i följande lydelse:

 


1.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av polislagen för Åland

 

I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 1 kap. 10 § 1 och 3 mom., inledningssatsen till 5 kap. 5 § 2 mom., 7 § 2 mom., inledningssatsen till 7 § 3 mom., 7 § 3 mom. 1, 3, 4, 6 och 7 punkterna, inledningssatsen till 8 § 2 mom., 8 § 2 mom. 3 - 6 punkterna, 9 § 3 punkten, 10 § 3 och 5 mom., 10 § 6 mom. 1 punkten, 12 § 3 mom. 1 punkten, 13 § 1 och 4 mom., 18 § 4 mom. 1 punkten, 20 § 4 mom. 1 och 2 punkterna, 28 § 2 mom., 38 § 2 mom. 1 och 5 punkterna, 42 § 2 mom., 42 § 3 mom. 4 punkten, 47 § 2 mom., 50 §, 54 § (uteslutning), 55 § 2 och 3 mom., 56 §, 58 § 1 mom. och 6 kap. 1 § 1 mom. polislagen  (2013:87) för Åland samt

     fogas till lagens 5 kap. 8 § 2 mom. en ny 7 punkt, till 5 kap. 15 § ett nytt 3 mom., till 5 kap. 58 § nya 3 och 4 mom., varvid nuvarande 3 - 5 mom. blir nya 5 - 7 mom., till 5 kap. 63 § ett nytt 1 och 4 mom. och till 5 kap. en ny 65 §, som följer:

 

1 kap.

Allmänna befogenheter

 

10 §

   (Lika som i lagförslaget).

 

5 kap.

Hemliga metoder för inhämtande av information

 

5 §

Teleavlyssning och dess förutsättningar

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

   För att förhindra brott kan polisen ges tillstånd att rikta teleavlyssning mot en (uteslutning) teleadress eller teleterminalutrustning som innehas eller sannolikt används av en person, om personen på grund av sina yttranden, hotelser eller uppträdande med fog kan antas göra sig skyldig till.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

7 §

Beslut om teleavlyssning och motsvarande

inhämtande av information

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

   Tillstånd till teleavlyssning och till inhämtande av sådan information som avses i 6 § 2 mom. kan ges för högst en månad åt gången.

   (3 mom. lika som i lagförslaget).

 

8 §

Teleövervakning och dess förutsättningar

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

   För att förhindra brott kan polisen ges tillstånd att rikta teleövervakning mot en teleadress eller teleterminalutrustning som innehas eller sannolikt används av en person, om personen på grund av sina yttranden hotelser eller uppträdande eller annars med fog kan antas göra sig skyldig till

     (2 mom. lika som i lagförslaget).

 

9, 10, 12, 13, 15, 18, 20 och 22 §§

     (Lika som i lagförslaget).

 

28 §

Täckoperationer och förutsättningar för sådana

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

   För att förhindra brott får polisen rikta en täckoperation mot en person-, som på grund av sina yttranden eller sitt uppträdande i övrigt med fog kan antas komma att göra sig skyldig eller medverka till något annat i 10 kap. 3 § i tvångsmedelslagen avsett brott än grovt ordnande av olaglig inresa eller grovt tullredovisningsbrott, eller som med fog kan antas komma att göra sig skyldig eller medverka till ett brott som avses i 17 kap. 18 § 1 mom. 1 punkten i strafflagen. En förutsättning är dessutom att inhämtandet av information måste anses vara behövligt på grund av att den brottsliga verksamheten är planmässig, organiserad eller yrkesmässig eller på grund av att det kan antas att den fortsätter eller upprepas.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

38 §

   (Lika som i lagförslaget).

 

42 §

Beslut om styrd användning av informationskällor

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

   (2 mom. lika som i lagförslaget).

   Beslut om styrd användning av informationskällor ska fattas skriftligen. I beslutet ska följande nämnas:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

   4) grunden för åtgärden,

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

47 och 50 §§

   (Lika som i lagförslaget).

 

54 §

Användning av överskottsinformation

   Överskottsinformation får användas vid utredning av brott när informationen gäller ett sådant brott för vars förhindrande det skulle ha varit tillåtet att använda sådana metoder för inhämtande av information som avses i detta kapitel och som har använts då informationen har fåtts. (Uteslutning).

     Överskottsinformation får också användas, om användningen av överskottsinformationen kan antas vara av synnerlig vikt för utredningen av brottet och om det för brottet föreskrivna strängaste straffet är fängelse i minst tre år eller det är fråga om något av följande brott:

     1) deltagande i en organiserad kriminell sammanslutnings verksamhet,

     2) misshandel, dödsvållande, grovt vållande av personskada, deltagande i slagsmål, framkallande av fara eller utsättande,

     3) grovt hemfridsbrott,

     4) frihetsberövande, bortförande av barn, olaga hot och olaga tvång,

     5) utpressning eller

     6) förberedelse till allmänfarligt brott.

     Beslut om användning av överskottsinformation som bevisning fattas av domstolen i samband med behandlingen av huvudsaken. Bestämmelser om att användning av överskottsinformation ska antecknas i förundersökningsprotokollet finns i 9 kap. 6 § 2 mom. i förundersökningslagen och bestämmelser om att användningen av överskottsinformation ska uppges i stämningsansökan i 5 kap. 3 § 1 mom. 8 punkten i lagen om rättegång i brottmål (FFS 689/1997).

     Överskottsinformation får dessutom alltid användas för förhindrande av brott, för inriktning av polisens verksamhet och som en utredning som stöder det att någon är oskyldig. Överskottsinformation får också användas för att förhindra betydande fara för någons liv, hälsa eller frihet eller betydande miljö-, egendoms eller förmögenhetsskada.

     I 10 kap. 56 § i tvångsmedelslagen föreskrivs om hur överskottsinformation som fåtts med stöd av den lagen får användas för att förhindra brott eller för sådana syften som nämns i 3 mom.

 

55 §

Utplåning av information

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

     Överskottsinformation får dock bevaras och lagras i ett register som avses i den med stöd av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om personuppgifter tillämpliga lagen om behandling av personuppgifter i polisens verksamhet, om den gäller ett brott som avses i 54 § 1 eller 2 mom. eller om den behövs för att förhindra ett brott som avses i 15 kap. 10 § i strafflagen. Information som inte har lagrats i ett register eller fogats till förundersökningsmaterial ska utan onödigt dröjsmål utplånas så snart det blivit uppenbart att den inte kan användas eller den inte längre behövs för att förhindra eller utreda ett brott.

     (3 mom. lika som i lagförslagets 2 mom.).

 

56 §

Avbrytande av teknisk avlyssning och teknisk observation av utrustning

     Om det framgår att teleavlyssningen riktas mot något annat meddelande än ett meddelande från eller till den som är föremål för tillståndet eller att den person som den tekniska avlyssningen riktas mot inte befinner sig i det utrymme eller på den plats som avlyssnas, ska avlyssningen avbrytas så snart som möjligt och de upptagningar som fåtts genom avlyssningen och anteckningarna om de uppgifter som fåtts genom den genast utplånas. Skyldigheten att avbryta åtgärden och att utplåna upptagningarna och an-teckningarna gäller också teknisk observation av utrustning, om det fram-går att observationen gäller ett meddelandes innehåll eller identifierings-uppgifter som avses i 8 § eller att den person som avses i 23 § 3 mom. inte använder den anordning som är föremål för observationen. (Uteslutning).

 

58, 63 och 65 §§

     (Lika som i lagförslaget).

 

6 kap.

Polisundersökning

 

1 §

Polisundersökningens inriktning och tillämpliga bestämmelser

     Med polisundersökning avses annan undersökning som polisen enligt lag ska företa än förundersökning med anledning av brott. Utöver vad som föreskrivs någon annanstans i lag ska polisen, med anledning av en anmälan eller när det annars av särskilda skäl är befogat, företa polisundersökning för att hitta en försvunnen person eller utreda orsaken till en eldsvåda.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

____________________

 

     (Ikraftträdelsebestämmelsen lika som i lagförslaget).

 

 

 

 

Mariehamn den 3 mars 2014

 

 

Ordförande

 

 

Katrin Sjögren

 

 

Sekreterare

 

 

Susanne Eriksson

 


                                                                                                             Bilaga

 

                                                                                               Dokumentnamn            Nr                                  Sidnr

                                                                                                                                                          5 L10                   7 (12)

                                                                                              

                                                                                                                              Datum                           Dnr

                                                                                               23.1.2014            ÅLR 2013/5856

                                                                                              

                                                                                                                             

                                                                                               Lagtinget

                                                                                               Lag- och kulturutskottet

                                                                                              

                                                                                              

                                                                                              

Hänvisning

Begäran om utlåtande angående

LF nr 25/2012-2013 ändrad polislag

 

Kontaktperson

Hans Selander

 

Ärende

Utlåtande

 

Allmänna kommentarer

 

Med anledning av lagtingets lag- och kulturutskotts anhållan om utlåtande (nr 3/2014) om lagförslaget om ändrad polislag får landskapsregeringen avge följande utlåtande.

 

Den 5 september 2013 överlämnade landskapsregeringen ett lagförslag om ändrad polislag till lagtinget. Lagförslaget berör den polislag (2013:87) för Åland, som trädde i kraft den 1 januari 2014. Polislagen är i praktiken utformad som en så kallad fulltextlag. De föreslagna ändringarna av polislagen är till stor del tekniska och gäller i huvudsak bestämmelser om hemliga metoder för inhämtande av information. Bestämmelserna överensstämmer i huvudsak med motsvarande förändringar i rikets polislag som nyligen genomförts. Merparten av de föreslagna bestämmelserna är att hänföra till rikets behörighet.

 

Som framgår av lagförslaget fordrar den delade behörigheten inom de rättsområden som polislagen berör en kontinuerlig uppföljning av de förändringar som görs i rikets polislag. I det nu aktuella lagförslaget beaktas fyra ändringar av rikets polislag genom RP 15/2013, RP 16/2013, RP 19/2013 och RP 57/2013, av vilka endast en (RP 15/2013) var färdigbehandlad när landskapsregeringens lagförslag överlämnades till lagtinget. Eftersom avsikten var att merparten av de föreslagna ändringarna i rikets polislag skulle träda i kraft den 1 januari 2014 och ändringarna i huvudsak berörde rikets behörighet och därmed skulle bli direkt tillämpliga i landskapet, fann landskapsregeringen det mest ändamålsenligt att överlämna ett lagförslag till lagtinget trots att behandlingen av nämnda propositioner ännu inte var avslutad i riksdagen. Genom detta förfaringssätt var avsikten att lagtinget skulle kunna påbörja sin behandling av lagförslaget på basen av det material som redan fanns tillgängligt. Syftet var även att minimera behandlingstiden för en uppdatering av polislagen så mycket som möjligt för att på detta sätt undvika de tolkningsproblem som torde kunna uppstå om landskapets och rikets polislagar inte var överensstämmande med varandra inom de behörighetsområden som är att hänföra till rikets behörighet.

 

Under riksdagens sista plenivecka (v 51) för år 2013 slutbehandlades RP 16/2013. De ändringar som har gjorts i rikets polislag under utskottsbehandlingen i riksdagen av RP 15/2013, RP 16/2013 och RP 19/2013 har i huvudsak varit av lagteknisk natur. Merparten av de ändringar i rikets polislag som trädde i kraft den 1 januari 2014 och som blev direkt tillämpliga på Åland kan härledas till RP 16/2013. Av de fyra propositioner som föranlett landskapsregeringens lagförslag återstår ännu riksdagsbehandlingen av RP 57/2013, som för polislagens del enbart gäller en hänvisning till en ny säkerhetsutredningslag.

 

Landskapsregeringen har under processens gång haft en fortlöpande dialog med lagtingets lag- och kulturutskott och på sedvanligt sätt försett utskottet med information, dokumentation och förslag till justeringar av landskapsregeringens lagförslag såväl muntligen som per e-post allt eftersom behandlingen av nämnda propositioner avancerat i riksdagen. Även det utkast till ändringar i lagförslaget om ändrad polislag som bifogas denna skrivelse har delgetts lag- och kulturutskottet redan innan den mer formella begäran om utlåtande tillställdes landskapsregeringen.

 

Särskilda kommentarer

 

En frågeställning som under ärendets behandling i lag- och kulturutskottet har diskuterats med landskapsregeringen gäller det förslag till förändring som berör skyldigheten att göra en polisundersökning för att utreda orsaken till en eldsvåda. Landskapsregeringen har gett ett muntligt svar på utskottets förfrågan, men kan förtydliga svaret på följande sätt.

 

Den fråga som först bör ställas är om endast skyldigheten till att göra en polisundersökning enligt 90 § 4 mom. räddningslagen för landskapet Åland vid eldsvådor som lett till dödsfall, personskador eller betydande egendomsskador är tillräcklig, eller om en polisundersökning borde göras rent allmänt även för att utreda orsaken till en eldsvåda. Som skrivningarna är utformade i lagförslaget skulle utredningsskyldigheten i sistnämnda fall begränsas enbart till brandutredning av räddningsmyndigheten. Men vid en sådan utredning är räddningsmyndighetens möjligheter och behörighet att göra exempelvis en taktisk utredning, inkl. tillrättavisning, förhör och andra taktiska åtgärder begränsade eller också saknas behörigheten. Vid polisundersökning kan polisen för att utesluta brott och av flera andra orsaker utföra en grundligare utredning än räddningsmyndigheten av orsaken till en eldsvåda. Sammantaget anser landskapsregeringen att skyldigheten att göra en polisundersökning vid en eldsvåda bör kvarstå i polislagen för Åland. Däremot bör de språkliga ändringarna av bestämmelserna i 6 kap. 1 § 1 mom. genomföras så som i lagförslaget.

 

En annan frågeställning som föranlett en diskussion mellan landskapsregeringen och lag- och kulturutskottet gäller hur landskapet ska förhålla sig till att riksdagsbehandlingen av RP 57/2013 som ännu inte är avslutad. Propositionen innehåller ett förslag till en ny säkerhetsutredningslag och lagar som har samband med den.

 

Denna proposition berör det andra lagförslaget i landskapsregeringens lagförslag om ändrad polislag, där det föreslås en ändring av 7 kap. 6 § polislagen för Åland så att hänvisningen i paragrafen till lagen om säkerhetsutredningar (FFS 177/2002) skulle ersättas med en hänvisning till den nya säkerhetsutredningslagen. Det problematiska i sammanhanget är att behandlingen av den nya säkerhetsutredningslagen genom RP 57/2013 fortfarande pågår i riksdagen. Propositionen överlämnades till riksdagen den 30 maj 2013 och avsikten är att den nya säkerhetsutredningslagen ska träda i kraft under första halvåret 2014.

 

Hänvisningen i den föreslagna ändringen av polislagen till en rikslag som inte är slutbehandlad riksdagen och som det inte har fastställts någon ikraftträdelsedatum för kan leda till att bestämmelsen fälls vid lagstiftningskontrollen. Trots att hänvisningen endast är av teknisk karaktär, kan den tolkas som ett avståndstagande från den rikslagstiftning som är gällande vid den tidpunkt då lagtingsbeslutet fattas. Eftersom behandlingen i riket inte avancerat desto längre i lagstiftningsprocessen föreligger därför ett alternativ för utskottet att föreslå ett förkastande av det andra lagförslaget.

 

Slutkommentar

 

Landskapsregeringen bifogar ett utkast till ändringar av lagförslaget om ändrad polislag. De föreslagna ändringarna berör det första lagförslaget och är markerade med kursiv stil.

 

Utöver vad som anförs ovan hänvisas för den närmare motiveringen i förarbetena (RP 15/2013, FvUB 7/2013, RP 16/2013, FvUB 20/2013, RP 19/2013 och LaUB 11/2013) till de lagändringar som har genomförts i rikets polislag från och med den 1 januari 2014.

 

 

Vicelantråd                                 Roger Nordlund

 

 

 

Föredragande minister                Wille Valve

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilaga, utkast till ändringar i lagförslaget om ändrad polislag


Bilaga

 

 

Förslag till justering av lagförslag 1

 

 

L A N D S K A P S L A G
om ändring av polislagen för Åland

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 1 kap. 10 § 1 och 3 mom., inledningssatsen till 5 kap. 5 § 2 mom., 7 § 2 mom., inledningssatsen till 7 § 3 mom., 7 § 3 mom. 1,3,4,6 och 7 punkten, inledningssatsen till 8 § 2 mom., 8 § 2 mom. 3-6 punkten, 9 § 3 punkten, 10 § 3 och 5 mom., 10 § 6 mom. 1 punkten, 12 § 3 mom. 1 punkten, 13 § 1 och 4 mom., 18 § 4 mom. 1 punkten, 20 § 4 mom. 1 och 2 punkten, 28 § 2 mom., 38 § 2 mom. 1 och 5 punkten, 42 § 2 mom., 42 § 3 mom. 4 punkten, 47 § 2 mom., 50 §, 54 §, 55 § 2 och 3 mom., 56 §, 58 § 1 mom. och 6 kap. 1 § 1 mom. polislagen (2013:87) för Åland samt

     fogas till lagens 5 kap. 8 § 2 mom. en ny 7 punkt, till 5 kap. 15 § ett nytt 3 mom., till 5 kap. 58 § nya 3 och 4 mom., varvid nuvarande 3-5 mom. blir nya 5-7 mom., till 5 kap. 63 § ett nytt 1 och 4 mom. och till 5 kap. en ny 65 §, som följer:

 

1 kap.

Allmänna befogenheter

 

10 §

     (Lika som i lagförslaget).

 

5 kap.

Hemliga metoder för inhämtande av information

 

5 §

Teleavlyssning och dess förutsättningar

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     För att förhindra brott kan polisen ges tillstånd att rikta teleavlyssning mot en (uteslutning) teleadress eller teleterminalutrustning som innehas eller sannolikt används av en person, om personen på grund av sina yttranden, hotelser eller uppträdande med fog kan antas göra sig skyldig till

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

7 §

Teleavlyssning och dess förutsättningar

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Tillstånd till teleavlyssning och till inhämtande av sådan information som avses i 6 § 2 mom. kan ges för högst en månad åt gången.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

7 § 3 mom. 1,3,4, 6 och 7 punkten

     (Lika som i lagförslaget)

 

8 §

Teleövervakning dess förutsättningar

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     För att förhindra brott kan polisen ges tillstånd att rikta teleövervakning mot en teleadress eller teleterminalutrustning som innehas eller sannolikt används av en person, om personen på grund av sina yttranden hotelser eller uppträdande eller annars med fog kan antas göra sig skyldig till

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

8 § 2 mom. 3,4, 5, 6 och 7 punkten

     (Lika som i lagförslaget)

 

9,10, 12,13, 15, 18, 20 och 22 §§

     (Lika som i lagförslaget)

 

28 §

Täckoperation och förutsättningar för sådana

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     För att förhindra brott får polisen rikta en täckoperation mot en person, som på grund av sina yttranden eller sitt uppträdande i övrigt med fog kan antas komma att göra sig skyldig eller medverka till något annat i 10 kap. 3 § i tvångsmedelslagen avsett brott än grovt ordnande av olaglig inresa eller grovt tullredovisningsbrott, eller som med fog kan antas komma att göra sig skyldig eller medverka till ett brott som avses i 17 kap. 18 § 1 mom. 1 punkten i strafflagen. En förutsättning är dessutom att inhämtandet av information måste anses vara behövligt på grund av att den brottsliga verksamheten är planmässig, organiserad eller yrkesmässig eller på grund av att det kan antas att den fortsätter eller upprepas.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

38 §

     (Lika som i lagförslaget)

 

42 §

Beslut om styrd användning av informationskällor

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     (2 mom. lika som i lagförslaget).

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Beslut om styrd användning av informationskällor ska fattas skriftligen. I beslutet ska följande nämnas:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     4) grunden för åtgärden,

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

47 och 50 §§

     (Lika som i lagförslaget).

 

54 §

Användning av överskottsinformation

     Överskottsinformation får användas vid utredning av brott när informationen gäller ett sådant brott för vars förhindrande det skulle ha varit tillåtet att använda sådana metoder för inhämtande av information som avses i detta kapitel och som har använts då informationen har fåtts. (Uteslutning)

     Överskottsinformation får också användas, om användningen av överskottsinformationen kan antas vara av synnerlig vikt för utredningen av brottet och om det för brottet föreskrivna strängaste straffet är fängelse i minst tre år eller det är fråga om något av följande brott:

1) deltagande i en organiserad kriminell sammanslutnings verksamhet,

2) misshandel, dödsvållande, grovt vållande av personskada, deltagande i slagsmål, framkallande av fara eller utsättande,

3) grovt hemfridsbrott,

4) frihetsberövande, bortförande av barn, olaga hot och olaga tvång,

5) utpressning eller

6) förberedelse till allmänfarligt brott.

     Beslut om användning av överskottsinformation som bevisning fattas av domstolen i samband med behandlingen av huvudsaken. Bestämmelser om att användning av överskottsinformation ska antecknas i förundersökningsprotokollet finns i 9 kap. 6 § 2 mom. i förundersökningslagen och bestämmelser om att användningen av överskottsinformation ska uppges i stämningsansökan i 5 kap. 3 § 1 mom. 8 punkten i lagen om rättegång i brottmål (FFS 689/1997).

     Överskottsinformation får dessutom alltid användas för förhindrande av brott, för inriktning av polisens verksamhet och som en utredning som stöder det att någon är oskyldig. Överskottsinformation får också användas för att förhindra betydande fara för någons liv, hälsa eller frihet eller betydande miljö-, egendoms eller förmögenhetsskada.

     I 10 kap. 56 § i tvångsmedelslagen föreskrivs om hur överskottsinformation som fåtts med stöd av den lagen får användas för att förhindra brott eller för sådana syften som nämns i 3 mom.

 

55 §

Utplåning av information

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Överskottsinformation får dock bevaras och lagras i ett register som avses i den med stöd av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om personuppgifter tillämpliga lagen om behandling av personuppgifter i polisens verksamhet, om den gäller ett brott som avses i 54 § 1 eller 2 mom. eller om den behövs för att förhindra ett brott som avses i 15 kap. 10 § i strafflagen. Information som inte har lagrats i ett register eller fogats till förundersökningsmaterial ska utan onödigt dröjsmål utplånas så snart det blivit uppenbart att den inte kan användas eller den inte längre behövs för att förhindra eller utreda ett brott.

     (3 mom. lika som i lagförslaget)

 

56 §

Avbrytande av teknisk avlyssning och teknisk observation av utrustning

     Om det framgår att teleavlyssningen riktas mot något annat meddelande än ett meddelande från eller till den som är föremål för tillståndet eller att den person som den tekniska avlyssningen riktas mot inte befinner sig i det utrymme eller på den plats som avlyssnas, ska avlyssningen avbrytas så snart som möjligt och de upptagningar som fåtts genom avlyssningen och anteckningarna om de uppgifter som fåtts genom den genast utplånas. Skyldigheten att avbryta åtgärden och att utplåna upptagningarna och an-teckningarna gäller också teknisk observation av utrustning, om det fram-går att observationen gäller ett meddelandes innehåll eller identifierings-uppgifter som avses i 8 § eller att den person som avses i 23 § 3 mom. inte använder den anordning som är föremål för observationen. (Uteslutning)

 

 

58, 63 och 65 §§

     (Lika som i lagförslaget).

 

6 kap.

Polisundersökning

 

1 §

Polisundersökningens inriktning och tillämpliga bestämmelser

     Med polisundersökning avses annan undersökning som polisen enligt lag ska företa än förundersökning med anledning av brott. Utöver vad som föreskrivs någon annanstans i lag ska polisen, med anledning av en anmälan eller när det annars av särskilda skäl är befogat, företa polisundersökning för att hitta en försvunnen person eller utreda orsaken till en eldsvåda.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

     (Ikraftträdelsebestämmelsen lika som i lagförslaget)