Första behandling
Ledamot Harry Jansson (C) Anförande | 13:04
Tack, talman! Ärade kolleger, lag- och kulturutskottet har i sitt arbete kommit till ännu en av de internationella överenskommelser som kräver detta parlaments godkännande. Denna gång är det Statsrådets förordning om ändring av normen 1 i överenskommelse om antagande av enhetliga villkor för periodisk besiktning av hjulförsedda fordon samt om ömsesidigt erkännande av sådana besiktningar.
Lagtinget har redan gett sitt godkännande till själva ikraftträdelseförordningen den 21 augusti 2021. Vi har kunnat inhämta att detta inte påverkar vår egen fordonsmyndighets vardag och det kommer inte heller att kräva någon ändring av åländsk lagstiftning utgående från detta, utan ändringarna syftar till att möjliggöra en alternativ metod för mätning av utsläpp från fordon vid besiktning.
I och med att det är fråga om en teknisk ändring och lagstiftningen i frågan styrs via den blankettlag som vi har i förhållande till den finska systemet och den är även underkastad EU, så har vi kommit till slutsatsen att vi förenar oss i landskapsregeringens förord om att detta parlament ska ge det begärda samtycke till överenskommelsen. Tack, talman!
Ledamot Mika Nordberg (M) Replik | 13:06
Tack, talman! I samband med remissdebatten angående den här framställningen så förde jag ett resonemang om ömsesidiga erkännande av besiktningar. Jag lyfte att vi på Åland är erkänner periodiska besiktningar som är gjorda i Sverige eller i Finland, men vice versa fungerar det inte. Har det framkommit något under själva hörande med fordonsmyndigheten vid lag- och kulturutskottets behandling i frågan så att vi kunde bringa klarhet i den här problematiken?.
Ledamot Harry Jansson (C) Repliksvar | 13:06
Tack, talman! Jo, vi har snuddat vid frågeställningen som ledamoten väckte under remissen. Vi kanske inte har fått fullständig klarhet i det. Men i och med att vi ändå har på gång och förmodligen i morgon i utskottet klubbar den lagstiftning som hör ihop med fordonsregistret, och i övrigt det som är kopplat till fordonsmyndigheten, så i det sammanhanget så lovar jag att återkomma mer konkret om hur besiktningssidan påverkas etcetera.
Ledamot Mika Nordberg (M) Replik | 13:07
Talman! Det har ju lyfts i olika sammanhang och man har ibland till och med ifrågasatt om det är rätt av Åland att ha sin egen fordonsmyndighet och ha hand om till exempel körkortsregister, fordonsregistret och annat. Eller ska vi ty oss tid till Traficom och få det digitaliserat?
Ur självstyrelsepolitiskt hänseende så har jag personligen tyckt att det är väldigt bra att vi har en egen fordonsmyndighet. Jag tror också att det är väldigt viktigt att vi är på tårna och i framkant och har full koll på de här olika systemen och orsaker till varför vissa saker kan vara krångligare för att vi har en egen fordonsmyndighet istället för att vi ska vara med i det globala europeiska systemet etc. Jag tror att det är av största vikt att lag- och kulturutskottet tar det här med fordonsmyndigheten och påminner dem om att det är viktigt att de ligger på vågens framkant.
Ledamot Harry Jansson (C) Repliksvar | 13:08
Tack, talman! Jag delar helt ledamotens åsikt om betydelsen av en egen fordonsmyndighet.
Vad gäller det juridiska så är det ju helt klarlagt att detta är åländsk behörighet, eller hur? Det här är någonting vi förfogar över. Därför är vi också inblandade när det gäller den här typen av internationella överenskommelser, utan att vi är på plats rent fysiskt när det gäller den typen av förhandlingar.
När det gäller besiktningen, vi återkommer till den frågan som sagt var, men vi har konstaterat att det finns olika nivåer. Man ankommer med sin nya bil, sen har du den rent tekniska, den vanliga besiktningen och det finns olika bitar. Jag lovar att klarlägga det i kommande presentation av nämnda lagstiftning.