Remissdebatt

  • Talmannens förslag är att ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet. Diskussion.


  • Tack, talman! Jag har idag det tvivelaktiga nöjet att fortsätta förelägga lagtinget rättsakter kopplade till den mängd av tillsyns- och övriga EU-rättsliga regler, i detta fall är det trots allt en positiv slutsats. Tillgängligheten av all form av information ska möjliggöras och till och med också när det handlar om sekretessbelagd sådan.

    Jag kan bara konstatera att det här är bara början. Från EU-kommissionen har man aviserat en stor mängd förändringar av de regler som styr den här typen av informationshantering i stort. Också nästa lagtinget kommer att fortsätta att ta del av denna typ av rättsakter.

    För att göra en lång historia kort. Vi behöver ha ett system också på Åland där det finns ett behörigt organ som hjälper till att tjänstemännen i första hand gör de rätta bedömningarna när det gäller för vidareförmedling av information och även också sådant som inte är offentligt. Det kan alltså handla om företagshemligheter och olika statistiska uppgifter av mer känslig natur. Det kan handla om immateriella rättigheter och så vidare.

    För att vidareutnyttjande av sekretessbelagd information ska vara möjligt krävs att det finns en sekretessbrytande grund förstås. Här finns för Ålands del i den relativt färska offentliga lagen en sådan rättslig grund och rätten att lämna ut information som i grunden är sekretessbelagd.

    Landskapsregeringen har tittat på den ständigt återkommande frågan i vårt system. Frågan att denna förordning är direkt tvingande och bindande för oss som alla andra inom unionen och att det ska få finnas en gemensam informationspunkt i förhållande till unionen i övrigt. Vi vet alla att vi på senare tid på allvar har börjat fundera hur EU-kommissionen tar hänsyn till Ålands ställning utgående från unionsfördragets 4.2 som uttryckligen säger att EU-kommissionen och alla andra EU-organ de facto är tvungna att respektera medlemsländernas konstitutionella karaktär. Och i vårt fall även den rättsliga, mycket starka rättsliga grund, som vi har via internationella lösningar. Det kanske är något för lag- och kulturutskottet, som beredande utskott, att fundera på. Bör man göra en markering redan här?

    Utgående från de samtal som har förts med bland annat nämnda utskott så börjar det nog vara upp till oss själva att fylla betydelsen av detta mycket speciella inslag i unionsrätten om respekt för medlemsstaternas nationella karaktär. Vi har en gedigen uppgift här att faktiskt försöka ge livsluft och kraft åt detta mycket i sig positiva stadgande.

    När det gäller effekterna av det här, så som i allting annat så frestas jag att säga att när det gäller den här typen av mer svepande stora övergripande former så är det oerhört svårt att bedöma hur det blir med resursfrågan. Vad kommer att krävas från vårt hus eftersom vi föreslår att landskapsregeringen kommer att bli detta organ som hjälper till med förfrågningar och så vidare? Och då får vi göra som vi brukar, vi konstaterar att det kan finnas ett behov, men vi får då tillsammans välja att tackla det utgående från det som kan vara bäst. I lagförslaget nämner vi att en överenskommelseförordning kan vara ett alternativ tillsammans med Statistikcentralen i Helsingfors. Men det kan ju vara som så att vi också här från Åland anser att det här någonting som vi bör hålla inom de egna väggarna. Det här, talman, är någonting som vi hela tiden måste avvakta och se. Vi får helt enkelt notera att vi har nog ett läge där Datainspektionen påförs nya uppgifter stup i kvarten. Jag tror att det kommer att märkas i förslaget till Ålands budget för 2024.

    Men sammantaget, talman, så föreslår landskapsregeringen att lagtinget ger sitt bifall till denna lagstiftning, den är helt enkelt tvingande. Det är bara att tacka och ta emot och se till att vi uppfyller EU-kommissionens och Europaparlamentets påbud. Tack, talman!


  • Diskussionen är avslutad. Kan förslaget att ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet
    omfattas? Ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.