Första behandling

  • Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen. Diskussion.


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Anförande | 13:41

    Tack, talman! Bästa lagting och åhörare. Godkännande och sättande i kraft av överenskommelsen med Estland om solidaritetsåtgärder för att säkerställa försörjningstryggheten för gas.

    Republikens president föreslår att Ålands lagting ger sitt bifall till de delar överenskommelsen faller inom landskapets behörighet.

    Ålands lagting har den 4.1.2023 begärt in ett utlåtande om regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagen om godkännande och sättande i kraft av överenskommelsen med Estland om solidaritetsåtgärder för att säkerställa försörjningstryggheten för gas.

    Förslaget berör näringsverksamhet, vilket omfattas av åländsk lagstiftningsbehörighet enligt självstyrelselagen. . Den aktuella propositionen syftar till att sätta i kraft ett avtal mellan Estland och Finland gällande gasförsörjningstrygghet.

    Bakgrunden till avtalet är förordning (EU) 2017/1398 om åtgärder för att säkerställa försörjningstryggheten för gas och om upphävande av förordning (EU) nr 994/2010. Enligt artikel 13 i den förordningen ska medlemsstater som är sammanlänkade med varandra via en naturgasledning i samråd sinsemellan fastställa dessa tekniska, rättsliga och finansiella arrangemang.

    Det föreslagna avtalet strävar efter att lindra effekterna av en allvarlig kris som inte kan lösas när sedvanliga marknadsmekanismer eller parternas beredskapsplaner inte kan trygga gasförsörjningen.

    I artikel 1.2 i överenskommelsen konstateras att om överenskommelsen aktiveras, ska den tillhandahållande parten vidta nödvändiga solidaritetsåtgärder i sitt gassystem för att förse de solidaritetsskyddade kunderna i den begärande partens gassystem med gas.

    Som konstaterades vid notifiering av Europaparlamentets och rådets direktiv så förekommer naturgas och naturgasnät inte inom landskapet Åland. Således kommer den föreslagna överenskommelsen ej att ha en direkt påverkan på Åland. Elpriset skulle eventuellt kunna påverkas indirekt. Emellertid härrör majoriteten av den importerade elen på Åland från Sverige, varför en sådan påverkan skulle bli marginell.

    Utskottet omfattar landskapsregeringens ställningstagande och föreslår att lagtinget ger det samtycke som begärs. Utskottet noterar att regeringspropositionen godkänts i riksdagen och att lagen satts i kraft den 23 mars 2023. Överenskommelsen är positiv och knyter goda länder ännu närmare varandra vilket stärker samarbete och utbyten över gränserna. Tack, talman!


  • Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar. Förslaget i presidentens framställning föreläggs för lagtingets bifall i enlighet med betänkandet. Förslaget är bifallet i första behandling. Ärendets första behandling är avslutad.