Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av lagförslaget i betänkandet.

    Diskussion.

    Ltl Harry Jansson

    Tack, talman! Lag- och kulturutskottet har handlagt frågan om ny lagstiftning vad gäller erkännande av yrkeskvalifikationer. Det är en sak som återfaller tillbaka på EU-rätten, ett system som togs i bruk första gången 2005 och har sedan utvecklats.

    För att ni alla ska förstå omfattningen av detta på åländsk botten så har utskottet inhämtat information från utbildningsminister Asumaa. Under perioden 2007-2016 har vår förvaltning i självstyrelsegården handlagt 183 ärenden gällande erkännande av utländska högskoleexamina. Det är trots allt en rätt omfattande grupp människor som berörs. Med den utökande rörlighet vi har inom unionen, som också vi märker av på Åland, så är detta en viktig framställning.

    Det handlar om att öka rörligheten genom att se till att examina godkänns och att man också skapar ett regelverk som ska ge trygghet både för de sökande som är immigranter och rör sig runt om i unionen och också för de nya åländska arbetsgivarna, både offentliga och privata, som har anställda med utbildning från ett annat land. Det är en trygghet om att de examina som de åberopar också finns i verkligheten. Det har varit aktuellt på bägge sidor om oss i upprepade fall, dvs. folk har agerat under falsk flagg vad gäller påstådd kompetens.

    Talman! När man ser på den här lagstiftningen med ett första ögonkast så blir man nästan glad för det här ger ju oändliga möjligheter för oss på Åland att uppnå det vi har eftersträvat på åländsk botten ganska länge, dvs. nationsoberoende examina. Men säg den glädje som vara för evigt, ganska snabbt fick utskottet en bättre bild, att den öppning den ger så är den bättre inom de områden där vi har hel eller till viss del delad behörighet med Finland och det ger en förbättring. Men det stannar ändå vid de områden som vi idag kan reglera. På sidan 2 i vårt betänkande har vår utskottssekreterare Susanne Eriksson listat de yrken som det är frågan om i praktiken som kan komma ifråga för handläggning och därmed av intresse för oss här på Åland.

    Med tanke på vilken pensionsavgång vi har och står inför här på Åland så står vi inför ett gigantiskt rekryteringsproblem när det gäller att hitta folk som vill arbeta inom det kommunala med den breda struktur som finns där.

     

    Jag kan väl nämna att min hemkommun Jomala kommer inom loppet av några år att byta ut 30 procent av vår arbetsstyrka på grund av pensionsavgångar.

    Därför är det här välkommet. Utskottet hoppas att det här bidrar till att underlätta för sökanden att få sina examina godkända.

    Det här leder rimligtvis till en ökad arbetsbörda för landskapsregeringen. Enligt den information vi har inhämtat ska det här gå att hantera inom ramen för befintliga resurser.

    Till sist, herr talman, har vi från utskottets sida kommit fram till att vi föreslår att lagförslaget antas, men vi önskar föreslå för lagtinget att det sker på så sätt att i den första paragrafen utgår det moment som handlar om att Ålands polismyndighet skulle vara exkluderad från den här lagstiftningen. Utskottet har resonerat kring vilken signal det skulle ge att slopa Ålands polismyndighet som idag finns i den gällande lagen för sökande som har skaffat sig utbildningen utanför Åland att få sin yrkeskompetens prövad. Vi har kommit fram till att det inte finns något skäl till att polismyndigheten exkluderas från den här lagstiftningen.

    Talman! Vi tillstyrker i övrigt att lagen antas. Tack.

    Ltl Britt Lundberg

    Herr talman! Erkännande av yrkeskvalifikationer är alla nordiska regeringars absolut högsta prioritet vad gäller gränshinderproblematiken.

    För Ålands del är det också en nödvändigt för att förebygga den hotande bristen på socialarbetare och då särskilt ledande socialarbetare på Åland.

    Vid remissdebatten så svarade inte regeringen på varför regeringen inte har passat på nu att göra ett nordiskt erkännande inom sitt behörighetsområde i den här lagen när man väl har den öppnad. I utskottets betänkande kan vi nog konstatera att det arbetet är på gång och att man lovar att återkomma.

    Jag önskar höra hur regeringens strategi och tidtabell ser ut för det här arbetet. Mina frågor är tredelade. För det första, var ligger problemet? Man har kunnat skriva in det här under en paragraf när det gäller grundskolelärare. Har man utbildat sig i ett nordiskt land så duger man i hela Norden. Varför har man inte kunnat göra det inom de andra områdena som har åländsk behörighet? Vi får ofta höra i lagtinget att många frågor beror på bristande lagberedningskapacitet eller att det är så lång kö till lagberedningen. Men nu är det andra gången på relativt kort tid som regeringen lämnar en lag till lagtinget och sedan när vi har en diskussion i lagtinget så konstaterar regeringen att de kommer att återkomma med samma lag ganska snart igen. Tidigare gällde det ju tobakslagen där det finns ett intresse, även bland regeringspartierna, att inte så tydligt marknadsföra tobaksprodukter.

    Det finns nu ett intresse och regeringen har själv sagt att man ska ta bort hindren mellan de nordiska länderna för att förbättra möjligheterna på tillgång till arbetskraft på Åland och förstås också för att öppna upp i Norden.

    Den andra frågan är; hur avser man att ändra det här? Borde man inte kunna gå in i de här paragraferna och skriva in precis som man har kunnat göra för grundskolan? Varför skulle man inte kunna göra det för andra områden? Finns det någon form av skillnad på yrkesgrupper här, att man tycker att man kan göra det för lärarna men man kan inte göra det för de andra?

    Den tredje frågan är; hur ser tidtabellen ut? När kan vi vänta oss att den här lagstiftningen finns på lagtingets bord? Jag skulle uppskatta om regeringen nu, efter den andra chansen, besvarar de här frågorna.

    Minister Wille Valve, replik

    Talman! Nu finns förstås risken att minister Valve hugger lite i sten, men det är bättre att svara än att överhuvudtaget inte svara.

    Jag uppfattade att ltl Lundberg frågade efter behörighetslagstiftningen på socialvårdsområdet. Precis som lantrådet noterade tidigare idag så är socialvårdsområdet prioriterat. Jag kommer under nästa vecka att ha en överläggning med de ansvariga tjänstemännen om specifikt behörighetslagstiftningen för socialarbetare.

    Vad gäller ledamotens fråga om tidtabellen för när denna kan träda ikraft kan jag inte uttala mig om idag ännu, innan jag närmare har bekantat mig med det arbete som har kommit så här långt. Arbetet är i gång och förhoppningsvis ska vi återkomma med mer exakt besked inom en närmare framtid.

    Ltl Britt Lundberg, replik

    Herr talman! Vi i lagtinget uppskattar väldigt mycket när vi får svar på frågor. Även om vi inte alltid kan få svar på alla frågor så uppskattar vi i alla fall att man försöker. Tusen tack för det, minister Valve. Det är en grundbult i demokratin, vi tycker att det varit en olycklig utveckling under den senare tiden men nu hoppas vi att minister Valve tänker bryta den trenden.

    När det gäller lagen om yrkeskvalifikationer så handlar det om alla yrken som är reglerade. Är man utbildad i ett nordiskt land så gäller det i hela Norden. Nu exemplifierade jag socialarbetarna eftersom det finns en tydlig brist på dem. Det finns också flera yrken. Man behöver inte heller gå in i grundskolelagen i det här fallet utan man kan göra det i lagen om yrkeskvalifikationer. Jag skulle önska att man tar de här områdena redan nu.

    Talmannen

    Tiden är ute!

    Minister Wille Valve, replik

    Tack för ltl Lundbergs anförande. Frågan berörde andra yrkeskvalifikationer än socialarbetare och jag noterar det som ledamoten sade.

    Ltl Britt Lundberg, replik

    Herr talman! Ja, för det skulle ha räckt med ett principbeslut i yrkeskvalifikationer. Om man är utbildad i Sverige, Finland eller på Island så är man också behörig på Åland. Om man sedan i detalj vill ändra hur utbildningen ska se ut för socialarbetare så hör det hemma i lagen som ministern hänvisade till. Jag antar att man ändå måste gå in i lagen om yrkeskvalifikationer för att konstatera att få det nordiska reglerat, så att de inte på något sätt står emot varandra sedan när man har gjort den lagstiftningen.

    Om man bara gör detta i speciallagstiftning och inte i yrkeskvalifikationslagen så finns det också en risk att de blir att halta. Jag önskar att man skulle ha tagit tillfället i akt och gjort det redan nu.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussion är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslagen i deras helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om erkännande av yrkeskvalifikationer för godkännande i första behandling. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om jämställande av högskolestudier för godkännande i första behandling. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.