Föredras
Hur ska sund konkurrens inom skärgårdstrafiken garanteras? SF 11/2023-2024
En fråga ska läsas upp av frågeställaren och efter det ger lantrådet eller en minister svar på frågan.
Frågeställaren får sedan hålla högst två anföranden som också kan besvaras. Någon annan diskussion är inte tillåten. För svaret på frågan tillämpas ingen tidsbegränsning medan övriga yttranden inte får överstiga tre minuter. Svaret kommer att ges av minister Camilla Gunell. Ordet ges först till lagtingsledamoten Christian Wikström.Ledamot Christian Wikström (Obs) Fråga | 16:50
Tack, herr talman! Rubriken är: Hur ska sund konkurrens inom skärgårdstrafiken garanteras?
Ålands landskapsregering planerar att tillsammans med Finnferries Ab bedriva skärgårdstrafik på marknadsmässiga grunder i den åländska skärgårdstrafiken. Det medför risker för intressekonflikter om frågan hanteras på fel sätt. Det kan medföra en dyrare trafik än nödvändigt.Med hänvisning till 38 § 1 mom. lagtingsordningen ställer jag till vederbörande medlem av landskapsregeringen följande skriftliga fråga: Hur säkerställer landskapsregeringen att framtida upphandlingar av skärgårdstrafik sker på ett konkurrensneutralt sätt som uppmuntrar privata aktörer att bjuda på entreprenader inom skärgårdstrafiken?
Minister Camilla Gunell Svar | 16:50
Tack för en viktig fråga.
Om jag får ta lite bakgrund till att börja med så kan vi konstatera att vi inom skärgårdstrafiken befinner oss i en väldigt, väldigt sårbar situation. Sommarens händelser med abrupt uppsägning av avtal som konsekvens av majoriteten av våra färjetrafiklinjer har med tydlighet visat vilken enormt svår och sårbar situation vi befinner oss i, och mer eller mindre i händerna på ett privat monopol.
Med tanke på de stora utmaningar vi har framför oss, både med förnyelse av tonnage, ombyggnad av tonnage och hela den gröna omställningen, så är vår bedömning att det ställer krav på erfarenhet och stor kompetens. Vi ser en stor fördel i att kroka arm med en entreprenör som under lång tid har bedrivit sjötrafik på samma breddgrader som Åland och även med samma isförhållanden som vi har.
Landskapsregeringen har därför den 22 augusti ingått en avsiktsförklaring med det statliga trafikbolaget Finnferries gällande skapandet av ett gemensamt bolag med fifty-fifty ägande med syftet att idka trafik i den åländska skärgården.
Finnferries ett statligt bolag som sköter förbindelsebåt- och färjetrafiken i Finland på ett stort antal rutter. NTM-centralen i Egentliga Finland beställer trafiken av privata serviceproducenter, däribland Finnferries. Avtalen konkurrensutsätts med jämna mellanrum och genomförs i enlighet med lagen om offentlig upphandling.
Att bilda Ålands skärgårdsrederi AB eller Axferries är alltså ett sätt att öka utbudet av seriösa aktörer på utförarsidan. Modellen för upphandling handlar ju om landskapsregeringen som beställare och det är väl i den rollen som ledamotens fråga först handlar om, och sedan utförare på en marknad.
Bolaget ska ju i konkurrensutsatt upphandling vara med och tävla om entreprenader. Det här ska göras på ett sätt som säkrar en sund konkurrens och i enlighet med de regelverk som finns för en korrekt upphandling som ska vara öppen, likvärdig och icke diskriminerande för alla entreprenörer.
Landskapsregeringen har därför beställt en utredning av förvaltningen om hur vi på det mest optimala och rättssäkra sättet kan organisera hur vi placerar ägarstyrningen i förvaltningen från upphandlingen å andra sidan. De här två ska förstås hållas åtskilda.
De landskapsägda bolagen lyder under samma lagar som privatägda bolag; aktiebolagslagen, konkurrens- och bokföringslagen. De landskapsägda bolagen liksom de privatägda är verksamma inom en sektor och kan därför också lyda under en särskild sektorslagstiftning.
Det är viktigt att man inför EU-kommissionen skapar en modell för hur upphandling och ägarstyrning kan separeras så att de kan godkännas därifrån. Vi håller dem underrättade redan nu om hur vi planerar upplägget. Vi lyssnar förstås om det finns behov av korrigeringar.
Vi har ju en motsvarande organisation på jordbruksområdet. En del av förvaltningen beslutar kring fördelning av jordbruksstöd och en annan del av förvaltningen granskar hur de nyttjas. Det är ett förfaringssätt och en modell som har godkänts.
Det är viktigt att åstadkomma en klar och tydlig arbetsfördelning mellan bolagets ägare och ledning. Ägarstyrningen kommer att vara kvar på finansavdelningen medan upphandlingen kommer att skötas av infrastrukturavdelningen.
Ledamoten har säkert tilläggsfrågor. Jag kan återkomma.
Ledamot Christian Wikström (Obs) Tilläggsfråga | 16:55
Tack, herr talman! Det här är ett ämne som vi kommer att återkomma till i budgeten.
Inledningsvis, syftet är att trygga sund konkurrens, sade ministern och hänvisade till Finnferries som har byggt upp skärgårdstrafiken på finska sidan. De facto befinner sig Finnferries mer eller mindre i en monopolställningen på den finska sidan. Är avsikten då att vi ska uppnå en liknande situation på Åland, det vill säga att det bara finns ett företag som kontrollerar all trafik på Åland? Eller är avsikten att det ska finnas flera aktörer? Det är väl en fråga som man måste ställa sig.
Att uppfylla EU-kommissionens regler är inte samma sak som att prata om att skapa villkor för sund konkurrens. Sund konkurrens skapar vi genom att sätta upp upphandlingarna på ett sådant sätt som gör att det också för utomstående aktörer blir intressant att bjuda på det. Jag vet inte om det är avsikten. Är avsikten att följa EU-kommissionens regler och bygga upp ett trafiknät i monopolställning på samma sätt som man har gjort på den finska sidan?
Vi kommer att återkomma till budgeten, men om vi nu tittar i budgeten så ser man att två färjor, Viggen och Alfågel, föreslås nu att överföras från landskapets ägo till det nya nystartade bolaget Axferries. Om man inte har tänkt ändra trafikupplägget så trafikerar Viggen och Alfågeln idag på norra linjen och södra linjen. Jag ska inte säga att det är hälften, men det är nästan hälften av hela skärgårdstrafikens kostnader som vi pratar om där. Där får det nystartade bolaget en väsentlig fördel gentemot andra aktörer.
Min fråga är: Är avsikten att säkra en sund konkurrens och att få in andra privata aktörer som kan konkurrera med nya Axferries? Eller är syftet att vi ska få en monopolsituation på Åland där vi bara har ett bolag som kontrollerar hela trafiken som dessutom ägs till exakt hälften av finska staten? Är det inte i vårt intresse att vi äger åtminstone en majoritet av ett sådant bolag? Tack.
Minister Camilla Gunell Tilläggssvar | 16:57
Det var ju inte bara en fråga. Det var väldigt mycket synpunkter. En synpunkt skulle jag verkligen ville att ledamoten Wikström förklarar för mig. Hur ser konkurrenssituationen ut på den finska sidan? Ledamoten påstod att Finnferries har en monopolsituation. När vi pratar med dem så i varje upphandling är det många andra företag som bjuder. De är med i en ständig konkurrensutsatt marknad med andra företag.
Det här handlar om är att stärka utförarsidan. Som jag sade inledningsvis, vi var mer eller mindre i händerna på ett privat monopol som nu visar sig vara ett konkursbo. Det återstår att se vilken nivå på skuldsättningen man har släpande efter sig. Men det var verkligen inget drömläge som vi befann oss i denna sommar när vi mer eller mindre under ett veckoslut fick säkra upp trafiken under brinnande högsäsong. Jag hoppas att vi aldrig behöver vara med om den situationen fler gånger. Det var magi att vi kunde ordna det så bra. Det byggde på att det fanns kopplingar, relationer och förtroende som den sittande regeringen nu har kommit in med i bilden.
Att bilda Axferries är att stärka utbudet på utförarsidan, där är det bristfälligt idag. När vi lägger ut våra anbud på entreprenad så är det just och just att vi får någon som bjuder. Det är inte en stor marknad med många, många aktörer och med fartyg som bara står och väntar på att trafikera den åländska trafiken. Vi måste ta ett steg i en riktning för att säkerställa en stabil skärgårdstrafik. Det här är vårt förslag, att vi går vidare med att bilda Axferries.
Ledamot Christian Wikström (Obs) Tilläggsfråga | 16:59
Tack, herr talman! Ja, det var många ord. Den grundläggande frågan är: Är landskapsregeringen intresserad av att skapa en situation av sund konkurrens i den åländska skärgårdstrafiken? Eller vill man att Axferries eller Ålands Skärgårdsrederi AB ska kontrollera den åländska marknaden?
När det gäller den finska sidan och hur upphandlingar går till där så är jag fullt medveten om att det finns upphandlingar som Finnferries har vunnit, om det nu inte är så att någon annan vinner och så upphävs det i domstol. Vi får se hur det slutar.
Det finns också tilldelad trafik, i och med att det är ett offentligt bolag så har en aktör rätt att tilldela trafik. Det är inte så enkelt att allting upphandlas på den finska sidan. Jag antar att syftet med det är att man ska göra det, enligt ministerns svar att allting ska upphandlas.
Men hur ska det organiseras? Hur ska upphandlingarna organiseras så att vi får en sund konkurrens? Vi ser exempel, på nästan hälften av Ålands skärgårdstrafik har man gett betydande fördelar. Om föreliggande budgetförslag går igenom så har man gett betydande fördelar till ett bolag, sitt eget bolag. Är det någonting som vi kommer att få se en fortsättning på, att man ger fördelar till sitt eget bolag trots att man pratar om att uppfylla EU-kommissionens krav? Det är klart att man måste uppfylla EU-kommissionens krav.
Kärnfrågan är: Kommer man att utforma upphandlingarna så att andra aktörer kan vara intresserade?
Det stämmer för övrigt inte att vi har dålig konkurrens. Under de senaste upphandlingarna under min tid som minister så hade vi bra konkurrens. När det är bra konkurrens så räknar man med att det åtminstone är tre aktörer som bjuder. Så har det sett ut. Vi behöver förtydliga regelverket, absolut.
Men ursprungsfrågan är: Tänker man utforma trafiken på ett sätt som gör att Axferries vinner alltihop? Eller tänker man dela upp det så att också privata aktörer har ett intresse av att bjuda på de här linjerna? Jag pratar inte om EU-kommissionen nu.
Minister Camilla Gunell Tilläggssvar | 17:01
Det skulle vara intressant att höra hur ledamoten Wikström själv hade tänkt iscensätta allt det här. Han har ju stoltserat i media med att han hade precis samma tankar om att bilda ett gemensamt bolag med Finnferries. Men hur hade han själv tänkt lösa det här? Det är klart att det är knepigt. Vi ska göra allt vi kan för att säkra en sund konkurrens. Självklart. Det finns inga andra möjligheter. Vi har konkurrenslagstiftning, är man missnöjd går man till Marknadsdomstolen. Man måste ta höjd för att allt det kan ske. Vi ska ha ett upphandlingsförfarande som är korrekt i enlighet med alla regler och principer som bara finns. Naturligtvis ska vi främja sund konkurrens.
Däremot så inser jag att den krassa fakta är att det finns ingen blomstrande konkurrens på det här området. Det finns inte fartyg. Man måste stärka upp entreprenörssidan och det gör vi genom bildandet av det här bolaget.
Initialt så blir det så som föreslås i den här tilläggsbudgeten, att två fartyg förs över till Axferries ägo och Finnferries kommer med motsvarande kapital på ungefär 5 miljoner euro. Det är startplåten för den nya entreprenören. Det finns inget hinder att man som samhälle äger ett trafikbolag som tillhandahåller en service för samhällets egna intressen. Det är helt förenligt med konkurrenslagstiftning att man har ett offentligt bolag som vill bedriva en stabil och långsiktig skärgårdstrafik och det är vad vi nu försöker åstadkomma här.