Ltl Nina Fellmans reservation mot finans- och näringsutskottets betänkande nr 13/2022-2023 Ny blankettlag om gödselmedel (LF 18/2022-2023)

Ltl Nina Fellmans reservation mot finans- och näringsutskottets betänkande nr 13/2022-2023 Ny blankettlag om gödselmedel (LF 18/2022-2023)

Tillhör ärendet: Ny blankettlag om gödselmedel
Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Reservation

Ladda ner Word-dokument

Beskrivning: LSvapen

Beskrivning: 5x5px

Ålands lagting

RESERVATION

Lagtingsledamot

Datum

 

Nina Fellman

2023-04-11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Reservation mot finans- och näringsutskottets betänkande nr 13/2022-2023 gällande Ny blankettlag om gödselmedel (LF 18/2022-2023)

 

Motivering

 

Användningen av gödselmedel i jordbruket är en balansgång mellan att tillföra näringsämnen som grödorna behöver och kan ta upp, och att använda för mycket eller på fel sätt, så att näringen hamnar på fel ställen, till exempel i våra vattendrag. Tillståndet i Östersjön och i våra insjöar och vattentäkter är alarmerande, delvis på grund av stora utsläpp av näringsämnen från jordbruket och fiskodlingarna. Rent vatten och ett rent hav är förutsättningen för ett gott liv på Åland.

     I höranden i utskottet har det framkommit att ett av de stora problemen vad gäller näringsläckage till sjöar och hav är spridningen av stallgödsel på fel platser, utan tillräckliga skyddszoner och vid fel tidpunkter, till exempel på hösten då marken är frusen och inga växter kan ta upp näringen. Att det inte finns tillräcklig lagringskapacitet för stallgödsel är ett problem som måste lösas, men inte genom att gödsel körs ut på åkrarna för att inte det inte finns någon annanstans att sätta det.

     Även det varmare klimatet har effekt på hur näringsämnen läcker ut i vattendrag. En ökad gödsling i vattentäktsområden borde därför undantas och förverkligandet av skyddszoner prioriteras, till exempel genom markbyten.

Den föreliggande lagen ger en något bättre möjlighet att kontrollera gödslingsnivåer och gödselmedel, men för att komma till rätta med helheten krävs en hel palett av vidare åtgärder som inte regleras i denna lagstiftning.

 

 

Med anledning av det ovanstående föreslår jag

 

att till betänkandet fogas följande text:

 

Utskottet anser att även då det kan vara motiverat ur produktionssynvinkel att tillåta högre fosforgivor, så kallade startgivor på våren, bör landskapsregeringen begränsa omfattningen av gödselgivorna inom vattenskyddsområden och andra känsliga vattendrag, samt förstärka både resurser för och möjligheten till tillsyn av hur gödslingen förverkligas. Av särskild vikt är att en grundlig och objektiv markkartering ligger till grund för gödslingen, så att man inte gödslar på marker där det inte behövs.

Det är också utskottets mening att lagring och spridning av stallgödsel behöver både en striktare reglering och en tydligare tillsyn för att inte värdefull fosfor ska rinna ut där den gör skada i stället för nytta. För att skydda vattentäkter, sjöar och hav bör tillräckliga skyddszoner prioriteras både i teori och praktik.

 

 

Mariehamn den 11 april 2023

 

 

 

 

 

Nina Fellman