Remissdebatt

  • Talmannens förslag är att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet. Diskussion.


  • Minister Roger Höglund (C) Anförande | 13:05

    Herr talman! Ärade lagting och åhörare. Det här gäller blankettlagen om sjuk- och invalidpension. Lagen handlar om en förlängd giltighetstid för tillämpningen av rikslagen om främjande av sjukpensionärers återgång i arbete på Åland. Det här är en lag som har fått förlängning ett otal gånger. Jag tror att det var från 2010 eller 2012 och sen har man temporärt förlängt den här lagen, det har man gjort för att man har en ny lag som ska träda i kraft den 1 januari 2025.

    Den nya modellen som man på rikshåll har tittat på så skulle innebära att personer med invalid- och sjukpension kan förtjäna upp till ett visst skyddat belopp utan att pensionen påverkas. Överstiger man det skyddade beloppet minskar pensionen linjärt. Det är den tanke som man åtminstone har haft på rikshåll. Därför har man föreslagit att gällande lags giltighetstid förlängs till utgången av 2024, en förlängning med två år. I och med att Åland i övrigt inom blankettlagar tillämpar rikslagar om pensionssystem så finns det orsak att förlänga giltighetstiden om blankettlagen

    Därmed föreslår landskapsregeringen att lagtinget antar en ny blankettlag om tillämpningen av lagen om främjande av sjukpensionärers återgång i arbete på Åland enligt nämnda regeringsproposition efter att den godkänts av riksdagen. Den föreslagna blankettlagen motsvarar den gällande blankettlagen frånsett en giltighetstid till och med utgången av 2024.
    De ekonomiska konsekvenserna för Åland är ringa, på årlig basis har i medeltal en till två personer haft sin pension vilande. Däremot har lagåtgärden desto större betydelse för de berörda som önskar återgå i arbetet och få sin pension vilande. Det är en väldigt teknisk förlängning. Tack, herr talman!


  • Diskussionen är avslutad. Kan förslaget att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet omfattas? Ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.