
- Publicerad fredag den 28 februari 2025 kl. 13:01
Ålands delegation i Nordiska rådets februarimöte
Under Nordiska rådets möte i Köpenhamn 24-25 februari deltog den åländska delegationen i diskussioner om Helsingforsavtalets revidering och Ålands möjliga representation i presidiet. Mötesagendan präglades av det förändrade världsläget, kriget i Ukraina och Nordens framtida roll. Delegationen fick träffa ukrainska soldater som varit krigsfångar i Ryssland, och deras berättelser om de omänskliga förhållandena belyser varför det nordiska stödet för Ukraina är så avgörande.
Från Ålands delegation deltog ordförande Annette Holmberg-Jansson, medlem Sandra Listherby samt ersättarna Nina Fellman och Liz Mattsson.
Viktiga beslut som påverkar både Norden och Ukraina
En av de viktigaste frågorna var revideringen av Helsingforsavtalet, som syftar till att bredda och förtydliga samarbetsformerna. Mötet diskuterade också Färöarnas, Grönlands och Ålands möjligheter att få presidieplatser i Nordiska rådet. - Diskussionerna hölls i positiv och konstruktiv anda. Dessa frågor diskuterades inte bara i det större sammanhanget utan också i respektive partigruppsmöten, där vikten av autonomiernas ställning särskilt lyftes, säger ordförande Annette Holmberg-Jansson.
Februarimötet bekräftade att det nordiska stödet för Ukraina är starkt över partigränserna och betonade vikten av fortsatt stöd för att stärka säkerheten i Europa. Ukrainas ambassadör i Danmark höll ett tal och en frågestund där han bland annat framhöll vikten av att snabbt stärka försvarssamarbeten och Europas försvarsindustri.
Gränshinder och sociala frågor
Sverige har ordförandeskapet i Nordiska rådet år 2025 och har lagt ett särskilt fokus på gränshindersarbete, där samtliga utskott har valt ut prioriterade gränshinderfrågor. Annette Holmberg-Jansson deltog i utskottet för Välfärd i Norden, där icke landsöverskridande e-recept är ett prioriterat gränshinder. Holmberg-Jansson utsågs till talesperson kring äldreomsorg för välfärdsutskottet, som har äldreomsorg som ett av fokusområdena under 2025. Sandra Listherby deltog i utskottet för tillväxt och utveckling, samt i Gränshindergruppen med fokus på revidering av skatteavtalet, vilket kan komma underlätta byråkratin för åländska pendlare. Nina Fellman och Liz Mattsson deltog i utskotten för kunskap och kultur respektive hållbart Norden, där gränshinderfokus ligger på geoblockering av public servicetjänster och ett gemensamt pantsystem för burkar.
Ålandsmöte och ändring i åländska delegationen
Den finländska delegationen kommer i maj att besöka Åland för att diskutera det kommande ordförandeskapsprogrammet för 2026. Detta blir första gången Åland ges möjlighet att aktivt delta i planeringen. Mötet i Köpenhamn markerade också en förändring i lagtingets delegation. Den mångårige delegationssekreteraren och tillika tf biträdande lagtingsdirektör Sten Eriksson deltog i sitt sista möte innan pension. David Ståhlman kommer att ersätta Eriksson som delegationssekreterare under våren.
Nordiska rådet är en interparlamentarisk samarbetsorganisation som grundades 1952. Till Nordiska rådet hör Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island samt de självstyrande områdena Åland, Färöarna och Grönland. Rådet kan ge rekommendationer till Nordiska ministerrådet och regeringarna. I Nordiska rådet sitter 18 riksdagsledamöter från Finland och två från Ålands lagting. Medlemmarna i Finlands delegation deltar året om i rådets arbete i utskotten och presidiet.