Föredras

  • En fråga ska läsas upp av frågeställaren och efter det ger lantrådet eller en minister svar på frågan. Frågeställaren får sedan hålla högst två anföranden som också kan besvaras. Någon annan diskussion är inte tillåten. För svaret på frågan tillämpas ingen tidsbegränsning medan övriga yttranden inte får överstiga tre minuter. Svaret kommer att ges av minister Wikström. Ordet ges först till lagtingsledamoten Rainer Juslin.


  • Tack, talman! Minister Wikström, när avser landskapsregeringen återkomma till lagtinget med den utlovade informationen om skärgårdstrafikens framtida upplägg?


  • Fru talman! Den här frågan har vi diskuterat flera gånger här i salen. Vi står också med i budgeten att under år 2022 ska den här planen var klar. Tack!


  • Ledamot Rainer Juslin (Lib) Tilläggsfråga | 13:19

    Tillåt mig minister Wikström, till en början, att rekapitulera till tidpunkten för uppstarten till lagtingsvalet hösten 2019. Ni, alltså De obundna liksom även Centern, gick då till val med löften om en tunnel till Föglö. Vi minns de jättelika banderollerna i Svinö vägskäl, Föglö 10 minuter, lika bra som den om inte ännu större upplysningen på ladväggen i Knutsboda. Ni fick makten men sen hände inget. Först långt senare tillsattes den s.k. tunnelkommittén. Kommittén sammanträdde 25 gånger under ett drygt års tid varav häften av tiden utan assistans av en projektledare. När arbetet var klart, där vi kommittémedlemmar verkligen ansträngde oss för att få ihop en någotsånär samstämmig slutrapport, utlovades att regeringen skulle med slutrapporten som grund återkomma till lagtinget med ett meddelande om hur man ser på skrivningen regeringen avser bygga en tunnel till Föglö, såsom det återges i regeringsprogrammet, och de tre kärnfrågorna kring finansieringen, sträckningen och säkerhetsstandarden.

    Nej, inget meddelande hördes av, utan snarare lade ni locket på. Nu har även finans- och näringsutskottet ledsnat på att vänta och kräver ett svar inom september. Medan ni synbarligen med lantrådets tysta godkännande famlar i mörkret, och letar efter ursäkter eller kanske ett utkast till meddelande, kraschar den åldriga skärgårdsflottan och resenärerna i skärgården blir gisslan i ett drama där ingen vill ta ansvar för en långsiktig planering för hur framtidens skärgårdstrafik ska se ut på Åland.

    Min följdfråga är således var allt detta över huvud taget seriöst menat eller bara ett lumpet spel för galleriet?


  • Minister Christian Wikström (Obs) Tilläggssvar | 13:21

    Tack, fru talman! Ledamot Rainer har många hårda ord här. Jag ska hålla mig kort här också. Det finns ett förslag på ett meddelande, men det är mycket som behöver hanteras av landskapsregeringen och den politiska behandlingen av det här förslaget pågår. Vi kommer att återkomma.

    När det gäller investeringar i skärgården så pågår det väldigt mycket investeringar i skärgården just nu, vilket ledamoten är väl bekant med. Så det tycker jag att är lite väl. Tack.


  • Ledamot Rainer Juslin (Lib) Tilläggsfråga | 13:21

    Tack, talman! Jo, visst är jag informerad om att ni begär en fullmakt om 60 miljoner nästan in blanco. Nog förstår jag att det behövs pengar till skärgårdstrafiken för att vi ska kunna lösa de behov som finns. Vi vet att flottan är föråldrad och sliten även om den är väl underhållen, vilket också ska påpekas. Men ni måste jobba parallellt med flera olika saker. Trots att vi har ett stort projekt på gång som eventuellt kunde leda till en tunnel till Föglö så måste flottan förnyas, alltså arbetet måste ske parallellt, de långsiktiga lösningarna och de mer kortsiktiga. Tyvärr handlar det ju förstås om väldigt mycket pengar, det är ju så.

    Den här fullmakten som ni äskar om, på 60 miljoner så den är lite grand in blanco. För vi vet ju alla att alla priserna går upp, bunkerpriser går upp och så vidare. Vad kommer det här att innebära? Vilka trafikvolymer kommer vi att ha i framtiden?

    Skärgården blöder. Vi har utflyttning på gång. Vi måste kunna stoppa det och skapa framtidstro för invånarna och för ungdomarna som vill stanna kvar i sin hembygd. Och till det behövs en fungerande trafik.

    När man tittar i de fagra turistbroschyrerna så ser man hur skärgårdstrafiken är upplagd. Nog ser det lite konstigt ut för en oinvigd, utomstående när färjan går från Långnäs, rundar Föglö och sedan går vidare till Kökar. Nog strävar man väl ändå till att förkorta färjpassen och skapa fasta förbindelser? Det är alltså de lösningarna som man måste jobba med successivt och parallellt med akuta frågor.

    Sedan vill jag fråga ytterligare, har ni i regeringen avsikter att jobba på den här långsiktiga lösningen? Det snaraste och viktigaste skulle nu vara att utföra kärnborrningar ut med sträckningen Svinö-Degerby. Vi har en offert som ligger hos registraturen, men för mig fullkomligt oförklarlig anledning har ministern förstorat det här beloppet tio gånger. Är det också ett tecken på att allting är ett enda spel för galleriet och inget seriöst?


  • Minister Christian Wikström (Obs) Tilläggssvar | 13:24

    Tack, fru talman! Det var ganska många olika frågor. Men vi arbetar nog på omställningsplanen. Jag har sagt att den ska komma under 2022.

    Fullmaktsfrågorna tror jag att vi kommer att ta upp under debatten som kommer här efter. Jag har förstått att det finns en del missförstånd i dem. Jag har sagt tidigare att den här fullmakten är på fyra år. Även om man hade en outsinlig kassa så tror jag inte att man rent tidsmässigt hade hunnit med att investera i förnyelsebart tonnage just på de här linjerna, även om det vore så. Så därför är det här det mest förutsägbara som man kan erbjuda just nu, det är fyra år och fyra år ska också turlistorna vara. Det blir en trygghet för skärgården i fyra år framåt. Vi har viss trafikförändringar som förbättrar kapaciteten på södra linjen och det tror jag att många kommer att bli glada över. Dessutom så reduceras kostnaderna. Vi får fortsätta debatten i budgetdebatten snart. Tack!


  • Landskapsregeringens svar antecknas för kännedom. Ärendet är slutbehandlat.