Föredras

  • En fråga ska läsas upp av frågeställaren och efter det ger lantrådet eller en minister svar på frågan. Frågeställaren får sedan hålla högst två anföranden som också kan besvaras. Någon annan diskussion är inte tillåten. För svaret på frågan tillämpas ingen tidsbegränsning medan övriga yttranden inte får överstiga tre minuter.

    Svaret kommer att ges av minister Arsim Zekaj. Ordet ges först till lagtingsledamoten Annette Holmberg-Jansson.


  • Talman!

    Den psykiska ohälsan bland barn och unga på Åland är fortsatt hög, vilket både undersökningar och statistik vittnar om. Trots detta står lågtröskelmottagningen för mental hälsa för unga under 18 år i dag obemannad.

    Med hänvisning till 38 § 1 mom. lagtingsordningen ställer jag till vederbörande medlem av landskapsregeringen följande skriftliga fråga: Vilka åtgärder vidtar landskapsregeringen för att säkerställa att lågtröskelmottagningen kan hålla öppet och ge det tidiga, lättillgängliga stöd som barn och unga samt anhöriga så väl behöver?


  • Tack, talman!

    Jag börjar med att tack ledamot Annette Holmberg-Jansson för att hon lyfter den här viktiga frågan.

    Verksamheten vid lågtröskelmottagningen startade hösten 2023, och efter regeringsskiftet besökte jag tillsammans med minister Hambrudd mottagningen. Vi fick då information om verksamheten och träffade samtidigt personen som jobbade där. Informationen vi fick handlade framförallt om hur verksamheterna fortlöpte och vad som var på gång. I det stora hela befann sig mottagningen i en uppbyggnadsfas.

    Med anledning av den här skriftliga frågan har vi kontaktat ÅHS för att diskutera hur de planerar att säkerställa mottagningens framtid. Av svaret framgår att personer som har haft tjänsten vid lågtröskelmottagningen nyligen har sagt upp sig, vilket har lett till en personalomsättning. Olika modeller har arbetats med kring mottagningens verksamhet, och den har också strukturerats om under 2024.

    I samband med den här nyrekryteringen som ska göras så avser ÅHS att göra en omstrukturering igen, vilket innebär att vi ser över samarbetet med övriga enheter inom organisationen. Syftet är att verksamheten framöver inte ska vara beroende av endast en person.

    Mottagningen kommer att öppna igen enligt plan så snart ÅHS har genomfört översynen och lyckats rekrytera rätt kompetens.

    Det är också mycket viktigt för mig att betona att de personer som hittills fått stöd via mottagningen inte står utan hjälp. De tas om hand inom hälsocentralens verksamhet och kan vid behov remitteras vidare. Ingen kommer att lämnas vind för våg.

    Landskapsregeringen vill också vidhålla att lågtröskelmottagningen behövs som en naturlig ingång för barn och unga som av olika anledningar inte kan vända sig till elev- och studerandehälsan. Det är viktigt att påminna om att verksamheten ännu är relativt ny, och att strukturen, verksamheten och dess kopplingar till övriga verksamheter, exempelvis elev- och studerandehälsan, behöver utvecklas och definieras. Relationen till de övriga verksamheterna behöver få ett klart förtydligande om hur de ska arbeta. Just nu har man utvecklat ett visst samarbete, men det är nödvändigt att se över detta igen eftersom man står inför en omstrukturering.

    Det är dock inte vår roll att detaljstyra ÅHS i operativa frågor, som exempelvis mottagningens utformning och bemanning. Jag vill också framhålla att vi ser fram emot att ÅHS tar med sig erfarenheterna från verksamhetens första tid och att de skapar en stabil struktur.

    Parallellt, talman, vill jag informera lagtinget om att vi arbetar med att etablera en bredare ungdomsmottagning. ÅHS konstaterade i en egen utredning redan 2018 att det finns ett behov av en ungdomsmottagning där ungdomar från tonåren och uppåt kan söka vård och stöd, oavsett om de går i skolan eller vilken miljö de kommer ifrån. En sådan mottagning skulle kunna erbjuda en bred kompetens, inklusive hälsovårdare, preventivmedelsrådgivare, psykologer, kuratorer och läkare med mera.

    Nu arbetar projektet "Barn och unga", som ministern har varit med och beslutat om. Det är ett jättebra, de arbetar med den här uppgiften och vi räknar med konkreta resultat under hösten 2025.

    Avslutningsvis vill jag understryka att arbetet med att skapa den här ungdomsmottagningen med ett bredare uppdrag inte förändrar det faktum att ÅHS har ett uppdrag att bedriva en lågtröskelmottagning för barn och unga. ÅHS får fortsättningsvis budgetmedel för denna verksamhet, och landskapsregeringen förutsätter därmed att verksamheten också fortsätter enligt plan. Tack!


  • Ledamot Annette Holmberg-Jansson (M) Tilläggsfråga | 13:09

    Tack, talman!

    Tack ministern. Den lågtröskelmottagning för ungas psykiska hälsa som vi nu diskuterar startades under förra mandatperioden och mottagningen är ny. Det var inte enkelt, det fanns både budgetmotstånd och internt motstånd inom ÅHS. Men vi lyckades. Det skulle vara lätt att söka hjälp. Du skulle inte behöva ha någon remiss. Du skulle kunna gå dit som orolig förälder.

    I de här diskussionerna som ministern nu för, så känner jag lite grann att föräldrarna glöms bort. För det är oftast föräldrarna som är väldigt oroliga för sina barn och de vill kunna söka hjälp. Jag förstått att den här mottagningen har fungerat väldigt bra, och det är många barn som ändå har fått hjälp där.

    Vi vet att det är många som mår dåligt och de behöver lätt kunna få den här hjälpen utan att bli inskrivna vid specialpsykiatrin.

    Jag blev väldigt upprörd när jag läste i tidningen och tänkte att nej, nu sviker vi den här gruppen som just har hittat en plats att söka hjälp och att hälsocentralen nu ska klara av att fånga upp dem. Men hur? Under den här tiden tills det här är på plats, hur ska man nå folk så att det verkligen vet om det här?

    Det behöver vara enkelt att kunna söka hjälp. Det känns jättebra att ministern säger att de fortfarande får dessa budgetmedel, för det var en förutsättning för att det här skulle hända, att landskapsregeringen verkligen visar hur viktigt det här är.

    Det finns en mottagning för över 18 år. Vi över 18 år kan alltid vända oss till vår företagshälsovård året run, medan våra barn och unga inte har så många platser de kan vända sig till under sommarmånaderna till exempel. Så det behöver vara enkelt och lätt för våra barn och unga att vända oss någonstans.

    Det känns bra att budgetmedel finns. Det känns bra att ni ändå inte tänker lägga ner. För när man läser i media så kunde man få den uppfattningen att mottagningen låg i farozonen för att sparas bort.


  • Minister Arsim Zekaj Tilläggssvar | 13:12

    Tack, talman!

    Jag delar helt och hållet ledamot Holmberg-Janssons åsikter och tankar kring lågtröskelmottagningen. Den har tillkommit som resultat av väldigt bra analyser som gjordes inför sotereformen. Det var väldigt viktigt. Det underlag som presenterades när verksamheten startades var bra. Vi avser inte att lägga ner denna mottagning.

    Däremot har den från start haft olika verksamhetsmodeller, och min uppfattning är att verksamheten nu letar efter sin identitet inom ÅHS stora organisation. Jag är helt säker på att man kommer att hitta dit. Men som en ny verksamhet med en annan profil än vad man kanske är van vid inom ÅHS, har det inte varit helt lätt. Jag hoppas, så som det kan vara ibland när nya verksamheter startas upp och söker sin identitet i en stor organisation, att man också når resultat och kommer i mål.

    Jag är helt säker på att ÅHS är angelägna om att förenkla detta arbete, och det finns ingen indikation på något sätt att just denna verksamhet inte skulle vilja bedrivas.

    Som jag nämnde i mitt svar, även om vi arbetar med en bredare ungdomsmottagning, finns det ingen tanke på att detta ska läggas ner. Det handlar istället om en rekryteringsfråga som ÅHS behöver hantera för att se till att mottagningen kommer igång enligt plan.


  • Ledamot Annette Holmberg-Jansson (M) Tilläggsfråga | 13:14

    Talman!

    Tack för svaret, ministern. Jag läste en skrivelse på Resedas hemsida som Rädda Barnens hade gjort. Man var mycket tydlig med att en socialkurator bör finnas tillgänglig, eftersom den personen har en mycket viktig roll i kommunikationen mellan föräldrar och barn. Vi vet alla hur viktigt det är för oss föräldrar att stötta våra barn, särskilt när de mår dåligt.

    Jag undrar om man överhuvudtaget har diskuterat var kuratorn ska placeras. Just nu tycker jag att den är ganska olyckligt placerad i det hus som vi kallar den psykiatriska byggnaden och det kan bli en större utmaning att söka hjälp, vilket inte känns naturligt. Det skulle vara bättre om det fanns en dörr bredvid hälsocentralen, så att det skulle vara lättare att få tillgång till den här hjälpen.

    Som jag har förstått så har det varit barn som besökt kuratorn i åldern 6 till 17 år, även om man inledningsvis sa att det skulle smalnas av till att gälla mellan 15 och 17 år. Jag förstod inte riktigt varför, men nu har jag fått klart för mig att besöksåldern har varit mellan 6 och 17 år, och att föräldrar har sökt hjälp för att kunna stötta sina barn.

    Min fråga är därför om man har diskuterat vilka tjänster som ska erbjudas. Jag förstår att ministern kommer att säga att det är upp till ÅHS att bestämma detta. Men vi har ändå två ledamöter här i salen som sitter i ÅHS-styrelse. Det är viktigt att ta till sig den erfarenhet som har byggts upp. Jag blir orolig när jag läser intervjuer från ÅHS och personer som säger att vi får se om den här tjänsten behövs. Om man läser i media, så uttalar sig bland annat klinikchefer, att vi får se om den här behövs, det är inte alls är säkert.

    Om ministern kan förtydliga och bekräfta att denna mottagning kommer att finnas kvar, så skulle jag känna mig mycket tryggare.


  • Minister Arsim Zekaj Tilläggssvar | 13:16

    Ja, jag tycker att jag har gett signalen att jag anser att vi ska ha en lågtröskelmottagning av just de skälen som också har framkommit i samband med att man inrättar den här. Man gjorde de analyser som behövdes, och de var godtagbara. Jag förstår också mycket väl syftet bakom en lågtröskelmottagning.

    Jag reagerade personligt på placeringen, men det är sådant som vi politiker egentligen inte ska lägga oss i. Det är klart att om tanken är en lågtröskelmottagning, så bygger man kanske en ganska hög tröskel med den placeringen. Därför ser vi fram emot en ungdomsmottagning som kanske är placerad på ett helt annat sätt och har ett helt annat, bredare uppdrag.

    Det betyder inte att den här verksamheten ska läggas ner; budgetanslagen kommer att finnas kvar, och det här uppdraget har inte på något sätt förändrats. Vi vill ha den här lågtröskelmottagningen. Jag är också helt säker på att även ledamöterna i den här salen anser att det är viktigt att barn och unga lätt kan nå vård, få stöd och kunna lotsas genom systemet.

    Jag tror att vi delar samma uppfattning när det gäller den här verksamhetens strategi och att den här verksamheten ska finnas kvar. Men den här modellen och att verksamheten behöver hitta hem i den större ÅHS-organisationen, det är ett uppdrag för ÅHS, och då måste de se till att leverera det. Tack!

    Tack!


  • Tack till ledamoten Holmberg-Jansson för frågan och till minister Zekaj för svaren.

    Landskapsregeringens svar antecknas för kännedom. Ärendet är slutbehandlat.