Lagförslag 22/2016-2017

Lagtingsår: 2016-2017
Typ av dokument: Lagförslag

Ladda ner Word-dokument

 

LAGFÖRSLAG nr 22/2016-2017

 

Datum

 

 

2017-04-11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Ändrad tidpunkt för kommunernas socialtjänst

 

 

Huvudsakligt innehåll

 

Landskapsregeringen föreslår att lagtinget antar en ändring av landskapslagen om en kommunalt samordnad socialtjänst. Enligt förslaget flyttas tidsfristen för den samarbetsform som kommunerna själva kan välja för att förverkliga en samordnad socialtjänst framåt med ett par år. Genom förslaget skapas mera ändamålsenliga förutsättningar för att koordinera en samordnad socialtjänst med en förestående reform av kommunstrukturen på Åland.

     Avsikten är att den föreslagna lagen ska träda i kraft så snart som möjligt, men senast den 1 oktober 2017.

 

__________________

 

 


 

INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Bakgrund. 3

1.1 Kommunalt samordnad socialtjänst 3

1.2 Kommunreform.. 3

2. Landskapsregeringens förslag. 3

3. Förslagets verkningar 4

4. Ikraftträdande. 4

Lagtext 5

L A N D S K A P S L A G om ändring av 3 § landskapslagen om en kommunalt samordnad socialtjänst 5

Parallelltexter 6

 


 

Allmän motivering

 

1. Bakgrund

 

1.1 Kommunalt samordnad socialtjänst

 

Enligt landskapslagen (2016:2) om en kommunalt samordnad socialtjänst ska all den socialvård som ankommer på kommunerna förutom barn- och äldreomsorgen samordnas. Syftet med samordningen är att få en organisation som på ett bättre sätt än i dag kan främja en likvärdig service, en effektiv användning av resurserna, en samlad kompetens och en ökad specialisering inom personalen, en större integritet, en stärkt anonymitet och ett gott rättsskydd.

     Utgångspunkten med lagen är att Åland ska utgöra ett geografiskt socialvårdsområde för den socialvård som ska samordnas med en gemensam kommunal myndighet som huvudman. På vilket sätt kommunerna väljer att organisera samarbetet för att samordna socialvården lämnas i ett första skede öppet för kommunerna själva att komma överens om. Enligt lagen ska de kommuner som hör till ett socialvårdsområde ingå ett avtal om organiseringen av samarbetet senast den 1 oktober året innan verksamhets-året, vilket i praktiken blir senast den 1 oktober 2017. Avtalet måste sedan träda i kraft senast den 1 januari 2018.

     Om inte kommunerna själva inom den angivna tidsfristen lyckas komma överens om ett avtal om hur den föreslagna samordningen ska organiseras kommer samordningen att ske genom lag inom ramen för ett kommunalförbund med samtliga åländska kommuner som medlemmar. Lagen som förpliktar till en sådan samordning skulle sättas i kraft den 1 januari 2018 och kommunalförbundet skulle påbörja sin verksamhet från och med den 1 januari 2019.

 

1.2 Kommunreform

 

I regeringsprogrammet (M 1/2015-2016) påtalas behovet av en förändring av kommunstrukturen på Åland för att uppnå ett strukturellt och regionalt hållbart Åland. För att nå denna målsättning har landskapsregeringen i ett första skede av processen tagit fram ett underlag för en förändrad kommunstruktur på Åland. Som närmare framgår av landskapsregeringens meddelande angående reform av kommunstrukturen (M 4/2016-2017) avser landskapsregeringen att inom kort påbörja en lagberedningsprocess i syfte att ändra den åländska kommunstrukturen. Avsikten är att den nya kommunstrukturlagstiftningen ska finnas på plats hösten 2018, så att den nya kommunstrukturen ska kunna förverkligas från och med år 2020. Detta förändringarbete får effekt på den samordningsprocess som för närvarande pågår i fråga om den kommunala socialtjänsten.

     Landskapsregeringen har därför för avsikt att samtidigt som lagberedningsprocessen för en förändrad åländsk kommunstruktur inleds i samråd med kommunerna tillsätta en särskild partsammansatt arbetsgrupp med uppdrag att samordna processen kring den kommunala socialtjänsten med bildandet av de nya kommunerna. Detta förutsätter att tidsfristerna för förverkligandet av en samordnad socialtjänst ändras.

 

2. Landskapsregeringens förslag

 

Landskapsregeringen föreslår att landskapslagen om en kommunalt samordnad socialtjänst ändras så att tidpunkten för kommunerna att själva välja samarbetsmodell för en samordnad socialtjänst skjuts fram ett par år. Genom förslaget skapas möjlighet att koordinera framväxten av de nya kommunerna inom ramen för kommunstrukturreformen med samordningen av den kommunala socialtjänsten.

     Förslaget innebär att de kommuner som hör till ett socialvårdsområde senast den 1 april 2019 måste ingå ett avtal om organiseringen av samarbetet enligt lagen om en kommunalt samordnad socialtjänst. Avtalet måste enligt förslaget träda i kraft senast den 1 januari 2020.

     Förslaget får även effekt på tidsfristen för den mer tvingande samordningsprocessen för en samordnad socialtjänst i form av ett kommunalförbund. Men här fordras ingen lagändring, eftersom ikraftträdelsedatumet för denna reglering är öppen för landskapsregeringen att fatta beslut om. Om kommunerna inte själva senast den 1 april 2019 lyckas komma överens om ett avtal om hur den föreslagna samordningen ska organiseras medför förslaget även framdeles att samordningen kommer att ske genom lag inom ramen för ett kommunalförbund med samtliga åländska kommuner som medlemmar. Denna lagstiftning skulle i så fall sättas i kraft den 1 januari 2020, vilket medför att kommunalförbundet skulle påbörja sin verksamhet från och med den 1 januari 2021.

 

3. Förslagets verkningar

 

Genom förslaget flyttas tidpunkten förverkligandet av en kommunalt samordnad socialtjänst fram ett par år jämfört med hur rättsläget skulle ha varit om ingen ändring av lagen om en kommunalt samordnad socialtjänst överhuvudtaget skulle ha gjorts. Förslaget medför att samtliga aktörer som är involverad i samordningen av socialtjänsten får en mer realistisk tidtabell att hålla sig till med tanke på de förändringar som samtidigt aviseras i fråga om kommunstrukturen.

     I det föreslagna nya landskapsandelssystemet som är på remiss finns bestämmelser om en landskapsandel för den samordnade socialtjänsten. Vissa tekniska ändringar av de följdändringar som finns med i lagförslaget till ett nytt landskapsandelssystem måste göras på grund av detta lagförslag. Sistnämnda ändringar beaktas i det lagförslag om ett nytt landskapsandelssystem som slutligen tillställs lagtinget.

     Förslaget bedöms inte ha några negativa konsekvenser för varken miljö eller jämställdhet.

 

4. Ikraftträdande

 

Den föreslagna ändringen av landskapslagen om en kommunalt samordnad socialtjänst bör träda i kraft så snart som möjligt, dock senast den 1 oktober 2017.  Tiden för lagstiftningsprocessen inklusive lagstiftningskontroll är således kort. Landskapsregeringen föreslår i enlighet med 20 § 2 mom. i självstyrelselagen att datumet för lagens ikraftträdelse lämnas öppen för landskapsregeringen att fatta beslut om.

 


Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lag antas.

 

 

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 3 § landskapslagen om en kommunalt samordnad socialtjänst

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 3 § 3 mom. landskapslagen (2016:2) om en kommunalt samordnad socialtjänst som följer:

 

3 §

Samarbetsform

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     De kommuner som hör till ett socialvårdsområde ska ingå ett avtal om organiseringen av samarbetet enligt denna lag senast den 1 april 2019. Avtalet ska träda i kraft senast den 1 januari 2020. Kommunerna ska senast fjorton dagar efter det att ett avtal har slutits mellan kommunerna underrätta landskapsregeringen om avtalets innehåll och omfattning. På avtalet tillämpas i övrigt vad som förskrivs om samarbete mellan kommuner i 12 kap. i kommunallagen (1997:73) för landskapet Åland.

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

 

__________________

 

 

 

 

Mariehamn den 11 april 2017

 

 

L a n t r å d

 

 

Katrin Sjögren

 

 

Föredragande minister

 

 

Wille Valve

 


Parallelltexter

 

·       Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag nr 22/2016-2017