Ltl John Holmbergs reservation gällande ändring av studiestödslagen

Ltl John Holmbergs reservation gällande ändring av studiestödslagen

Tillhör ärendet: Ändring av studiestödslagen
Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Reservation

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

RESERVATION

Lagtingsledamot

Datum

 

John Holmberg

2023-04-27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Reservation mot finans- och näringsutskottets betänkande nr 15/2022-2023 gällande Ändring av studiestödslagen

 

Motivering

 

Revideringen av studiestödslagen behöver synkroniseras i reformen kostnadsfri gymnasieutbildning för att finansieringen ska bli ekonomiskt hållbar över tid. Reformen kostnadsfri gymnasieutbildning behöver dessutom implementeras på ett jämlikt och rättvist sätt för alla studerande vid Ålands gymnasium. Hanteras inte detta parallellt riskerar reformen få kraftigt kostnadsdrivande effekter.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår jag

 

att följande text ersätter styckena fyra, fem och sex under rubriken utskottets synpunkter;

 

”Utskottet konstaterar att Ålands gymnasium för höstterminen 2023 budgeterats medel för införandet av kostnadsfri gymnasieutbildning vid Ålands lyceums samtliga årskurser och för Ålands yrkesgymnasiums årskurs ett. Reformen kostnadsfri gymnasieutbildning behöver implementeras på ett jämlikt och rättvist sätt för alla studerande vid Ålands gymnasium. Utskottet anser därför det är av största vikt att samtliga årskurser, parallellt och oberoende studieinriktning, får ta del av reformen. Bara så erhålls en jämlik utbildning.

     Utskottet vill betona att revideringen av studiestödslagen behöver synkroniseras i reformen kostnadsfri gymnasieutbildning för att finansieringen ska bli ekonomiskt hållbar över tid. Utskottet har erfarit att införandet av kostnadsfri gymnasieutbildning för årskurserna två och tre vid Ålands yrkesgymnasium innebär en kostnad om ca 260 000 euro för läsåret 2023/2024. Utskottet ser justeringsbehov av stödnivåerna för följande kategorier med syftet att uppnå en bättre balans mellan studiestöd och förmånen kostnadsfri gymnasieutbildning, men även för att uppnå en bättre kostnadstäckning för reformen.

     Sänkning av studiepenning för 17 år som deltar i kostnadsfri gymnasieutbildning eller förberedande utbildning för gymnasialstadiet och bor hos föräldrarna från 137 euro till 43 euro.

Sänkning av studiepenning för +18 år som deltar i kostnadsfri gymnasieutbildning eller förberedande utbildning för gymnasialstadiet och bor hos föräldrarna från 222 euro till 45 euro.

     De exemplifierade nya stödnivåerna ligger i linje med motsvarande studiestöd i riket och innebär för höstterminen 2023 ca 260 000 euro och för helåret 2024 ca 570 000 euro i minskade kostnader.

Utskottet uppmanar landskapsregeringen att återta lagförslaget och återkomma till lagtinget i skyndsam ordning med ett reviderat förslag anpassat efter utskottets synpunkter gällande studiestödnivåer samt med tilläggsmedel för kostnadsfri gymnasieutbildning 2023 för Ålands yrkesgymnasium årskurs två och tre.”

 

 

Mariehamn den 27 april 2023

 

 

 

 

 

John Holmberg