Ltl John Holmbergs reservation gällande gällande digitalisering och informationsteknik

Ltl John Holmbergs reservation gällande gällande digitalisering och informationsteknik

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Reservation

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

RESERVATION

Lagtingsledamot

Datum

 

John Holmberg

2023-05-22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Reservation mot finans- och näringsutskottets betänkande nr 21/2022-2023 gällande Digitalisering och informationsteknik

 

Motivering

 

En ansvarsfull hantering av skattemedel och respekt mot de privata it-aktörerna på Åland medför att anslagen för moment 21200 stryks i sin helhet och att fullmakten avseende grundavgiften för Åda 2024-2028 upphävs.

 

 

Med anledning av det ovanstående föreslår jag

 

-        att moment 21200 minskas med 200 000 euro,

-        att fullmakterna under moment 21200 om 800 000 euro respektive 1 500 000 euro stryks,

-        att reservationen under moment 89250 om 200 000 euro gällande moment 21200 stryks samt

-        att följande text infogas som ett nytt stycke under rubriken Digitalisering och informationsteknik:

 

Utskottet anser att landskapsregeringens avsikt att stärka informationssäkerheten inom det offentliga Åland är god och behövlig.

Före finansiella insatser resurseras behöver dock grunden läggas kring Åda Ab:s roll i det offentliga Ålands digitaliseringsutveckling. Det råder fortfarande stor osäkerhet kring bl.a. landskapsregeringens ägande, aktieägaravtal och hur Åda Ab förväntas agera och förhålla sig till den privata IT-branschens goda kunskaper och erfarenheter av digitalisering av offentlig sektor.

Budgetanslagen som nu föreslås är avsevärda och behöver vara kopplade till en tydlig strategi. Här ser utskottet behovet av att i detta initiala utvecklingsskede börja med att skapa förankring och en samverkansmodell med det privata it-klustret, endast så byggs en för Åland maximalt kostnadseffektiv och kvalitativ organisation. Investeringsskulden för det offentliga Åland är stor, därför behöver de insatser landskapsregeringen ansvarar för skapa ett mervärde för samtliga parter.

De aviserade åtgärderna i budgetförslaget riskerar snedvrida konkurrensen och försvåra de privata it-aktörernas redan idag finns kundrelationer gentemot offentlig sektor. Utskottet anser därför att budgetförslaget är prematurt och att diskussioner mellan Åda Ab, Åda Ab:s ägare och företrädare från det privata it-klustret behöver vara steg ett i hela processen. Utskottet bedömer att nuvarande process som landskapsregeringen föreslår inte tar tillvara de nödvändiga erfarenheter, kompetenser och möjligheter som det privata it-klustret kan bistå med när det kommer till en trygg digitaliseringsresa för den offentliga sektorn på Åland.

Utskottet har även erfarit att det planerade vårdinformationssystemet (VIS) och de 4,6 miljoner euro i resilienspengar landskapsregeringen beviljats varken behöver eller ska kopplas samman med Åda. Därav finns heller inte detta som ett argument för att tillmötesgå landskapsregeringens budgetförslag.

Utskottets samlade bedömning är sålunda att anslagen för moment 21200 stryks i sin helhet och att fullmakten avseende grundavgiften för Åda 2024-2028 upphävs och landskapsregeringen får återkomma i en tilläggsbudget där man beaktat ovanstående synpunkter, såsom aktieägaravtal, riktlinjer och strategi i förhållande till den privata sektorn samt statsstödsregler.

 

 

Mariehamn den 22 maj 2023

 

 

 

 

 

John Holmberg