Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Enligt arbetsordningens 44 § beslutar lagtinget på förslag av talmannen till vilket utskott ett ärende ska remitteras. Beslutet fattas efter avslutad diskussion. Talmannens förslag är att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.

    Diskussion.

    Ltl Gunnar Jansson

    Tack, fru talman! Ärendet åtföljs av ett yttrande, enligt 31 § lagtingsordningen, från landskapsregeringen som uppenbarligen inte avser att presentera sina åsikter, åtminstone inte ännu. Därför ska jag lämna några synpunkter på detta ärende, som möjligen kan uppfattas som lite marginellt.

    Om vi går till den nyvalde presidentens möjligen första framställning till lagtinget, under Sauli Niinistö ämbetsperiod, så ser vi i stycke 3 en mycket intressant skrivning. Först redogörs det för vad ärendet gäller, gemensam upphandling, för att upphandla en auktionsövervakare osv. I fråga om utsläppshandel står det så här: ”Enligt 18 § 10 och 22 punkten i självstyrelselagen har landskapet lagstiftningsbehörighet i fråga om natur- och miljövård samt näringsverksamhet”.  Det är rätt.

    Men sedan; ”i den lagstiftningskontroll i fråga om landskapslagarna som avses i 19 § i självstyrelselagen har man med stöd av dessa bestämmelser ansett att landskapets lagstiftningsbehörighet omfattar utsläppsrätter”. Högsta domstolen har yttrat sig på detta vis. Dåvarande presidenten omfattade den tolkningen. Detta är en riktig tolkning och det är en för Åland mycket viktig ståndpunkt. Det är det som är grunden för att detta avtal överhuvudtaget kommer till lagtinget för att sättas i kraft vad gäller handeln med utsläppsrätter. Det här ska vi ta fasta på.

    Jag vill med andra ord att utskottet mera i detalj i gå in i det som regeringen i sitt yttrande säger. Yttrande är ju, med all respekt, väldigt tekniskt. Det innehåller, som jag ser, nästan inte alls något ställningstagande vad detta de facto kan innebära.

    Det som jag nu säger behöver det inte innebära för Åland men kan göra det. Säkert har kolleger uppfattat den stora utsläppsaffär som här på vårvintern ingicks mellan republiken Estland, som EU-medlem, och en större bilfabrik i Japan. Estland sålde utsläppsrätter till denna bilfabrik och fick betalt med 1000 elbilar, 500 gratis och 500 ungefär till halva priset. Dessa ännu inte 1000 bilar, men snart nog hoppas man, ska användas huvudsakligen i hemtjänsten i Estland och laddas med vindkraft, som också är ett ganska storslaget projekt. Utsläppshandeln har möjligheter.

    Jag hoppas verkligen att utskottet kunde ta den tid det krävs här nu under sommaren och hösten och titta lite närmare in i vad det de facto innebär att Åland har denna behörighet tillkommen genom tolkning. Det är något som för övrigt bör beaktas i en kommande självstyrelselagsrevision, dvs. nytillkomna rättsområden bör också få en reglering, åtminstone så länge vi har den nuvarande uppräkningsprincipen i självstyrelselagen. Men också vad det de facto innebär i praktiken att man går in för ett sådant här auktionsförfarande och hur Åland, som är medlem i EU utan att vara ett medlemsland, kan använda sig av den här möjligheten till handel med utsläppsrätter gärna i så stor skala som möjligt.

    Mot detta invänder man naturligtvis att Åland inte riktigt har torrt på fötterna vad gäller utsläpp till följd av vårt läge i Östersjön och den fartygstrafik som förekommer här, men det är den praktiska sidan av saken.

    Jag hoppas att utskottet kan titta på den verkliga innebörden av den möjlighet det finns att använda sig av behörighet i handeln med utsläppsrätter, såsom högsta domstolen har sagt och till det som detta avtal egentligen ytterst syftar.

    Ltl Mika Nordberg, replik

    Talman! Jag vill bara understöda ltl Gunnar Janssons tankar angående detta med utsläppshandel. Vi hade en upphandling av elbilar som landskapsregeringen presenterade tidigare i våras. Jag tog då upp samma exempel i Estland. Jag tror att det är sådana här innovativa saker som är viktiga att titta på. Jag hoppas att utskottet tittar på det.

    Ltl Gunnar Jansson, replik

    Tack för det, kollegan Nordberg. Kopplingen till förnybar, ren energiproduktion på Åland är alldeles uppenbar. Vi vet att satsningarna i kustbandet i Estland är massiva. Allting talar för att vi har minst lika goda möjligheter till motsvarande aktivitet här Åland.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat. Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till social- och miljöutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.