Föredras

  • Samma regler gäller för denna fråga. För svaret på frågan tillämpas ingen tidsbegränsning medan övriga yttranden inte får överstiga tre minuter. Svaret kommer att ges av minister Annika Hambrudd. Ordet ges först till lagtingsledamoten Camilla Gunell.


  • Tack, herr talman! Min fråga rör alltså Åländska platser vid Röda Korsets internationella skola, som nu hotas av nedskärningar.

    Kan landskapet genom PAF-medel öka Ålands platsantal vid United World College för att ge fler åländska studenter möjlighet att studera där och samtidigt bidra till finansieringen av skolan som nu hotas av neddragningar från svensk sida?


  • Tack, talman! Tack ledamot Gunell för frågan. UWC Röda kors Nordic är ett så kallat United World College i Fjaler i Norge. Åland har skickat studerande till UWC sedan 90-talet genom Finlands Röda Kors, Ålands distrikt.

    Finlands Röda kors, Ålands distrikt, anhåller årligen om PAF-medel för sin ordinarie verksamhet och i den summan som de ansöker om, ingår medel om 27 000 € för en studieplats på UWC, vilket de även fick beviljat för 2023 utifrån den årliga PAF-fördelningen som handläggs via social- och miljöavdelningen vid Ålands landskapsregering.

    UWC i Norge har sedan starten fått huvuddelen av sina intäkter genom statliga bidrag från samtliga nordiska länder och den svenska regeringen har årligen betalt ut medel om 7 miljoner svenska kronor till skolan genom regleringsbrev till SIDA. Om jag har förstått rätt så har den svenska regeringen valt att genom omprioriteringar inte fortsätta stödet till UWC och i stället rikta det ekonomiska stödet till internationellt utvecklingsarbete. Det här har diskuterats i svenska riksdagen genom skriftlig fråga senast i februari.

    Men svaret till ledamot Gunell, om landskapet kan genom PAF medel öka Ålands studieplatser vid UWC och samtidigt bidra till finansieringen av skolan, så handlar det om fördelningen av PAF-medel till den viktiga tredje sektorn som vi har på Åland. Här har jag fått signaler att Finlands Röda Kors, Ålands distrikt att de kommer att äska om 30 000 € i stället för 27 000 € vid höstens PAF-ansökningsperiod med anledning av ökade kostnader för studieplatsen i Norge. Utökas antalet elever som Åland skickar till UWC i Norge så måste anslaget med PAF-medel höjas till Finlands Röda kors, Ålands distrikt, vilket påverkar PAF-medel till andra verksamheter. Men svaret är att möjligheten att utöka antalet studerande vid UWC i Norge med PAF-medel är ja, då det redan idag finansieras via PAF-medel. Men här handlar det slutligen om prioriteringar hur fördelningen av PAF-medel ska ske. Tack!


  • Ledamot Camilla Gunell Tilläggsfråga | 13:20

    Tack för det minister Hambrudd. Det är ju väldigt viktigt att komma ihåg den här historian. Det här är ju alltså en skola som är en samnordisk skola som bildades 1995 genom ett avtal mellan Gro Harlem Brundtland, Ingvar Carlsson och Bertil Haarder och har som sagt sedan starten haft sin finansiering i huvudsak från staterna Norge, Sverige, Danmark men också Grönland, Island, Åland och Färöarna har alla bidragit. Studenterna vid den här skolan kommer från hela världen. Syftet är ju att utbilda internationellt kunniga personer som vill arbeta för en bättre värld för och också ge dem en högklassig utbildning.

    Nu har man genom omprioriteringar en ny politik i Sverige. En ny regering ledd av moderater med sverigedemokrater i bakgrunden har gjort förändringar i anslagen till SIDA och därmed också till den här skolan. Det gör att vi i utskottet för utbildning, kunskap och kultur i Nordiska rådet har blivit uppvaktade av skolan som är rädda att den här politiken sprids till andra stater och att man totalt sett kommer att dra ner så pass mycket på den här skolan så att den får problem att verka, vilket vore väldigt, väldigt synd.

    Därav min fråga, kan vi från Åland dels göra en vinst i att fler åländska studenter får den här internationella utbildningen? Om jag har förstått det rätt så har vi bara en elev där under en tvåårsperiod, alltså en studerande. Nu vet jag inte om den här eleven tas in jämna år eller ojämna år men det betyder egentligen att intervallen är sådan att är man född antingen ett jämnt år eller ett ojämnt år när det inte är intag till den här skolan så får varannan årskull aldrig chansen att komma till den här skolan, vilket jag tycker att är lite orättvist. Så skulle man eventuellt kunna fundera över att både då visa sitt stöd för den här skolan men ta in en elev per år till skolan så att alla generationer, oavsett vilket år man är född, kunde få chans att få ta del av den här utbildningen.


  • Minister Annika Hambrudd Tilläggssvar | 13:23

    Tack, talman! Själva skolan är ju precis som ledamoten sade, en tvåårig utbildning och där samlas ungdomar från hela världen. Skolans syfte är att främja fred, internationell förståelse och ansvarstagande för vår gemensamma framtid.

    Det stämmer det som ledamot sade, det är en elev åt gången. Vi finansierar en plats per år, så det blir en elev som är antagen och som får gå de två åren. Antagningen var i år i februari och det var tre sökande till den här platsen.
    Intagningen var i år år så antagningen är udda år.

    Naturligtvis är det besvärligt. Det här är en skola som är ett nordiskt samarbete och nu har Sverige valt att inte finansiera utbildningsplatserna och lämna statliga bidrag. Jag förstår att ledamoten i sitt nordiska ämbete har blivit uppvaktad och att det är oro för framtiden för den här skolan.

    Här är det väl väldigt viktigt i det nordiska samarbetet att lyfta fram vikten av de här viktiga institutionerna och skolorna och att hitta en lösning för framtiden.

    Men precis som jag sade i det första svaret så handlar det här om om PAF-medel och hur de fördelas. Och ja, det går att fördela, men det handlar ju också om vilka verksamheter man då ska dra ner någon annanstans istället. Det handlar om prioriteringar.


  • Ledamot Camilla Gunell Tilläggsfråga | 13:25

    Så klart är det alltid en fråga om prioriteringar och det finns alltid saker som är angelägna. Det är väl det som är vår utmaning som politiker, att få det här att fungera på bästa möjliga sätt.

    En annan möjlig väg att påverka är ju kanske att ta kontakt med den svenska regeringen och vädja att de upprätthåller sin nivå på stödet till den här skolan. Nog är det ju lite fel tidpunkt i vår världshistoria att avveckla en sådan här viktig verksamhet. Som Nelson Mandela säger så är utbildning det absolut starkaste vapnet när det gäller att förändra världen. Vi har en värld som är full av både krig och klimatförändringar. Om unga människor vill utbilda sig internationellt med en miljömässig och humanistisk hållbarhet i sikte så är det väl precis det vi borde utveckla.

    Om landskapsregeringen inte är beredd att se till att det finns två platser så att varje årskurs kunde få den här möjligheten, är man då beredd att uppta någon slags påverkansarbete på de övriga regeringarna?


  • Minister Annika Hambrudd Tilläggssvar | 13:26

    Tack, talman! Det är oerhört roligt att det i alla fall varannat år är ett antal ålänningar som faktiskt är intresserade av att åka iväg på den här internationella utbildningen. Det är väldigt uppskattat.

    Som sagt, det handlar om prioriteringar. Beträffande att påverka så kommer jag att träffa den svenska utbildningsministern nästa månad och jag kommer faktiskt att ta upp den här diskussionen i det sammanhanget.


  • Landskapsregeringens svar antecknas för kännedom. Ärendet är slutbehandlat.