Lagförslag 38/2022-2023

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Lagförslag

Ladda ner Word-dokument

 

LAGFÖRSLAG nr 38/2022-2023

 

Datum

 

 

2023-08-31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Genomförande av det ändrade direktivet om användning av fordon hyrda utan förare för godstransporter

 

 

Huvudsakligt innehåll

 

För att genomföra det ändrade direktivet om användning av fordon hyrda utan förare för godstransporter på väg föreslår landskapsregeringen att ett tillägg görs i landskapslagen om besiktning och registrering av fordon. Bestämmelsen ger en innehavare av trafiktillstånd för godstrafik rätt att använda ett utlandsregistrerat fordon för godstransporter på Åland under en månad utan att registrera fordonet här. För att förhindra missbruk av bestämmelserna om utlandsregistrerade fordon införs samtidigt en straffbestämmelse i trafikbrottslagen för Åland som gäller innehavaren av trafiktillståndet. Om denne uppsåtligen eller av oaktsamhet underlåter att anmäla ett utlandsregistrerat fordon till Fordonsmyndigheten eller underlåter att registrera fordonet efter att ha använt det i 30 dagar kan tillståndshavaren dömas till böter. Föraren av fordonet kan påföras en avgift för trafikförseelse om han eller hon inte kan visa upp de handlingar som enligt den nya bestämmelsen i landskapslagen om besiktning och registrering av fordon ska finnas i fordonet under färd.

     Ändringarna i direktivet skulle ha varit genomförda senast den 6 augusti 2023 så de föreslagna ändringarna bör därför träda i kraft så snart som möjligt.

 

__________________

 


 

INNEHÅLL

Huvudsakligt innehåll 1

Allmän motivering. 3

1. Bakgrund. 3

1.1 Direktivet om hyrda fordon. 3

1.2 Gällande regler om fordons registrering och användning på Åland. 3

2. Landskapsregeringens förslag. 4

3. Lagstiftningsbehörigheten. 4

4. Förslagets konsekvenser 5

5. Ärendets beredning. 5

Detaljmotivering. 5

1. Landskapslag om ändring av landskapslagen om besiktning och registrering av fordon. 5

2. Landskapslag om ändring av trafikbrottslagen för Åland. 6

Lagtext 7

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om besiktning och registrering av fordon  7

L A N D S K A P S L A G om ändring av trafikbrottslagen för Åland. 8

Parallelltexter 9

 


 

Allmän motivering

 

1. Bakgrund

 

1.1 Direktivet om hyrda fordon

 

I Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/1/EG om användning av fordon hyrda utan förare för godstransporter på väg föreskrivs en miniminivå för marknadsöppning när det gäller användning av fordon hyrda utan förare för godstransporter på väg[1]. Enligt direktivet ska medlemsstaterna tillåta användning av hyrda godsfordon under vissa förutsättningar. Direktivet, i dess ursprungliga lydelse, medgav dock att medlemsstaterna förhindrar användning av fordon som är registrerade i en annan medlemsstat än den där företaget som hyr fordonet är registrerat. Vidare kunde medlemsstaterna välja att inte tillåta företag att utföra transporter i egen regi med ett hyrt fordon, om fordonets bruttovikt var på mer än sex ton.

     För att göra det möjligt för företag att i större utsträckning kunna använda hyrda fordon har direktivet ändrats. Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/738 om ändring av direktiv 2006/1/EG om användning av fordon hyrda utan förare för godstransporter på väg innebär därför att medlemsstaterna ska tillåta användningen av hyrda fordon i fler fall. Användning av hyrda fordon för godstransporter ska nu tillåtas av medlemsstaterna, om fordonet har registrerats eller satts i trafik i enlighet med lagstiftningen i någon medlemsstat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Fordonet behöver nu alltså inte vara registrerat i samma medlemsstat som den där företaget som hyr fordonet är etablerat. Medlemsstaterna har dock fortsatt möjlighet att ställa upp vissa villkor för användningen av hyrda fordon. När det gäller företag etablerade på det egna territoriet, har medlemsstaterna också möjlighet att införa begränsningar i fråga om fordon för godstransporter som hyrts i en annan medlemsstat. Det finns till exempel möjlighet att begränsa användningstiden eller antalet hyrda fordon som ett företag får använda. Liksom tidigare hindrar direktivet inte att medlemsstaterna antar mindre restriktiva villkor för användning av hyrda fordon.

 

1.2 Gällande regler om fordons registrering och användning på Åland

 

I landskapslagen (1993:19) om besiktning och registrering av fordon finns bestämmelser om registrering i fordonsregistret av motordrivna fordon och släpfordon. För att ett fordon ska få användas på Åland ska det enligt huvudregeln vara registrerat i det elektroniska fordonsregistret. Fordonsregistreringen har vissa rättsliga verkningar, bland annat utgör det grunden för uttag av fordonsskatt.

     I lagens 13 kapitel finns det vissa undantag från kravet på registrering, bland annat i fråga om utländska fordon. Om fordonet används i internationell vägtrafik på Åland får det användas här utan att registreras i fordonsregistret. Ett fordon anses vara i internationell vägtrafik om det ägs av en fysisk eller juridisk person som har sin huvudsakliga hemvist utomlands, det inte är registrerat på Åland och har förts in till Åland för att tillfälligt användas här. Undantag gäller även för fordon som är registrerade i Danmark, Sverige, Finland eller Norge och som används på Åland under högst ett år. Landskapslagen om besiktning och registrering av fordon gäller oavsett om fordonet ägs eller hyrs av användaren.

     Den som bedriver eller avser att bedriva yrkesmässig trafik ska uppfylla ett antal krav, bland annat att det ska finnas en faktisk och fast etablering i en medlemsstat. Villkoren för detta anges i trafiktillståndsförordningen (Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1071/2009 om gemensamma regler beträffande de villkor som ska uppfyllas av personer som bedriver yrkesmässig trafik och om upphävande av rådets direktiv 96/26/EG). För att uppfylla etableringskravet ska företaget i etableringsmedlemsstaten bland annat förfoga över fordon i ett antal som står i proportion till företagets transportvolym (artikel 5.1 e och g). Enligt trafiktillståndsförordningen saknar det betydelse om de aktuella fordonen ägs eller hyrs av företaget, men de ska vara registrerade eller tagna i bruk och godkända för användning i enlighet med etableringsmedlemsstatens lagstiftning. Fordonens registreringsnummer ska antecknas i det nationella elektroniska register som medlemsstaterna ska föra över vägtransportföretag som beviljats tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik (artikel 16.2 g).

 

2. Landskapsregeringens förslag

 

Åland behöver implementera ett undantag från registreringsskyldighet för tillfällig användning av fordon hyrda utan förare för godstrafik på väg i enlighet med direktivet.

     Landskapsregeringen föreslår därför att en ny paragraf införs i 13 kap. i landskapslagen om besiktning och registrering av fordon som ger en innehavare av trafiktillstånd för godstrafik möjlighet att hyra utländska godsfordon utan förare under en begränsad tid för användning på Åland. Fordonet ska anmälas till Fordonsmyndigheten men behöver inte registreras på Åland. Genom att kräva att registreringsnumret för ett hyrt fordon som används av ett företag som utför godstransporter på väg i yrkesmässig trafik införs i det nationella elektroniska register som avses i artikel 16 i förordning (EG) nr 1071/2009 uppfyller Åland artikel 3a p. 1 i direktiv 2006/1/EG.

     De aktörer som avstår från att anmäla fordonsinnehavet kan få ekonomiska fördelar i förhållande till sina konkurrenter. Därför föreslår landskapsregeringen att en innehavare av trafiktillstånd för godstrafik ska kunna dömas till böter för att inte ha meddelat Fordonsmyndigheten de uppgifter som krävs enligt den nya paragrafen i landskapslagen om besiktning och registrering av fordon för att få använda ett utlandsregistrerat fordon i godstrafik på Åland. Bötesstraff kan anses vara en proportionerlig åtgärd.

     Åland behöver också, enligt artikel 3a p. 9 i direktiv 2006/1/EG vidta åtgärder för att säkerställa att de uppgifter som avses i punkt 1 i samma artikel är tillgängliga för de behöriga myndigheterna i samband med vägkontroller. Således behöver det införas en påföljd för försummelse att medföra de handlingar om registrering och hyra av fordon som hyrts i en annan EU-medlemsstat, vilka enligt den föreslagna nya bestämmelsen i landskapslagen om besiktning och registrering av fordon ska medföras i fordonet. En avgift för trafikförseelse på 40 euro ska därför kunna ges till föraren av fordonet om han eller hon in inte kan visa upp handlingarna vid en vägkontroll. Polisen kan dock ge föraren en möjlighet att komma in till stationen och visa upp handlingarna vid ett senare tillfälle.

     Landskapsregeringen föreslår att de bestämmelser som rör böter och avgift för trafikförseelse införs i den nya trafikbrottslagen för Åland. Den lagen lämnades till lagtinget den 2 mars 2023 (LF nr 15/2022–2023) men har ännu inte godkänts i lagstiftningskontrollen. Förhoppningen är att den nya trafikbrottslagen ska träda i kraft till årsskiftet i god tid innan detta lagförslag kan träda i kraft.

 

3. Lagstiftningsbehörigheten

 

Åland har enligt 18 § 21 punkten i självstyrelselagen lagstiftningsbehörighet i fråga om vägar och kanaler, vägtrafik, spårbunden trafik, båttrafik och farleder för den lokala sjötrafiken. Bestämmelsen har ansetts omfatta tillståndspliktig yrkesmässig trafik på Åland. Landskapsregeringen beviljar således tillstånd att bedriva gods- och persontrafik på Åland, medan Statens ämbetsverk på Åland beviljar gemenskapstillstånd för gods- och persontransporter med stöd av EU:s förordning om trafikidkare, EU:s förordning om tillstånd för godstrafik och förordning (EG) nr 1073/2009 om gemensamma regler för tillträde till den internationella marknaden för persontransporter med buss och om ändring av förordning (EG) nr 561/2006, eftersom dessa tillstånd är internationella och således hör till rikets behörighet. Även ärenden som gäller registrering av fordon, deras ägare och innehavare samt tjänsteleverantörer som bedriver yrkesmässig godstransport hör till landskapets behörighet.

Enligt 18 § 25 punkten i självstyrelselagen har landskapet lagstiftningsbehörighet gällande beläggande med straff och storleken av straff inom rättsområden som hör till landskapets lagstiftningsbehörighet.

     Enligt 18 § 26 punkten självstyrelselagen har landskapet lagstiftningsbehörighet i fråga om utsättande och utdömande av vite samt användning av andra tvångsmedel inom rättsområden som hör till landskapets lagstiftningsbehörighet.

     Direktivet och de bestämmelser som behöver implementeras med anledning av detsamma rör främst registrering av fordon, deras ägare och innehavare samt tjänsteleverantörer som bedriver yrkesmässig godstransport. Direktivet tangerar men rör inte direkt lagstiftningen gällande gemenskapstillstånd för gods- och persontransporter och faller således till sin helhet inom landskapets behörighet.

 

4. Förslagets konsekvenser

 

De som berörs av regleringen är företag med trafiktillstånd för yrkesmässig trafik som bedriver godstransporter och som önskar hyra fordon. Förslaget ger företagen en möjlighet att hyra fordon i stället för att köpa och därmed få lägre kostnader. I övrigt har förslaget inte några betydande ekonomiska konsekvenser för Åland. Den nya bestämmelsen i landskapslagen om besiktning och registrering av fordon kommer innebära en viss minskning av arbetsbördan för fordonsmyndigheten eftersom färre fordon behöver registreras.

     Enligt kommissionen kommer ändringarna i direktiv 2006/1/EG sannolikt att öka användningen av hyrda fordon inom godstrafiken i EU. Hyrda fordon är ofta nyare och mer miljövänliga än de fordon som vanligen använts inom godstrafiken, varför användningen av hyrda fordon anses främja uppnåendet av klimatmålen. Det föreslagna tillägget i landskapslagen om besiktning och registrering av fordon torde i någon mån öka antalet nyare och mer miljövänliga fordon på Åland.

     Förslaget bedöms inte ha några följder för jämställdheten mellan könen eller påverka barnens rätt i samhället.

 

5. Ärendets beredning

 

Ärendet har beretts som ett tjänstemannauppdrag vid lagberedningen i samarbete med infrastrukturavdelningen.

 

Detaljmotivering

 

1. Landskapslag om ändring av landskapslagen om besiktning och registrering av fordon.

 

40a § Användning av fordon hyrda utan förare för godstrafik på väg. Det föreslås att en ny paragraf fogas till lagen. Paragrafen behandlar användning av fordon som hyrts i en annan medlemsstat för godstransporter på väg och om användningsvillkoren, i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/738 om ändring av direktiv 2006/1/EG om användning av fordon hyrda utan förare för godstransporter på väg.

     Enligt paragrafens 1 mom. får innehavaren av ett trafiktillstånd för godstrafik använda hyrda motordrivna fordon som är registrerade i en annan medlemsstat i Europeiska unionen för kommersiell godstrafik under en månad under ett kalenderår utan att fordonen registreras på Åland. Enligt artikel 1.1 i direktiv (EU) 2022/738 ska en EU-medlemsstat tillåta användning inom sitt territorium av fordon som har hyrts av företag som är etablerade på en annan medlemsstats territorium, förutsatt att fordonet är registrerat eller satt i trafik i enlighet med lagstiftningen i en medlemsstat och används, i tillämpliga fall, i enlighet med EU:s förordning om trafikidkare och EU:s förordning om tillstånd för godstrafik. Innehavare av trafiktillståndet ska meddela Fordonsmyndigheten fordonets registreringsnummer och hyresavtalets längd. Utöver det ska ett utländskt registreringsbevis och handlingar som styrker att fordonet uppfyller motsvarande krav som ställs på fordon registrerade i fordonsregistret ges in. Fordonsmyndigheten ska lägga in uppgifterna i det elektroniska fordonsregistret.

     Enligt 2 mom. får tillståndshavaren inte hyra fler fordon än att det högst uppgår till 25 procent av företagets fordonspark av motordrivna fordon som är registrerade för tillståndspliktig godstrafik. Om ett företags hela fordonspark av motordrivna fordon består av två eller tre fordon, ska företaget enligt direktiv (EU) 2022/738 dock tillåtas att använda minst ett sådant hyrt fordon.

     3 mom. innehåller en bestämmelse om att det i enlighet med artikel 1.1 i direktiv (EU) 2022/738 på begäran av trafikövervakaren ska kunna styrkas att de villkor för registrering och hyra av de hyrda fordon som avses i artikel 2.1 a–d i Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/1/EG är uppfyllda genom handlingar, i elektroniskt format eller på papper, som ska medföras i fordonet. Handlingarna är i detta fall fordonets registreringsintyg samt hyresavtalet eller en bestyrkt kopia av det. Om föraren inte är den som har hyrt fordonet ska även dennes anställningsavtal eller en bestyrkt kopia av det medföras i fordonet. Det krävs alltså att föraren åtminstone är anställd av den som innehar trafiktillståndet för att få köra fordonet.

 

2. Landskapslag om ändring av trafikbrottslagen för Åland.

 

17 § Brott mot vissa bestämmelser om besiktning och registrering av fordon. I paragrafen införs ett nytt moment med en straffbestämmelse enligt vilken en innehavare av trafiktillstånd för godstrafik kan dömas till böter för att inte ha meddelat Fordonsmyndigheten de uppgifter som krävs enligt 40a § i landskapslagen om besiktning och registrering av fordon för att få använda ett utlandsregistrerat fordon i godstrafik på Åland.

 

22 § Underlåtenhet att medföra registreringsbevis eller andra handlingar i fordonet. I paragrafen införs ett nytt moment enligt vilken en förare av ett utlandsregistrerat hyrt fordon kan påföras en avgift för trafikförseelse på 40 euro om han eller hon inte har med sig fordonets registreringsbevis, elektronisk eller i pappersform, hyresavtalet eller en bestyrkta kopia av det samt, om föraren inte är tillståndshavaren, dennes anställningsavtal eller en bestyrkt kopia av det under färd.

 


Lagtext

 

Landskapsregeringen föreslår att följande lagar antas.

 

1.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av
landskapslagen om besiktning och registrering av fordon

 

     I enlighet med lagtingets beslut fogas till landskapslag (1993:19) om besiktning och registrering av fordon en ny 40 a § som följer:

 

40a §

Användning av fordon hyrda utan förare för godstrafik på väg

     Innehavaren av ett trafiktillstånd för godstrafik får använda ett hyrt motordrivet fordon registrerat i ett annat EU- eller EES-land för godstransporter under högst 30 dagar i följd under ett kalenderår utan att registrera fordonet på Åland. Innan ett sådant fordon används ska innehavaren av trafiktillståndet göra en skriftlig anmälan om fordonet till Fordonsmyndigheten. Anmälan ska innehålla uppgift om fordonets registreringsnummer och hyresavtalets längd. Utöver det ska ett utländskt registreringsbevis och handlingar som styrker att fordonet uppfyller motsvarande krav som ställs på fordon registrerade i fordonsregistret ges in. Uppgifterna ska införas i fordonsregistret. Efter 30 dagars användning måste fordonet registreras på Åland eller lämna landskapet.

     Antalet sådana utlandsregistrerade fordon får inte överstiga 25 procent av företagets motorfordonspark registrerad för tillståndspliktig godstrafik. Om beräkningen medför att antalet fordon behöver avrundas uppåt till närmaste heltal får gränsen på 25 procent överstigas. Består tillståndshavarens motorfordonspark av två eller tre fordon får dock ett utlandsregistrerat fordon användas.

     När fordonet används ska fordonets registreringsbevis, elektronisk eller i pappersform, hyresavtalet eller en bestyrkta kopia av det samt, om föraren inte är tillståndshavaren, dennes anställningsavtal eller en bestyrkt kopia av det kunna visas upp.

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

__________________

 

 


2.

L A N D S K A P S L A G
om ändring av trafikbrottslagen för Åland

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras rubriken till 22 § trafikbrottslagen (2023:xx) för Åland samt,

     fogas till 17 § ett nytt 2 mom. varvid det tidigare 2 mom. blir 3 mom. och till 22 § ett nytt 2 mom. varvid det tidigare 2 mom. blir 3 mom. som följer:

 

 

17 §

Brott mot vissa bestämmelser om besiktning och registrering av fordon

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     För fordonsförseelse enligt 1 mom. döms även innehavaren av trafiktillstånd för godstrafik som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot 40a § i landskapslagen om besiktning och registrering av fordon och underlåter att anmäla ett utlandsregistrerat fordon till Fordonsmyndigheten eller underlåter att registrera fordonet efter att ha använt det i 30 dagar.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

22 §

Underlåtenhet att medföra registreringsbevis eller andra handlingar i fordonet

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     En avgift för trafikförseelse på 40 euro kan påföras den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot skyldigheten att medföra handlingar enligt 40a § 3 mom. i landskapslagen om besiktning och registrering av fordon.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den

 

__________________

 

 

 

Mariehamn den 31 augusti 2023

 

 

L a n t r å d

 

 

Veronica Thörnroos

 

 

Föredragande minister

 

 

Christian Wikström

 


 

Parallelltexter

 

·      Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag nr 38/2022-2023



[1] Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/1/EG av den 18 januari 2006 om användning av fordon

hyrda utan förare för godstransporter på väg.