Lag- och kulturutskottets betänkande 8/2023-2024

Lagtingsår: 2023-2024

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BETÄNKANDE nr 8/2023-2024

 

Datum

 

Lag- och kulturutskottet

2024-08-29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Lag- och kulturutskottets betänkande

Åländsk referensram för examina och övriga samlade kompetenser (AxQF)

·       Landskapsregeringens lagförslag LF 13/2023-2024

 

INNEHÅLL

Sammanfattning. 1

Landskapsregeringens förslag. 1

Utskottets förslag. 1

Utskottets synpunkter 1

Ärendets behandling. 2

Utskottets förslag. 3

 

 

Sammanfattning

 

Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att en landskapslag om en åländsk referensram för examina och övriga samlade kompetenser (AxQF) antas för att genomföra den europeiska referensramen för kvalifikationer (EQF).

     I den åländska referensramen inplaceras de examina, lärokurser och övriga samlade kompetenser som utfärdas på Åland på åtta olika kvalifikationsnivåer baserat på det kunnande som de förutsätter. Avsikten är att den åländska referensramen ska fungera som ett översättningsverktyg på systemnivå som ska underlätta jämförelser mellan kvalifikationer som utfärdas inom EU.

     Avsikten är att den föreslagna landskapslagen ska träda i kraft den 1 januari 2025.

 

Utskottets förslag

 

Utskottet föreslår att lagförslagen kompletteras med författningsnumret för yrkeshögskolelagen för Åland. I övrigt föreslås inga ändringar.  

 

Utskottets synpunkter

 

Allmänt om lagförslaget

 

Utskottet tillstyrker att en landskapslag om en åländsk referensram för examina och övriga samlade kompetenser antas för att genomföra den europeiska referensramen för kvalifikationer. I den åländska referensramen föreslås att de examina, lärokurser och övriga samlade kompetenser som utfärdas på Åland indelas i åtta olika kvalifikationsnivåer baserat på det kunnande som de förutsätter. Enligt lagförslaget ska det i landskapsförordning intas närmare bestämmelser om hur de examina, lärokurser och övriga omfattande samlade kompetenser ska indelas på de olika kvalifikationsnivåerna. Genom lagförslaget genomförs Europaparlamentets och rådets rekommendation om en europeisk referensram för kvalifikationer för ett livslångt lärande (2017/C 189/03), den så kallade EQF-rekommendationen. Syftet med EQF är att den ska knyta samman olika länders kvalifikationssystem och göra kvalifikationer från olika länder och utbildningssystem lättare att förstå och jämföra med varandra.  

     Utskottet konstaterar att referensramen för examina och övriga samlade kompetenser ökar examinas jämförbarhet nationellt och internationellt, vilket underlättar rörligheten för individer från och till Åland antingen under utbildningens gång eller i arbetslivet. En tydligt angiven ställning för examina och övriga samlade kompetenser gör det lättare för arbetssökande att beskriva sin kompetensnivå för arbetsgivare i andra länder och underlättar arbetsgivares bedömning av de arbetssökandes examina.

     Referensramen bidrar också till att studier som fullgjorts utomlands lättare kan erkännas som en del av åländska examina och att studier som fullgjorts på Åland erkänns i utbildning utomlands. Referensramen för examina och övriga samlade kompetenser förbättrar även Högskolan på Ålands möjligheter att exportera utbildning i och med att utbildningsutbudet lättare kan beskrivas via referensramen.

     Referensramen kan även fungera som ett stöd vid utvecklandet av utbildningssystemet. Med hjälp av referensramen kan man dels identifiera det åländska utbildningssystemets starka sidor och utveckla dessa, dels korrigera brister i systemet. Referensramen är en grund som i tillämpliga delar kan gagna såväl planeringen av examina som beredningen av läroplansgrunderna samt läroplanerna.

 

Tillämpningsområde

 

Enligt lagförslaget ska den åländska referensramen initialt endast innefatta de utbildningar som leder till avgångsbetyg och/eller examen. Av 1 § 1 mom. i förslaget till en landskapslag om en åländsk referensram för examina och övriga samlade kompetenser framgår att landskapslagen ska tillämpas på de examina och på de lärokurser för grundskolan, gymnasiet och högskolan som det föreskrivs om i landskapslagen (2020:32) om barnomsorg och grundskola, landskapslagen (2011:13) om gymnasieutbildning och yrkeshögskolelagen (2024:50) för Åland samt i landskapsförordningar som utfärdats med stöd av dem.

     Enligt landskapslagen om barnomsorg och grundskola kan landskapsregeringen bevilja tillstånd till en enskild person eller en juridisk person att bedriva så kallad ersättande grundskoleverksamhet. Vid sidan av Ålands gymnasium kan landskapsregeringen även med stöd av landskapslagen om gymnasieutbildning bevilja tillstånd till offentlig- och privaträttsliga juridiska personer att anordna gymnasieutbildning eller annan utbildning på gymnasienivå. Utskottet har erfarit att även avgångsbetyg eller examen som utfärdas av tillståndspliktiga utbildningsanordnare omfattas av den åländska referensramen.

     Utskottet delar landskapsregeringens bedömning att referensramen bör utvecklas kontinuerligt efter att lagstiftningen trätt i kraft för att möjliggöra att även samlade kompetenser utanför det formella utbildningsystemet kan ingå i systemet.

 

Ärendets behandling

 

Lagtinget har den 27 maj 2024 begärt lag- och kulturutskottets yttrande i ärendet.

     Utskottet har i ärendet hört ministern Annika Hambrudd, ansvariga för Tillsynsenheten för Ålands hemundervisning Eva Ekström-Andersen från Mariehamns stad, biträdande rektorn Erika Eriksson från Ålands yrkesgymnasium, lagberedaren Alexandra Favorin, t.f. rektorn Kim Gylling från Ålands yrkesgymnasium, rektorn Johanna Mattila från Högskolan på Åland och bildningschefen Mikael Rosbäck från Mariehamns stad.

     I ärendets avgörande behandling deltog ordföranden Harry Jansson, vice ordföranden Sandra Listherby samt ledamöterna Anders Holmberg, Peter Lindbäck, Johan Lindström, Henrik Löthman och Veronica Thörnroos.

 

 

Utskottets förslag

 

Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet

 

att lagtinget antar lagförslagen i följande lydelser:

 

1.

 

L A N D S K A P S L A G
om en åländsk referensram för examina och övriga samlade kompetenser

 

 

     I enlighet med lagtingets beslut föreskrivs:

 

1 §

Tillämpningsområde

     Denna landskapslag tillämpas på de examina och på de lärokurser för grundskolan, gymnasiet och högskolan som det föreskrivs om i följande landskapslagar och landskapsförordningar som utfärdats med stöd av dem:

     1) landskapslagen (2020:32) om barnomsorg och grundskola,

     2) landskapslagen (2011:13) om gymnasieutbildning,

     3) yrkeshögskolelagen (2024:50) för Åland.

     Denna lag tillämpas också på sådana samlade kompetenser som kan jämställas med examina eller som i övrigt är omfattande och för vilka kompetensmålen anges i landskapslag eller med stöd av landskapslag, om de utgör behörighets- eller kompetenskrav för ett yrke eller en uppgift eller annars hänför sig till förbättrande av kompetensen eller utveckling av yrkeskunskapen.

 

2 §

Indelning i kvalifikationsnivåer

     De examina, lärokurser och övriga omfattande samlade kompetenser som avses i denna landskapslag indelas i åtta kvalifikationsnivåer på basis av det kunnande de förutsätter (referensram för examina och övriga samlade kompetenser).

     Närmare bestämmelser om hur de examina, lärokurser och övriga omfattande samlade kompetenser som avses i 1 § på basis av kunnande ska indelas och placeras på de olika kvalifikationsnivåerna utfärdas genom landskapsförordning.

 

3 §

Ikraftträdande

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2025.

 

__________________

 

 

 

 

2.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 14 § 1 mom. yrkeshögskolelagen för Åland

 

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 14 § 1 mom. yrkeshögskolelagen (2024:50) för Åland, som följer:

 

14 §

Examina

     Yrkeshögskoleutbildning leder till en yrkeshögskoleexamen eller en högre yrkeshögskoleexamen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2025.

__________________

 

 

 

 

Mariehamn den 29 augusti 2024

 

 

Ordförande

 

 

Harry Jansson

 

 

Sekreterare

 

 

Carina Strand