Lagtingets beslut 10/2011

Tillhör ärendet: Ny finansförvaltningslag
Lagtingsår: 2009-2010
Typ av dokument: Lagtingets beslut

Ladda ner Word-dokument

Ålands lagting

BESLUT LTB 10/2011

 

Datum

Ärende

 

2011-03-09

FR 21/2009-2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ålands lagtings beslut om antagande av

Landskapslag om landskapets finansförvaltning

 

 

     I enlighet med lagtingets beslut föreskrivs:

 

1 kap.

Allmänna bestämmelser

 

1 §

En sund ekonomisk förvaltning

     I all verksamhet som landskapet ansvarar för ska principen om en sund ekonomisk förvaltning iakttas. En sund ekonomisk förvaltning baserar sig på principerna om sparsamhet, effektivitet och ändamålsenlighet.

 

2 §

Definitioner

     I denna lag avses med

     1) landskapets finanser landskapets budgetekonomi och fonder utanför budgeten,

     2) landskapets finansförvaltning den del av landskapets förvaltning som gäller skötseln av landskapets finanser och som förutom ekonomiförvaltning även omfattar planering, beslutsfattande, verkställighet, uppföljning och övervakning i samband med skötseln av landskapets finanser,

     3) ekonomiförvaltning den del av finansförvaltningen som omfattar redovisning, betalningsförmedling, likviditetsplanering samt bokslut,

     4) landskapsförvaltningen landskapsregeringens allmänna förvaltning, de fristående enheter som finns i anslutning till den samt de myndigheter som är underställda landskapsregeringen och

     5) förvaltningsenhet en avgränsad del av landskapsförvaltningen som består av en avdelning eller fristående enhet vid landskapets allmänna förvaltning eller av en myndighet som är underställd landskapsregeringen.

 

3 §

Finansförvaltningen

     Landskapsregeringen sköter landskapets finansförvaltning och finansavdelningen har därvid det övergripande ansvaret.

     Landskapsregeringen kan utfärda närmare bestämmelser om en underställd myndighets ekonomiförvaltning samt om till vilken del landskapsregeringen handhar skötseln av den. Landskapsregeringen kan även bestämma att en underställd myndighet själv bestämmer om sin egen ekonomiförvaltning.

 

4 §

Lån

     Upptagande av lån för landskapets behov sker med lagtingets samtycke.

 

2 kap.

Landskapets budget

 

5 §

Beslut om budgeten

     Lagtinget beslutar om landskapets budget för ett kalenderår i sänder (finansår).

     Om lagtinget inte har beslutat om budgeten före finansårets början ska landskapsregeringens förslag till budget gälla tills lagtinget fattat beslut om budgeten.

 

6 §

Inkomster och utgifter som upptas i budgeten

     I landskapets budget upptas uppskattningar av de årliga inkomsterna och anslag för de årliga utgifterna. Varje inkomstpost respektive anslag utgör ett moment.

     Inkomstposter och anslag upptas i budgeten till bruttobelopp, så att varken utgifterna dras från inkomsterna eller inkomsterna från utgifterna (bruttobudgetering). På förslag av landskapsregeringen kan lagtinget bestämma att det i budgeten får upptas inkomstposter eller anslag som motsvarar skillnaden mellan inkomster och utgifter om dessa står i direkt samband med varandra (nettobudgetering).

 

7 §

Balans i budgeten

     Anslagen i landskapets budget ska täckas av inkomsterna.

 

8 §

Hänförandet av inkomster och utgifter till ett finansår

     I landskapets budget hänförs en inkomst eller utgift till det finansår den närmast hör till med beaktande av dess art och ekonomiska karaktär. Dessutom beaktas särskilt den tidpunkt då inkomsten eller utgiften betalas eller tidpunkten för överlåtelsen av den prestation, för mottagandet av den produktionsfaktor eller för uppkomsten av den prestationsskyldighet som ligger till grund för inkomsten eller utgiften.

     Närmare bestämmelser om hur inkomster och utgifter hänförs till olika finansår utfärdas genom landskapsförordning.

 

9 §

Grupperingen av inkomster och utgifter

     I landskapets budget grupperas inkomster och utgifter i avdelningar, som i sin tur indelas i kapitel och moment dels enligt förvaltningens organisationsstruktur dels enligt inkomsternas eller utgifternas art.

     Närmare bestämmelser om grupperingen av inkomster och utgifter utfärdas genom landskapsförordning.

 

10 §

Anslagstyper

     Anslagen i landskapets budget är antingen fasta anslag, förslagsanslag, reservationsanslag eller EU-programanslag.

     Fasta anslag får inte överskridas eller överföras till följande finansår.

     Förslagsanslag får inte överföras till följande finansår men får överskridas om det är nödvändigt för att uppfylla det aktuella anslagets ändamål.

     Reservationsanslag och EU-programanslag får inte överskridas. Reservationsanslag kan användas under högst fyra finansår i följd. Ett EU-programanslag kan användas till dess att det EU-program som anslaget är avsett att finansiera har avslutats.

 

11 §

Motiveringar i budgeten

     För varje anslag i landskapets budget ska anges anslagets ändamål samt vid behov andra motiveringar.

     I varje kapitel ska ingå en motivering som bland annat kan innehålla målsättningar för verksamheten. Målsättningarna ska dels gälla för finansåret (särskilda målsättningar), dels vara mer långsiktiga (övergripande målsättningar).

     I budgeten ska även ingå en allmän motivering som innehåller de politiska visioner som anknyter till finansåret.

     Närmare bestämmelser om innehållet i motiveringarna till budgeten utfärdas genom landskapsförordning.

 

12 §

Beredningen av budgeten

     Landskapsregeringens förslag till budget ska överlämnas till lagtinget senast den 1 november året före finansåret.

     Förslaget till budget bereds enligt de närmare bestämmelser som landskapsregeringen utfärdar genom landskapsförordning. Ett slutligt budgetförslag som överlämnas till landskapsregeringen av en underställd myndighet är offentligt enligt vad som föreskrivs i landskapslagen (1977:72) om allmänna handlingars offentlighet.

 

13 §

Verkställandet av budgeten

     Närmare bestämmelser om verkställandet av budgeten utfärdas genom landskapsförordning. Landskapsregeringen kan också fatta beslut innefattande närmare anvisningar om användningen av ett anslag i enlighet med budgeten.

 

14 §

Förslag till tilläggsbudget

Om det finns behov av att ändra landskapets budget ska landskapsregeringen överlämna ett förslag till tilläggsbudget till lagtinget.

     När ett förslag om tillägg till eller ändring i landskapets budget överlämnas till lagtinget ska i förslaget anvisas medel för täckande av den utgiftsökning och den inkomstminskning som föreslås. Där ska även tas in beräknade väsentliga förändringar i de inkomstbelopp som antecknats i budgeten. Förslaget kan dessutom innehålla minskningar i de anslag som beviljats i budgeten.

 

15 §

Fonder utanför budgeten

     Om det är nödvändigt för skötseln av en bestående uppgift kan lagtinget genom landskapslag inrätta en fond utanför landskapets budget.

 

3 kap.

Bokföring och årsredovisning

 

16 §

Betalningsförmedlingen

     Landskapets betalningar och betalningsförmedling ska skötas med beaktande av tillräcklig säkerhet.

     Närmare bestämmelser om landskapets betalningar och betalningsförmedling utfärdas genom landskapsförordning.

 

17 §

Bokföringen

     Landskapets bokföring ska omfatta alla utgifter, inkomster, finansiella transaktioner och därtill hörande rättelse- och överföringsposter samt ske på ett sätt som stämmer överens med god bokföringssed.

     Bokföringen ska ordnas så att förverkligandet av budgeten kan kontrolleras på momentnivå.

     Närmare bestämmelser om landskapets bokföring utfärdas genom landskapsförordning.

 

18 §

Redovisningsskyldigheten

     Landskapsregeringen är redovisningsskyldig inför lagtinget när det gäller landskapets medel och övriga tillgångar.

     En myndighet som är underställd landskapsregeringen är redovisningsskyldig inför landskapsregeringen.

     Närmare bestämmelser om hur redovisningen ska ordnas för fullföljandet av redovisningsskyldigheten utfärdas genom landskapsförordning.

 

19 §

Landskapets årsredovisning

     Landskapsbokslutet och en förvaltningsberättelse ska ingå i den årsredovisning som avses i 25 § landskapslagen (1971:42) om Ålands landskapsregering.

     Årsredovisningen ska ge riktiga och tillräckliga uppgifter om hur budgeten förverkligats, om landskapsförvaltningens intäkter och kostnader, om landskapets ekonomiska ställning och resultat samt om landskapsförvaltningens verksamhet och de åtgärder som vidtagits för att verkställa lagtingets beslut (rättvisande bild).

     Årsredovisningen fastställs av landskapsregeringen och överlämnas till lagtinget senast före utgången av påföljande maj månad. Samtidigt ska årsredovisningen ställas till landskapsrevisorernas förfogande.

     Närmare bestämmelser om uppgörandet av och innehållet i landskapets årsredovisning utfärdas genom landskapsförordning.

 

20 §

Landskapsbokslutet

     I landskapsbokslutet som upprättas för varje finansår ska ingå

     1) resultaträkning,

     2) balansräkning,

     3) finansieringsanalys,

     4) budgetuppföljning samt

     5) noter som behövs för att ge en rättvisande bild som avses i 19 § 2 mom.

     Närmare bestämmelser om upprättandet av och innehållet i landskapsbokslutet utfärdas genom landskapsförordning.

 

21 §

Överföringen mellan finansår

     Budgeterade inkomster som hör till finansåret och som inte har kunnat uppbäras till landskapet under finansåret kan som inkomstrester övergå till följande år. En inkomstrest som stryks ska antecknas som utgift.

     Får ett reservationsanslag eller ett EU-programanslag som helt eller delvis blivit oanvänt inte längre överföras i budgetuppföljningen, ska det oanvända beloppet strykas. Ett anslag som stryks ska antecknas som inkomst.

 

22 §

Underställda myndigheters verksamhetsberättelser och bokslut

     En underställd myndighet ska årligen lämna en verksamhetsberättelse till landskapsregeringen. Om inte annat bestäms i någon annan lag kan landskapsregeringen bestämma när berättelsen ska lämnas.

     Landskapsregeringen kan bestämma att en underställd myndighet ska upprätta bokslut.

 

4 kap.

Förvaltning av landskapets tillgångar

 

23 §

Användningen av landskapets tillgångar

     Landskapets tillgångar ska användas på ett sätt som är till nytta för samhället.

     Närmare bestämmelser om användningen av landskapets tillgångar utfärdas genom landskapsförordning.

 

24 §

Överlåtelser av fast egendom

     Överlåtelse av landskapets fasta egendom får endast ske med lagtingets godkännande om inte överlåtelsen ska anses vara av ringa betydelse och sker som ett led i en plan eller process som regleras i någon annan lag.

     Närmare bestämmelser om när fast egendom får överlåtas utan lagtingets godkännande utfärdas genom landskapsförordning.

 

25 §

Överlåtelse av lös egendom

     Aktier, andelsbevis eller andra värdepapper som förvärvats med stöd av lagtingets uttryckliga beslut får inte överlåtas utan lagtingets godkännande, om inte överlåtelsen enligt vad som närmare anges i landskapsförordning ska anses vara av ringa betydelse.

     Nyttjanderätten till någon av landskapets fastigheter för tjugo år eller mer får inte överlåtas utan lagtingets godkännande.

     Om inte något annat bestäms i lag eller i budgeten får landskapsregeringen och underställda myndigheter överlåta annan lös egendom som är i deras besittning, förutsatt att överlåtelsen är ekonomiskt motiverad och ändamålsenlig.

26 §

Likviditetshanteringen

     Landskapets likviditetshantering sköts av landskapsregeringen i enlighet med en placeringsplan. Planen ska göras upp av landskapsregeringen med avseende på tillräckligt god avkastning, tillräcklig långsiktighet och riskspridning, betryggande säkerhet samt tillfredsställande betalningsberedskap. Bedömningen av säkerheten ska göras med beaktande av att placeringarnas realvärde bevaras.

     Landskapsregeringen kan ingå avtal om placering av landskapets likvida medel med en sammanslutning som bedriver placeringsverksamhet.

 

27 §

Mottagande av donationer

     Beslut om mottagande av en donation fattas av den myndighet som är mottagare. Om en donation bedöms medföra betydande kostnader för landskapet kan beslut om mottagande fattas först efter att medel för täckande av kostnaderna har upptagits i landskapets budget.

     Närmare bestämmelser om mottagande av donationer utfärdas genom landskapsförordning.

 

5 kap.

Intern kontroll och styrning

 

28 §

Interna kontrollen

     Med intern kontroll avses den process genom vilken en myndighet med rimlig säkerhet

     1) uppnår en effektiv verksamhet,

     2) efterlever lagar, förordningar och andra regler samt

     3) lämnar en tillförlitlig redovisning och rättvisande rapportering av verksamheten.

     Ledningen för varje förvaltningsenhet inom landskapsförvaltningen ansvarar för att den interna kontrollen är ändamålsenlig och tillräcklig.

     Närmare bestämmelser om den interna kontrollen inom landskapsförvaltningen utfärdas genom landskapsförordning.

 

29 §

Den interna styrningen

     För att säkerställa kvaliteten i och utveckla de styrnings-, kontroll- och rapporteringsprocesser som avser landskapets finanser finns vid den allmänna förvaltningens finansavdelning en funktion för intern styrning.

     Funktionen ska stöda förvaltningsenheternas ledning i utvecklingen av den finansiella kontrollen samt samordna systemen för finansiell kontroll inom landskapsförvaltningen. Genom att ge råd, delge iakttagelser och ge åtgärdsförslag ska funktionen verka för att systemen och förfarandena för styrningen och rapporteringen som avser landskapets finanser fungerar på ett ändamålsenligt sätt och håller hög kvalitet.

 

30 §

Befogenheter

     Den interna styrningsfunktionen kan för en förvaltningsenhet framlägga en rapport om sina iakttagelser och i den framföra åtgärdsförslag. Funktionen kan dessutom i enlighet med ärendets karaktär framföra sina iakttagelser och åtgärdsförslag till andra berörda förvaltningsenheter, till den minister som är ansvarig för det aktuella förvaltningsområdet, till den minister som är ansvarig för finansavdelningen och till landskapsregeringens revisionsbyrå för vidtagande av eventuella åtgärder.

 

31 §

Rätten att få uppgifter

     Den interna styrningsfunktionen har rätt att utan avgift från förvaltningsenheterna få uppgifter, handlingar och utredningar som behövs för skötseln av dess uppgifter.

     Den interna styrningsfunktionen har rätt att utan hinder av sekretessbestämmelserna från förvaltningsenheterna få uppgifter och handlingar om landskapets finanser och landskapets verksamhet samt om förfarandet i fråga om landskapets finanser, medel eller egendom som landskapet ansvarar för, om utförandet av en uppgift som bestäms för funktionen ovillkorligen kräver detta.

 

6 kap.

Särskilda bestämmelser

 

32 §

Föreskrifter

     Landskapsregeringen kan meddela föreskrifter om detaljer när det gäller bokföring, betalningar och betalningsförmedling, redovisning och upprättande av landskapsbokslutet samt andra funktioner och förfaringssätt inom ekonomiförvaltningen.

 

33 §

Ikraftträdandet

     Denna lag träder i kraft den .... Bestämmelserna om landskapets budget, bokslut och årsredovisning tillämpas första gången på budgeten, bokslutet och årsredovisningen för finansåret ....

     Genom denna lag upphävs landskapslagen (1971:43) om landskapets finansförvaltning. Sistnämnda lag tillämpas dock vid förverkligandet av budgeten och upprättandet av landskapets bokslut för finansåret ....

 

 

 

     Mariehamn den 9 mars 2011

 

 

 

Roger Nordlund

talman

 

 

Gunnar Jansson

vicetalman

 

 

Gun-Mari Lindholm

vicetalman