Första behandling

Energieffektivitet LF 5/2015-2016

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av de lagförslag som ingår i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Carina Aaltonen

    Herr talman! Bästa lagtingskollegor, social- och miljöutskottet har behandlat landskapsregeringens lagförslag som gör att rikets energieffektivitetslag i huvudsak blir tillämplig på Åland.

    Syfte med lagförslaget är mycket viktigt med tanke på det klimatarbete som både vi och övriga världen har gått in för i och med det nya klimatavtalet i Paris - men arbetet med energifrågorna har under en lång tid varit centrala inom unionen.

    Just detta att minska energiförbrukningen och förhindra energislöseri har under många år blivit allt viktigare. Redan år 2007 beslöt EU:s ledare att ställa upp som mål att minska unionens årliga energiförbrukning. Man ansåg då och anser fortfarande att energieffektivitetsåtgärder är ett sätt, inte bara att uppnå en hållbar energiförsörjning, minska växthusgasutsläppen och få ned kostnaderna för importen, utan också att göra den europeiska ekonomin mera konkurrenskraftig.

    Till grund för just denna lag som vi har på lagtingets bord idag ligger Energieffektivitetsdirektivet som trädde i kraft i december 2012. Målet med direktivet är att uppnå EU:s uppsatta mål om att minska energiförbrukningen med 20 procent till år 2020. Detta energibesparingsmål är ett av EU:s så kallade 20/20/20-mål där de två övriga rör målet att minska växthusgaserna och att öka den förnyelsebara energin.

    Bakom allt ligger givetvis en vilja att effektivisera elförbrukningen men framförallt att underlätta för användaren i allt sådant som har med elfrågor att göra. Man kan bra säga att denna nya lag knappt kommer att märkas i de åländska användarnas vardag. Man vill inte införa några slags tvång utan i stället sporra och tydliggöra. Ökad kommunikation om energieffektivitet och vad var och en kan göra för att främja den ger den enskilde användaren mer makt att påverka. Tydliga elräkningar och fjärravlästa smartmätare ger hushållet kunskap om hur och var energin debiteras och vad elpriset baseras på. Det här har vi på Åland varit föregångare på i Finland. Redan 2004-2006 började Ålands Elandelslag med kvartalsvis faktureringsintervaller. Sedan 2006 har alla kunder haft tillgång att gå in via internet och läsa av sina förbrukningsvärden på nätet. Från 2019 är det tänkt att samtliga hushåll ska kunna läsa av sin förbrukning per timme.

    Beträffande utbildningen för energibesiktare av företag: För säkerställande av kvaliteten på energibesiktningar av företag ställs i rikets energieffektivitetslag vissa krav på den person som ska vara ansvarig för den obligatoriska energibesiktningen av företag. Den som är ansvarig för energibesiktningen ska, förutom lämplig examen inom teknik-, miljö- eller energisektorn eller arbetserfarenhet som ersätter en sådan examen, ha genomgått utbildning för personer som är ansvariga för energibesiktningar av företag. I föreliggande lagförslag föreslås att en person som är behörig att ansvara för energibesiktningar i Finland eller i Sverige även ska vara behörig att ansvara för energibesiktning av företag på Åland. Bakgrunden är att det är svenska Boverkets byggregler som gäller i landskapet och utskottet anser att det är angeläget att landskapsregeringen tillser att den utbildning som lagstiftningen kräver för att en person ska få ansvara för energibesiktningar av stora företag anordnas. Det här är viktigt, inte bara för att vi har olika regelverk i Finland och Sverige men också med tanke på språket och att det alltid ska finnas en möjlighet att få utbildning på svenska.

    När det gäller rapporter om energiförbrukning så har vi en avvikelse från rikets energieffektivitetslag. Det föreslås att det är tillräckligt att den rapport om energiförbrukning som energibolagen minst en gång om året avgiftsfritt ska tillställa slutförbrukaren är tillgänglig på energibolagens webbsida. Av pappersfakturan ska dock klart framgå var slutförbrukaren kan ta del av rapporten. Om kunden så önskar så kan rapporten även skickas till slutförbrukaren per post.

    Utskottet finner det positivt att rapporteringen av energiförbrukningen huvudsakligen föreslås ske i digital form då en minskad pappersanvändning leder till såväl mindre miljöpåverkan som till mindre kostnader för energibolagen. Det här underlättar och minskar också kostnaderna för bolagen.

    En fråga som lyftes i utskottet är barnkonsekvensanalys. Utskottets medlemmar kommer noga att följa med hur landskapsregeringen beaktar barnen i sina lagframställningar. Vi ser fram emot att barnkonsekvensanalyser görs i alla lagförslag. I det här lagförslaget finns det inte med, men vi vill ändå lyfta frågan här i salen.

    Utskottet föreslår att lagtinget antar lagförslagen med några ändringar av språklig eller teknisk natur. Tack, herr talman.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslagen var för sig i deras helhet.

    Föreläggs först förslaget till landskapslag om energieffektivitet för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslagen om ändring av 1 § landskapslagen om Ålands energimyndighet för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.